El dijous 10 de maig s'ha celebrat el XIII Concurs de Joves Cuiners/res i Cambrers/res de Catalunya a l'Escola d'Hostaleria Sant Ignasi de Barcelona. Setze escoles d'hostaleria catalana es disputaven el primer premi d'un concurs que cada any aixeca molta expectació. Enguany, a més, hi havia presència internacional, ja que s'havia convidat l'escola polonesa ZSP Małopolska Szkoła Gościnności de Myślenice.
A les 10.30 h, puntualment, es va fer l'acte inaugural del concurs amb els parlaments institucionals i un discurs del xef del Dos Palillos i el Dos Pebrots, Albert Raurich, que va animar els alumnes a treballar dur per a una feina que és apassionant i, sobretot, a no deixar d'aprendre mai coses noves per aplicar-les a la cuina. I d'axiò es tractava, precisament: de posar-se a cuinar per demostrar que mereixien guanyar el primer premi.
Xai i mel i mató
Enguany, les escoles participants havien de preparar un còctel de lliure elecció i dos plats: un principal extret del 'Corpus de la cuina catalana' (estofat de corder amb pataca i olives verdes) i unes postres, de mel i mató, agafant com a base aquesta recepta de Gemma Clofent. Cada escola n'havia de fer una versió respectant els ingredients originals i afegint-ne un màxim de cinc adicionals. Tenien una hora i mitja per preparar-ho tot, sota l'atenta mirada del jurat tècnic, format per Eva Garcia Haussman i Jani Paasikoski, i presentar-ho al jurat de taula, que valorava l'elaboració del còctel, la presentació del servei de vi i els plats.
Tres guanyadors
Després del servei i de tastar tots els plats, el jurat va començar la deliberació i, vistos els resultats, no va ser fàcil. Hi havia tres escoles que, en el còmput global, destacaven per sobre de les altres, però al mateix temps no n'hi havia cap d'aquestes tres que destaqués per sobre de les altres dues. Per això, els membres del jurat van prendre la decisió d'atorgar, per primera vegada en la història del concurs, els premis principals ex aequo a aquestes tres escoles: l'Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona (ESHOB), l'Escola d'Hostaleria Sant Ignasi de Barcelona i l'Escola d'Hoteleria Joviat de Manresa.
A més, com és habitual, es van lliurar cinc accèssits per reconèixer els més destacats en les diverses categories que valorava el jurat, i aquests van ser els guardonats:
- Millor servei: Institut Ramon Coll i Rodés de Lloret de Mar
- Millor cuina: Institut Escola d'Hoteleria i Turisme de Barcelona (EHTB)
- Millor còctel: Institut Ramon Benaprès de Sitges
- Millors postres: Institut Cavall Bernat de Terrassa
- Millor servei de vi: Escola d'Hosteleria i Turisme de Lleida