Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Característiques del carbassó

Una hortalissa versàtil, refrescant i amb moltíssima aigua, raons per les quals el carbassó s'ha convertit en un dels aliments predilectes de l'estiu

Carbassons

Carbassons

El 95% del pes dels carbassons és degut a les ingents quantitats d'aigua que contenen, cosa que el tornen una hortalissa refrescant i hidratant, ideal per a l'època calorosa, que coincideix amb la temporada de la planta. Malgrat tot aquest líquid, el carbassó té molts nutrients, entre els quals es destaquen les vitamines, antioxidants i minerals que aporten valuosos beneficis al nostre organisme:

  • Fàcil de digerir: degut als seus nivells d'aigua, el carbassó té una digestió ràpida i fàcil, sempre que es cuini de manera suau, ja sigui al vapor, escaldada o, fins i tot, crua.
  • Propietats diürètiques: és una font de potassi, i no té un alt nivell de sodi, de manera que afavoreix l'eliminació de l'excés de líquids de l'organisme. D'aquesta manera, és recomanable menjar carbassó en els casos d'hipertensió, gota, càlculs renals o retenció de líquids.
  • Efectes positius sobre la vista: conté luteïna, un tipus de pigment que hi ha a la retina i té la funció de protegir les cèl·lules receptores de la llum de l'efecte oxidatiu que provoca la mateixa lluminositat. Alguns estudis han demostrat que consumir hortalisses riques en luteïna pot reduir el risc de cataractes i degeneració macular.
  • Menjeu-ne fins i tot les llavors!: les llavors contenen fibra molt saludable que suavitza i desinflama les mucoses de l'aparell digestiu, afavoreixen la flora intestinal, prevenen o millora l'estrenyiment, redueix la taxa de colesterol a la sang i controla la glucèmia. S'ha d'aprofitar tota la hortalissa!

Com cuinar-lo:

  • Coure'l poc temps: es recomana coure el carbassó durant poc temps, ja que si fem una cocció llarga, la hortalissa perd el color i es torna amargant. 
  • Eviteu fer-lo a la brasa o fregides: d'aquesta manera, eliminareu totes les vitamines hidrosolubles i saludables pel cos, a més de que correu el risc de generar acrilamides, que es tracten de substàncies cancerígenes.
  • Es cou ell mateix!: les seves quantitats d'aigua fan que, un cop fora de l'olla, continuï coent-se sol. Cal treure'l de l'olla quan encara és una mica cru, al dente.
  • Compreu de cultiu ecològic: degut a que la majoria dels seus nutrients es troben a la pell del carbassó, és normal que es vulgui menjar amb pell. No obstant això, recordeu que hi ha cultius que tiren pesticides a les hortalisses, substàncies tòxiques que queden a la pell dels aliments. Si compreu aliments ecològics, evitareu aquest risc.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: