Per primera vegada, el Gastronomic Forum Barcelona reunirà tots els xefs catalans amb tres estrelles Michelin, a més de Ferran Adrià, en una edició que vol posar en valor la Nova Cuina Catalana com a moviment gastronòmic amb projecció internacional. El saló se celebrarà del 3 al 5 de novembre al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona.
El Fòrum, dedicat als sectors de l'hostaleria, la gastronomia i el food service, proposa enguany un eix temàtic centrat en la Nova Cuina Catalana, un corrent que torna a les arrels i reivindica la proximitat, el producte i la temporada, sense renunciar a una mirada global.
Entre els participants hi haurà Jordi Cruz, Joan Roca, Paolo Casagrande, els germans Torres, Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch, que compartiran escenari amb Ferran Adrià i altres cuiners emergents en ponències i demostracions culinàries.
El programa també comptarà amb cuiners catalans establerts fora del país, com Ramon Freixa (Madrid), Albert Franch (Nolla, Finlàndia), Mateu Villaret (Masia, Tòquio) i Xano Saguer (Çuina, Ciutat de Mèxic).
Una agenda plena d'activitats
En el marc de la designació de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, el saló acollirà també el Simposi de Cuina Catalana, impulsat per l'Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) i la Generalitat de Catalunya. L'objectiu és oferir una visió crítica de l'estat actual de la cuina catalana amb la participació d'investigadors, periodistes i xefs, com Toni Massanés, Maria Nicolau, Albert Molins o Colman Andrews.
A més, el fòrum desplegarà activitats multisectorials que inclouran sessions dedicades a la xarcuteria creativa, la pizza, el vi, la fleca i la pastisseria, amb la participació del col·lectiu 21 Brix i el xocolater Lluc Crusellas. L'espai Forum Lab oferirà programes específics sobre cuines de col·lectivitats, dieta mediterrània, food design o cuina saludable.
Durant els tres dies també s'entregaran diversos premis, com el Cuiner Gastronomic Forum Barcelona 2025 (en col·laboració amb La Vanguardia), els Premis Innoforum o el Premi Josep Mercader, i concursos com el Millor Panettone d'Espanya, The Baker, la final de Pizza Bit Espanya o El Plat Favorit dels Catalans –organitzat per la revista CUINA.
Amb una assistència prevista de prop de 20.000 visitants professionals i més de 350 empreses expositores, el Gastronomic Forum Barcelona es consolida com un dels punts de trobada més rellevants del sector gastronòmic i de la restauració, amb el producte local i de proximitat com a fil conductor de l'edició.