El pa és un dels elements essencials de la cuina mediterrània, i, el de pagès, és un dels productes més tradicionals de la nostra cuina. És un pa d'imatge rústica, de gran aroma i sabor que destaca per ser molt cruixent per fora i molt tendre en el seu interior, amb una molla esponjosa perfecta per sucar-hi el tomàquet.
Una de les seves millors característiques és la durabilitat, ja que es manté amb una textura agradable durant moltes hores. Aquesta qualitat es deu al procés d'elaboració, tradicional i manual, amb una cocció lenta. A més, perquè la crosta adquireixi l'aspecte típic, s'hi ha d'afegir vapor d'aigua en el moment precís, un art de mestre forner que avui compta amb la protecció d'una IGP.
El pa de pagès és inconfusible: de segur que el reconeixeu entre una multitud de pans. És el clàssic que fem servir per fer llesques de pa amb tomàquet i el que ens mengem amb embotit. Us comença a sonar? Doncs bé, tot seguit us expliquem per què és un pa únic i com podeu diferenciar-lo de la resta:
Característiques
- És un pa rústic, normalment rodó i grenyat
- S'elabora amb farina de blat, farina de sègol, aigua, sal i massa mare natural
- Té una molla generosa i la crosta gruixuda, així com un cos dens i molt gustós
- Es conserva durant força dies, sempre que no el compreu tallat
- Té una gran aroma i gust
- En el moment de la venda s'embossa, normalment amb bossa de paper especial, on ha de sortir el logotip propi de la IGP Pa de Pagès Català.
Propietats nutricionals
- Conté un alt contingut en hidrats de carboni complexos
- Té una baixa composició en greixos
- Forma part del grup dels cereals, l'aliment nutricionalment més complet
- Proporciona l'energia necessària al nostre cos per al seu correcte funcionament
- Aliment fàcil de masticació i digestió
Receptes
I aquí us deixem algunes receptes que podeu preparar amb un bon pa de pagès català: