La primera edició del Festival Mar i Muntanya neix amb la voluntat de connectar dos territoris gastronòmics de Catalunya –Cambrils i la Vall d'Aran– a través dels seus productes, els seus xefs i la seva manera d'entendre la cuina. El projecte, impulsat pel Departament de Turisme del Conselh Generau d'Aran i pel Patronat de Turisme de Cambrils, s'articula en dues parades: del 15 al 30 d'octubre, a Cambrils, i de l'1 al 15 de desembre, a la Vall d'Aran.
Durant cada quinzena, els restaurants amfitrions oferiran dos plats especials: el plat icònic del restaurant homònim de l'altre territori i un plat conjunt de mar i muntanya, elaborat a quatre mans. D'aquesta manera, els comensals podran descobrir, en un sol menú, la unió de productes de mar i de muntanya –des de la vedella, la caça o els embotits aranesos fins al peix i el marisc de la llotja de Cambrils.
El festival reivindica el concepte culinari del mar i la muntanya, una de les combinacions més representatives de la gastronomia catalana, que uneix ingredients del litoral i de l'interior per crear sabors de tradició i de territori.
Sis de mar, sis de muntanya
A Cambrils, hi participaran sis xefs i restaurants locals –Rubén Campos (Rincón de Diego), Sergi Palacín (Hiu), Xavi Martí (Casa Macarrilla 1966), Llorenç Blasco (Denver), Damià Capafonts (Cal Tendre) i Joan Llaberia (L'Original)–, que compartiran fogons amb sis cuiners aranesos: Josep Gregorio (El Portalet), Pere Graupera (Casa Irene), César Mory (Es Arraïtzes), Pere Tenllado (Casa Rufus), Montse Solà (Casa Turnay) i Marc Nus (Era Coquèla).
Entre les propostes creades per aquestes dotze mans hi ha plats tan suggeridors com un moll de l'os de vedella amb gamba blanca de Cambrils, un calamar amb peus de porc, un llobarro amb carabassa, safrà i botifarra negra o un caneló de cua de bou amb escamarlans. Cada creació reflecteix l'esperit del festival: la trobada entre dues cuines que, tot i la distància, comparteixen la mateixa essència de producte, territori i estacionalitat.
El Festival Mar i Muntanya vol convertir-se en un espai de diàleg gastronòmic i en una celebració de la cuina catalana de producte, posant en valor la riquesa i la diversitat dels seus territoris.