Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

L'altra cara de la crisi: els pagesos que s'apropen als clients

Una vintena d’explotacions del Parc Agrari del Baix Llobregat aposten per l’enviament a domicili, un canal de venda que podran consolidar en el futur

Carxofes del Parc Agrari del Baix Llobregat

Carxofes del Parc Agrari del Baix Llobregat

La temporada de carxofes encara no havia acabat, érem a l’apogeu de la dels calçots i tot just arrencava la dels espàrrecs. Els pagesos que conreen tres dels productes estrella del Parc Agrari del Baix Llobregat han estat víctimes col·laterals de la crisi sanitària provocada per la pandèmia de COVID-19. “Són productes molt apreciats per la restauració, que ara no funciona, i en plena collita se’ls ha de donar sortida, perquè són frescos i de qualitat, i també perquè la pagesia pugui sobreviure”, explica Gemma Francès, gerent del Parc Agrari del Baix Llobregat, que afegeix que la demanda d’altres produccions, com les faves o els espinacs, “que sobretot consumeix la gent gran, també ha caigut molt”.

Per reconduir la situació, 23 explotacions del Parc Agrari ofereixen servei de distribució a domicili. Algunes ja ho feien d’abans del confinament; d’altres “ara s’han posat les piles”. Això ajudarà a no malbaratar les collites, però també “a apropar productes frescos i de qualitat a la ciutadania” que viu confinada a casa. La llista de pagesos que s’han apuntat al lliurament a domicili es pot consultar a les xarxes socials del Parc Agrari del Baix Llobregat (Facebook, Twitter i Instagram). Els clients s’han de posar en contacte directament amb cada pagès per fer la comanda.

“Aquesta pot ser la part bona de la crisi. Molts pagesos petits estan descobrint el lliurament a casa com un canal nou. Alguns s’estan organitzant per centralitzar la distribució. A llarg termini, si fidelitzen clients nous, el seu producte haurà guanyat valor i cobraran preus més justos que garantiran la viabilitat de les seves explotacions”. Això seria una gran notícia per als pagesos d’un territori que, amb el temporal Glòria, ja feia tres anys seguits que arrossegava pèrdues per desastres climàtics. “I tot i això, i amb moltes dificultats, no han plegat”, apunta, per remarcar el valor econòmic i ambiental que aporta a Catalunya un Parc Agrari que ocupa 2.000 hectàrees d’horta i fruiters escampades en 14 municipis a tocar de Barcelona.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: