La calçotada és un dels àpats comunitaris més populars de Catalunya. Tots hem anat algun cop a Valls o hem quedat amb amics i família per fer-ne una. Ara mateix, però, la situació sanitària provocada per la pandèmia de la covid-19 no ens ho permet. Així doncs, enguany toca adaptar-nos i celebrar calçotades a casa, amb la nostra bombolla de convivència. I, com que no tots tenim un fantàstic jardí amb barbacoa, us oferim alguns trucs i consells per cuinar els calçots d'una altra manera.
Abans de comprar-los, tingueu-ne en compte l'origen. Els de Valls són els únics amb una IGP (Indicació Geogràfica Protegida), però n'hi ha d'altres, com per exemple els del Baix Llobregat i els de Gallecs, que no tenen cap segell i també són boníssims. Quan ja els tingueu, no els conserveu massa temps (aguanten, com a màxim, una setmana).
Com podeu cuinar-los? L’elaboració tradicional del calçot demana foc viu, si pot ser, de fusta de cep. Ara bé, si no teniu barbacoa a casa, podeu utilitzar el forn o els fogons oberts al màxim per escalivar els calçots! També podeu fer servir altres tècniques més enllà de la tradicional i que us quedin ben bons, com ara arrebossats amb una tempura molt suau i cruixent. Aquí trobareu diverses receptes amb calçots: calçots arrebossats, 'quiche' de calçots, croquetes de calçot (recepta del xef Nandu Jubany) o coca de calçotada. Teniu barbacoa? Aquí teniu la recepta dels calçots i de la salsa.
No voleu arriscar-vos a cuinar els calçots a casa? Podeu optar per comprar-los ja cuinats al Mas de la Condesa, una explotació agrícola del Baix Camp, on podem anar a buscar-hi un paquet de calçots cuits (els posen dins una capsa tèrmica que manté la temperatura durant dues hores), salsa romesco, carxofes a la brasa i patates al caliu. Per Tàrrega i Castellnou de Seana, també hi trobem, per exemple, El rebost de Ponent, on ofereixen calçots crus o cuits, fets a la brasa, i embolicats amb paper de diari.
No voleu preparar ni la salsa? Podeu optar per comprar-la ja feta. La de Conserves Ferrer, per exemple, fa servir ingredients 100% naturals i s'elabora sense conservants ni colorants. Ja sabeu que una calçotada no és res sense una bona salsa!