Consells de cuina La Vanguardia

10 maneres diferents de fer una calçotada

Us donem idees per estar connectats amb el món del calçot, des de les més convencionals fins a les més originals!

CUINA.CAT

08/03/2018

La calçotada és molt més que una festa gastronòmica. En plena temporada de calçots, us proposem moltes maneres de gaudir d'una activitat que s'ha convertit en tot un acte social: menjant, jugant o, fins i tot, vestint calçots!

Cal Ganxo

Cal Ganxo

Cal Ganxo, l'epicentre de les calçotades

De calçotades se'n fan arreu del país, però és a Valls on trobem la concentració més gran de restaurants per gaudir-ne. Segurament, Cal Ganxo és un dels que serveixen més calçots durant la temporada. Si no hi heu reservat taula, haureu de fer cua, però valdrà la pena: els calçots són de primera i la salsa, casolana, també. Per cert, si voleu us la podeu endur envasada cap a casa per menjar-ne quan vulgueu!

  • Cal Ganxo
  • Font, 14. Masmolets (Valls, Alt Camp)
  • Tel. 977 60 59 60
  • www.calganxo.com
Salsa de calçots

Salsa de calçots

El secret és la salsa

Una de les claus de l'èxit de la calçotada és la salsa i ho saben molt bé a Conserves Ferrer, on fan servir ingredients 100% naturals per preparar-la: ametlles, tomàquets, alls, oli d’oliva, espècies, sucre i vinagre. La salsa s’elabora amb mètodes artesans, sense conservants ni colorants. A més de fer-la servir per a una calçotada, també la podeu utilitzar per acompanyar una bona amanida.

  • Conserves Ferrer
  • Ctra. de Santpedor a Navarcles, km 4. Santpedor (Bages)
  • Tel. 93 827 25 12
  • www.c-ferrer.com
Portal 22

Portal 22

Calçots sense calçotada

No siguem simplistes: no tots els restaurants de Valls fan calçotades. I un exemple n’és el Portal 22. Això sí: que no facin calçotades no vol dir que no tinguin en compte els calçots! Aquí, a més d’una proposta gastronòmica original i creativa, trobareu maneres noves de menjar calçots, ja que són l’ingredient d’algunes de les tapes que formen part de la carta del local.

  • Portal 22
  • Pl. del Portal Nou, 22. Valls (Alt Camp)
  • Tel. 977 62 21 99
  • www.portal22.cat
Calçotada Wars

Calçotada Wars

El joc de cartes

Catalan Games va posar en marxa, el 2014, una campanya de mecenatge per crear Calçotada Wars, un joc de cartes que proposa fer una calçotada sense embrutar-se ni engreixar-se. Les partides, de 2 a 6 jugadors i amb una durada d’entre 20 i 45 minuts, consisteixen a crear calçotades virtuals amb llenya, foc, graella, calçots i altres elements imprescindibles de la calçotada.

Calçots Cuits

Calçots Cuits

Calçots tot l'any

La temporada de calçots s’acaba a l’abril, però en podeu gaudir tot l’any, gràcies als Calçots Cuits de 'Sent la Terra'. Són calçots en conserva i us els podeu menjar directament del pot o cuinar-los com us vingui més de gust per acompanyar altres plats. El conreu, la conserva i l’envasat es fan a Mont-roig del Camp amb criteris ecològics i apostant sempre pels productes de proximitat.

Rebost de Ponent

Rebost de Ponent

Calçotades per emportar

Al Rebost de Ponent podeu comprar tot el que cal per fer una calçotada. L’únic que no podreu fer és menjar-hi els calçots. Us els faran a la brasa, com cal, us els embolicaran amb paper de diari, com cal, i podreu comprar la salsa per sucar-los, com cal. Quan arribeu a casa encara estaran calents (el diari conserva l’escalfor!).

  • El Rebost de Ponent
  • Camí de Bellpuig, s/n. Castellnou de Seana (Pla d'Urgell)
  • Tel. 637 81 20 30
  • www.elrebostdeponent.com
La Calçotada

La Calçotada

Per als petits de la casa

No hi ha una edat concreta per començar a gaudir d'una bona calçotada, però, si volem avançar feina i que els petits de casa ja en coneguin tots els secrets, aquest llibre és la millor manera d'introduir-los en la tradició. Podreu acompanyar en Patufet i els seus amics mentre conreen, couen i, és clar, es mengen els calçots. Segur que després d'acabar el llibre tindran ganes de participar en una calçotada de debò!

  • La Calçotada
  • Roger Roig i Hugo Prades
  • Ed. Cossetània, 24 pàg.
  • Preu: 5,90 €
Licor de calçots

Licor de calçots

Calçots per beure

Si, avui en dia, trobem licors de gairebé qualsevol cosa, no ens ha de sorprendre que també n'hi hagi de calçots. Licoranna fa licors de fruites i d'herbes, i també de calçots, amb una barreja de dolç i salat i un toc de fum que us farà la sensació que us estigueu menjant un calçot acabat de fer. Tasteu-lo abans, durant o després de la calçotada!

Samarretes calçotaires

Samarretes calçotaires

Nets i planxats

Si us apassionen les calçotades i voleu que tothom ho sàpiga , al web de Productes de la Terra trobareu roba per a vosaltres: samarretes, davantals i dessuadores amb dissenys originals i humorístics que us permetran passejar l’orgull calçotaire per tot arreu. Les samarretes costen 15 euros i n’hi ha quatre dissenys per triar. Si preferiu la dessuadora, té un preu de 27 euros.

Forn de Nulles

Forn de Nulles

Calçots al forn de pa

Potser no se us acudiria tastar calçots en un forn de pa. És clar que el pa amb tomàquet és un acompanyament perfecte per a aquesta hortalissa, però al forn de Nulles han revolucionat els calçots i els han convertit en l’ingredient fonamental d’uns croissants sorprenents pel color i pel gust. I, a més de fer-ne croissants, amb els calçots també fan pa i bastonets de pa.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

26 jun

Vespres al Mercat de la Terra 2018

Els Mercats de la Terra passen a celebrar-se, durant els mesos de juny i juliol, els dimarts de 17.30 a 22 h. Deixant...

27 jun

VII Revetlles d’Estiu amb Musclos i Cava als mercats de Barcelona

El Mercat de Sant Antoni donarà el tret de sortida, el dia 22 de juny, a la setena edició de Revetlles...

28 jun

Secret Foodie Society 2018

Secret Foodie Society planteja una experiència gastronòmica ben peculiar. Una experiència immersiva...

28 jun

Cicle de Sopars 'El mar va a la muntanya'

El Museu Marítim de Barcelona acull 'El mar va a la muntanya', un nou cicle gastronòmic per posar en...

PortadaJuliol217

ALVOCAT. PER QUÈ ENS TORNA BOJOS?

  • Recuperem la vida de mercat
  • El marisc de Galícia s'apodera de les Gavarres

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto