Consells de cuina La Vanguardia

Revista

Portada Cuina 203
Cuina núm. 203. Juny 2017

No són paelles, però ens agraden

En aquest número
Museu del vermut

Per fer boca / Gastropistes

És l'hora del vermut!

Una terrassa, un got de vermut -el sifó i l'oliveta, depèn de cadascú- i unes quantes tapes. Hi ha res millor?

El costum de fer el vermut no havia marxat mai del tot -i mai no hem de deixar que ho faci-. De llocs on fer-lo, no en falten. 

 

Text: Carme Melià / Il·lustració: Nik Neves

Xef Oriol de El Gravat

Per fer boca / Taula reservada

La cuina que saben fer (i que, a més, els agrada)

A El Gravat de Vic, el xef Oriol Sala defensa un estil eclèctic però amb referents sòlids

Ho sembla, però no és un caos. El Gravat no és un restaurant normal i corrent. "Treballem amb el sistema D, que se cita en tractats de cuina", diu el xef Oriol Sala. 

Text: Josep Sucarrats / Foto: Enrique Marco

Postal gastronòmica Bèlgica

Per fer boca / Postal gastronòmica

Paradoxes culinàries

L'any 2010, Bèlgica va demostrar que un país funcionava sense govern central. Una contradicció més d'un país de paradoxes que es traslladen, en part, als plats nacionals

Les 'frites' -patates fregides-, les gofres -ja siguin de Brussel·les o de Lieja- i els musclos -cuinats de mil maneres- són els plats belgues de la ciutat.

Text: Caterina Úbeda / Foto: Thinkstock

Àlvar Ayuso

Per fer boca

Alvart

Àlvar Ayuso

Des que va obrir restaurant propi a l'Eixample de Barcelona, aquest jove xef ha cridat l'atenció de tothom. Amb menys de dos anys a la ciutat, ja ha hagut d'ampliar el local i ha merescut, entre d'altres, el guardó Revelació 2016 dels Premis Nacionals de Gastronomia. 

Text: Xavier Sust / Foto: Enrique Marco

Vaixell tonyinaire

Per fer boca / Gent de mar

Dos cosins que han convertit l'Ametlla en capital tonyinaire

Manel i Pere Vicent Balfegó han aconseguit que la població de la costa daurada s'identifiqui amb aquest peix

Hi ha municipis del país que han aconseguit identificar-se amb un producte, i en el cas de l'Ametlla de Mar no hi ha cap dubte que és la tonyina. 

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Orxateria Santa Catalina

Per fer boca

És temps d'orxata

És la beguda preferida dels valencians a l'hora de refrescar-se

La llet de xufles és molt nutritiva, saludable, i la primera reina de les begudes vegetals, ara tan de moda. Us convidem a tastar la més bona de l'horta valenciana. Amb fartons, és clar!

Text: Joan Miquel Aparicio / Foto: Mike Water

Salvador Garcia-Arbós i Jordi Luque

Per fer boca / Gourmet VS Foodie

Els 'stagiers'

Foto: Enrique Marco

Cebiche de gambes amb maduixes

A la cuina / Dit i fet

Cebiche de gambes amb maduixes

Caramels d'oliva

A la cuina

Menú de juny

Verd i vermell. Dos colors cridaners, alegres i frescos. Són els que hem triat per als quatre ingredients principals del menú mensual, que ja comença a tenir gust i color d'estiu.

Olives, gambes i tàperes ens evoquen àpats a l'aire lliure amb plats lleugers i ben saludables. Els maduixots -ai, quin caprici, i quin goig que fan- són ideals per endolcir-nos a mitja tarda.

Recepta: Francesc Murgadas / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

Isa Darna i Pep Nogué

A la cuina / El xef a casa

Exòtiques, d'estiu i veganes

La bloguera barcelonina Isa Darna (http://recetasysonrisas.blogspot.com.es) va proposar-nos cuinar amb Pep Nogué unes albergínies molt saludables amb una mica d'història.

Aquestes albergínies a la turca o a l'estil de l'imam bayildi (literalment, 'imam desmaiat'), s'anomenen així perquè, segons la llegenda, aquest personatge es va esvanir de plaer -o d'afartament!- quan va tastar el plat. 

Recepta i cuina: Isa Darna / Foto: Enrique Marco

Patata, pop, cansalada i dues salses

A la cuina

La recepta de Cullera de Boix

Patata, pop, cansalada i dues salses

Recepta: Xavier Matarrodona

Nopaella

A la cuina

No són paelles, però ens agraden

No és paella si hi ha tants ingredients que no arribes a veure els grans d'arròs.

Carn, closques, verdures i quantitats ingents de talls de llimona no haurien d'allunyar-te del producte estrella: l'arròs.

Text: Gerard Jubany / Receptes: David Caballero / Foto: Ajj Estudi / Estilisme: Natalia Mazzarella

Escalunya elaborada amb 'obulato'

A la cuina / Master class

Obulato

Un embolcall delicat, fet de midó de patata, que ens permet jugar amb els aliments sense afegir-hi ni gust ni aromes.

Es pot considerar la mínima expressió de la massa i es pot fer servir en plats dolços i salats. Procedent del Japó, té l'inconvenient del preu, elevat.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

Nonna Maria

A la cuina

Pizzes d'autor

El Nonna Maria de Barcelona estrena cada mes una pizza diferent que els 'regala' algun gran xef del país. Aquí en teniu quatre!

En aquest reportatge us oferim quatre exemples amb una fórmula de massa casolana que Marc Dinarés, que comparteix els fogons del local amb Gigi Locci, ha revelat especialment per als lectors de CUINA.

Text: Josep Sucarrats / Foto: Enrique Marco

Plàtan mascle

A la cuina / Plaers saludables

Plàtan mascle

Verd per fora, blanc per dins. Dolç o salat. D'Àsia. Per a esportistes. Baix en greix.

Sempre m'han cridat molt l'atenció aquests plàtans gegants i immadurs que veig a les botigues pakistaneses.

Text: Núria Coll

Timbal d'albergínies

A la cuina

Albergínies

Antigament, es creia que menjar albergínies provocava bogeria, i potser era una mica cert, perquè a nosaltres aquesta hortalissa ens torna bojos.

Per això hem volgut presentar-vos aquestes tres receptes, que són estiuenques -ara, n'és temporada-, lleugeres i molt saludables. Trieu-les liles o blanques i fregiu-les o coeu-les al forn o a la brasa, els resultats seran tan bons que us faran delirar!

Text: Carme Melià / Receptes i foto: Food Photo i Cristina Rivarola / Cuina: Marian Montoro

El ramadà

A la cuina / Alimentar l'ànima

El ramadà

Aquest és el novè mes del calendari islàmic. És especial perquè els fidels de l'islam el consagren al dejuni, un dels cinc pilars de la seva religió. Enguany (per a ells, el 1438), comença cap al dissabte 27 de maig.

Després de tot el dia sense ingerir cap menjar, s'acostuma a començar amb dàtils i es continua amb una sèrie de plats copiosos, rics en greixos, sucre i calories. Els menús varien molt en funció de les zones.

Text: Sergi Martín / Fotos: Thinkstockphotos

Farcells de pollastre brasejat farcit amb tabule i verduretes

A la cuina / Recepta La Selva

Farcells de pollastre brasejat farcit amb tabule i verduretes

Foto i recepta: Food Photo i Cristina Rivarola

Fals batut de maduixa

A la cuina / Dolç i sa

Per beure

Si parlem de maduixes, préssecs i orxata, parlem de bon temps i, per tant, de calor.

Per això, el nostre pastisser de capçalera no ha dubtat a servir-nos tres begudes refrescants, lleugeres i saludables. Quan el sol es faci notar; imiteu-lo i prepareu-vos, de manera fàcil, un batut de maduixa, un granissat de préssec o una orxata d'ametlla.

Recepta: Jordi Bordas / Foto: Becky Lawton

Arròs Margarita

A la cuina / Recepta amb caldo

Arròs Margarita

Foto: Becky Lawton

Fàbrica Anís del mono

Al celler

Badalona, visites guiades per redescobrir l'Anís del Mono

Amb més de 130 anys en actiu, la fàbrica modernista continua elaborant la mítica ampolla

La fàbrica continua funcionant, cosa que permet veure el procés de fabricació artesà de l'anís, així com el d'altres begudes que s'hi produeixen (com ara Aromes de Montserrat).

Text: Redacció / Foto: Museu de Badalona - Antonio Guillén

Tria de tres

Al celler / Tria de tres

Tres caves per a la revetlla per tirar coets

Sant Joan és motiu de festa i de foc. Els rosats poden ben acompanyar la flama del Canigó.

Carles Andreu Rosat, Blancher Rosat i Sabaté i Coca RVA Familiar

Text: Àngel Garcia Petit

Ramos Fizz

Al celler / Remena, nena!

Ramos Fizz: el còctel imbatible que fa bíceps

La barreja de cítrics, soda, nata i aiguanaf dona lloc a una mescla refrescant i etèria

I és que el Ramos Fizzoriginal és, sobre el paper, un còctel que no hauria d'existir: la combinació de cítrics, soda, nata i aiguanaf promet, com a mínim, una maionesa tallada, però un Ramos Fizz ben fet és refrescant i eteri.

Text: Mar Calpena / Foto: Enrique Marco

Quim de la Boqueria

Al celler / Entrevista

Quim de la Boqueria

Després de tres dècades de servir esmorzars de forquilla al mercat barceloní, ha reformat la parada

Ens ho explica mentre aixequem el Porrón Molón i degustem els famosos ous amb calamarsons.

Text: Josep Sucarrats / Foto: Mariona Villavieja

'Como a mi me gusta' de Sílvia Abril

Al rebost / llibres

Les claus per dur una vida sana

L'actriu Sílvia Abril explica com i per què va canviar d'alimentació

Detalla per què i com va anar introduint a la dieta productes de proximitat i de temporada, ingredients nous i coccions diferents, a més d'augmentar la connexió amb la natura "amb humor, alegria i molt d'amor". 

Text: Redacció / Foto: Albert Armengol

Vieira

Al rebost

Calendari de Juny

Deixeu de trencar-vos la closca pensant amb quins productes podeu omplir el cistell aquest mes

The Juice Lover

Al rebost / Tant de gust

Premsats en fred

The Juice Lover elabora sis sucs naturals de fruita i verdura amb el mètode d'extracció 'cold press'

L'extracció del suc per mitjà del 'cold press' en conserva més bé les vitamines i els nutrients.

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Conill

Al rebost / El decàleg

Conill

Una carn dietètica

La de conill és una carn blanca, magra, lleugera, amb molt poca quantitat de greix i una font important d'algunes vitamines i minerals. Entre els seus avantatges, destaquen la poca quantitat de sodi que aporta i la gran versatilitat que té als fogons. 

Text: David Caballero / Foto: Anna Garcia Frigola

Gluten free

Al rebost / L'adreça

Dolç i salat sense intoleràncies

Gluten free. Obrador, forn, pastisseria i molt més.

Angelina Miró, metgessa i nutricionista, fa un any va decidir obrir un nou espai gastronòmic a Terrassa que oferís alternatives, dolces i salades, a les persones amb intolerància al gluten.

Text: Carme Melià / Foto: Mariona Villavieja

Bomba de la Barceloneta

Al rebost

Tria bé!

Bomba de la Barceloneta vs. patata d'Olot

Ni Barcelona ni Olot han inventat la barreja de patata i carn picada, però cada ciutat, a la seva manera, l'ha perfeccionat fins a convertir la bomba de la Barceloneta i la patata d'Olot en dues de les naus capitanes gastronòmiques més importants de país.

Text: Ferran Caldés

Collita del carbassó

Al rebost / L'hort a casa

La segona collita del carbassó

Aquesta cucurbitàcia és molt productiva

De març a juliol, podem anar-ne replantant varietats diverses i deixar-ne de collir. Ara és el moment de collir els carbassons de les varietats que vam plantar al maig, però el mes vinent encara en podrem plantar d'altres.

Museu de la Vida Rural

Al rebost / Museu de la Vida Rural

Comença l'estiu

La sega dels cereals amb la calor de l'inici de l'estiu era una de les feines més dures fins a l'aparició de les segadores

Quan els camps de cereals eren daurats i les espigues, corbades, els sembrats estaven a punt de sega. Calia fer la feina de pressa per evitar que un brot de calor rostís els cereals.

Foto: Maria Rosa Vila

Al rebost

Enciclopèdia dels tips

Darrere de cada mos hi ha un món de coneixement que, empesos per la gola, solem oblidar.

Aquesta saviesa amagada és, justament, la que inspira els temes que l'espai radiofònic 'Tips' tracta cada setmana. Aquí en podem degustar quatre.

Text: Paula Molés

Receptes

Cebiche de gambes amb maduixes

Pasta de primavera

Recepta: Francesc Murgadas / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

Pizza Artur Martínez

Recepta i cuina: Artur Martínez / Foto: Enrique Marco

Pizza Nandu Jubany

Recepta i cuina: Nandu Jubany / Foto: Enrique Marco

Pizza Atsushi Takata

Recepta i cuina: Atsushi Takata / Foto: Enrique Marco

Pizza Carme Ruscalleda

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Enrique Marco

Pastís Tatin d'albergínies amb picada de tomàquet i pebrot verd

Receptes i foto: Food Photo i Cristina Rivarola / Cuina: Marian Montoro

Gambes amb préssec

Recepta: Francesc Murgadas / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

Patata, pop, cansalada viada, romesco i allioli

Recepta: Xavier Matarrodona

Nopaella de tripa de bacallà, cigrons i maionesa d'all negre

Recepta: David Caballero / Foto: Ajj Estudi / Cuina: Jani Paasikoski

Nopaella de capipota i gambes amb allioli de safrà

Recepta: David Caballero / Foto: Ajj Estudi / Cuina: Jani Paasikoski

Nopaella de pop, algues i salicòrnia en tempura

Recepta: David Caballero / Foto: Ajj Estudi / Cuina: Jani Paasikoski

Nopaella d'ànec, foie i ceps

Recepta: David Caballero / Foto: Ajj Estudi / Cuina: Jani Paasikoski

Farcellets de pollastre brasejat farcit amb tabule i verduretes

Foto i recepta: Food Photo i Cristina Rivarola

Gelat de maduixots sobre pastís d'ametlles

Recepta: Francesc Murgadas / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

Fals batut de maduixa

Recepta: Jordi Bordas / Foto: Becky Lawton

Maduixots amb xocolata i nata

Recepta del mes: Rosa Aznar Chiva

Albergínies turques

Recepta i cuina: Isa Darna / Foto: Enrique Marco

Escalunya elaborada amb 'obulato'

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

Massa per a pizza

Bastonets de plàtan mascle

Etselquemenges

Timbal d'albergínies amb vinagreta de tomàquets secs

Receptes i foto: Food Photo i Cristina Rivarola / Cuina: Marian Montoro

Chutney d'albergínia i poma

Receptes i foto: Food Photo i Cristina Rivarola / Cuina: Marian Montoro

Granissat de préssec

Recepta: Jordi Bordas / Foto: Becky Lawton

Llet merengada d'ametlla

Recepta: Jordi Bordas / Foto: Becky Lawton

Arròs Margarita

Foto: Becky Lawton

Caramels d'oliva

Recepta: Francesc Murgadas / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

'Harcha' (pa de sèmola)

Foto: Thinkstock

Ramos Fizz

Recepta: Antonio Naranjo / Foto: Enrique Marco

Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Portada 213 - Març 2018

REMOLATXA. LA SUPERHEROÏNA MORADA QUE ENS FA EMBOGIR!

  • Sopes: penseu-vos-les totes!
  • Això també és cuina catalana

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto