Animals de colors, Pokémons, figures de personatges televisius, escuts del Barça... Les pastisseries estan omplint els seus aparadors amb mones de totes les formes i colors per als més menuts. Aquestes obres d’art de xocolata suposen més de tres hores de feina artesanal, imaginació i molta paciència. Es creen els motlles o es tallen els patrons de les figures, es treballa la xocolata, s’uneixen les peces, es pinten i es decoren amb figuretes de xocolata. El resultat? Una mona única, amb xocolata de qualitat, sense additius ni oli de palma, colorants azoics o greixos trans.
La xocolata té un paper molt important en l’economia de Barcelona, que, a la dècada dels 60, es va convertir en la capital de la xocolata artística. El Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província calcula que enguany es consumiran unes 700.000 mones artesanals, és a dir, un 2% més que l’any anterior. Ofereixen un producte amb dissenys exclusius i cada cop més saludable. La tendència és reduir-ne el sucre per respondre a la preocupació actual de cara a l’alimentació, sobretot infantil. Això sí, cada vegada més persones esperen a l’últim moment per comprar la mona.
Al segle XX l’art de crear figuretes de cacau es va popularitzar a Catalunya, i el Gremi de Pastisseria de Barcelona va promoure concursos i mostres de mones a la Ciutat Comtal. Avui en dia, l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona és un referent internacional per als pastissers i mestres xocolaters del món. L’any 2000 el Gremi va crear el Museu de la Xocolata per revalorar la tradició pastissera i hi podem trobar creacions artesanals de centenars d’obres d’art de xocolata. Del 8 al 17 d’abril el Museu organitza tallers infantils de mones, on els petits seran autèntics pastissers.