Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

La fruita reina de les Terres de l'Ebre

La IGP Clementines de les Terres de l'Ebre protegeix la qualitat dels cítrics del Montsià

IGP Clementines de les Terres de l'Ebre

IGP Clementines de les Terres de l'Ebre

Per ser bones, les clementines han de ser dolces, i les de les Terres de l'Ebre compleixen amb escreix aquest requisit: són més dolces de l'habitual i molt sucoses. El clima i el sòl de la zona atorguen a aquest producte de categoria extra i primera un sabor i una aroma especials, ja que és una combinació entre la mandarina comuna i una taronja amarga. Per això, han merescut la protecció amb la IGP Celementines de les Terres de l'Ebre.

I és que la clementina és la fruita reina del Montsià, especialment d’Alcanar, el gran productor del país. Es tracta d’un híbrid entre la taronja i la mandarina, és pràctica de menjar, fresca, sucosa i equilibrada en dolçor i acidesa. Les temperatures suaus i els períodes lliures de gelades de què gaudeixen les Terres de l’Ebre i el sud de Catalunya allarguen el seu període de maduració, n’optimitzen l’assimilació de nutrients i contribueixen a potenciar-ne el gust.

Els compradors poden començar a trobar les clementines a les fruiteries a finals de l’estiu, i la collita es concentra en els mesos de novembre, desembre, gener i febrer. Val a dir que en algunes varietats es pot ampliar la temporada fins ben entrat el mes de març, ja a la primavera. El període de Nadal és l’època en què les clemenules, la varietat de mandarina predominant i més apreciada, es troben en el seu moment òptim de maduració i de consum. Són unes clementines de pela una mica més elàstica i menys espessa que les mandarines habituals, una característica que en facilita la manipulació i les fa més pràctiques a l’hora de pelar-les.

Tres varietats

A l'hora de triar les clementines cal tenir en compte que n'hi ha tres varietats:

  • Fina: de mida mitjana o petita, la polpa és de color taronja intens, tendra i amb molt de suc. Es pela fàcilment.

  • Hernandina: de mida mitjana i de forma aplanada, té una aroma agradable, una polpa de color taronja intens i pràcticament sense llavors. La pela és tova i se separa amb facilitat.

  • Clemenules: de mida gran, amb la polpa de color taronja rogenc, d'aroma perfumada i gust dolç. Ofereix un suc de molt bona qualitat.

Per triar les clementines a l’hora de cuinar, cal tenir en compte la qualitat organolèptica, és a dir, l’equilibri entre acidesa i dolçor. Les possibilitats que ofereix la clementina van més enllà de cócs, flams, gelats i trufes. Aquest fruit serveix per contrastar plats amb un alt contingut de greix, com els guisats o rostits de carn. A més, la reducció de la clementina pot servir per acompanyar peixos, amanides i fins i tot formatges secs i curats. Ha arribat el moment de no menjar-la només de postres i passar-la pels nostres fogons!

Algunes receptes

Si us ve de guet cuinar amb clementines, aquí us deixem un parell de receptes que no us podeu perdre!

 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: