Les oliveres són un dels elements destacats del paisatge empordanès, un arbre que vam heretar d'un dels antics (molt antics) habitants de la zona: els grecs i els romans.
Amb varietats com l'argudell, corivell, llei de Cadaqués (verdal) i arbequina, els olis que formen part de la DOP Oli de l'Empordà destaquen per ser saborosos i aromàtics, i són ideals per gaudir amb el pa amb tomàquet o per cuinar, ja que el seu sabor no passa desapercebut: amargant i picant d'intensitat mitjana, que recorda a l'ametlla, l'anís, el fonoll, el tomàquet o la carxofa, segons la varietat.
Més enllà de l'Empordà
L'oli d'oliva DOP Oli de l'Empordà no es produeix únicament a les dues comarques, sinó que també en trobem productors en alguns municipis del Gironès i del Pla de l'Estany. Amb tot, és un oli d'oliva verge extra t transparent i sense terbolesa si es comercialitza filtrat. És molt gustós i aromàtic, i destaca pel seu punt d'amargor i picantor, que s'equilibra gràcies al gust afruitat.
Si voleu fer-lo servir per cuinar, us en deixem algunes receptes: