Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Com maridar, classificar i guardar el vi a casa

Que una mala conservació no malmeti la cura amb què els cellers han donat forma als seus vins

21/09/2018

El vi està més de moda que mai. Arreu se celebren tastos i maridatges i el sector de la restauració a poc a poc va estenent la possibilitat de prendre copes i no només ampolles. Si el consumidor ha guanyat en coneixement sobre tipus de raïm i zones vitivinícoles, que una mala conservació no malmeti la cura amb què els cellers han donat forma als seus vins.

Vi negre

Vi negre Thinkstock

Com guardar-lo a casa

  • Emmagatzematge: cal que les ampolles estiguin allunyades de la llum natural i en una superfície sense vibracions.
  • Temperatura: la ideal és entre els 14 i els 16º i sempre és millor que estigui en un espai més aviat fred que no pas calent. Els canvis bruscos són grans enemics del vi. A l’hora de servir-lo la temperatura ideal canvia: 7º per als vins blancs i rosats, i entre 16 i 18º per als vins negres, criances i reserves.
  • Posició: és imprescindible que la part interior del tap de suro estigui sempre humida, perquè així s’assegura que l’ampolla està hermètica i l’aire no hi pot penetrar. Per això les ampolles es col·loquen en posició horitzontal.
  • Ventilació: el vidre és un material conductor, de manera que l’ambient pot afectar la conservació i el gust del vi. Per això cal que estigui en un indret sense olors i ventilat.
  • Humitat: l’excés d’humitat pot afavorir l’aparició de fongs, mentre que el defecte pot contribuir a evaporar el vi o afavorir que es piqui en contacte amb l’aire.
  • Degustació: es recomana deixar passar 24 hores abans d’encetar una ampolla que s’ha mantingut en un celler.
El vi negre combina molt bé amb la carn

El vi negre combina molt bé amb la carn Thinkstock

Com maridar-lo

El vi és una de les begudes que més s’utilitza per a acompanyar els àpats. Tot i que no hi ha unes normes fixes a l’hora de combinar els vins amb el menjar, és cert que n’hi ha alguns que encaixen a la perfecció amb certs aliments. És per això que recomanem que us deixeu aconsellar als restaurants sobre quin vi concorda millor amb el que heu demanat.

  • En general, els vins blancs combinen molt bé amb el peix i el marisc, mentre que el vi negre és ideal per a la carn. Tot i això, sempre dependrà dels vostres gustos.
  • Escolliu un vi que us agradi beure sol. D’altra banda, es fan molts tastos de vins maridats.
  • L’aliment que es menja amb vi per excel·lència és el formatge, però en funció del tipus de formatge serà millor optar per un vi o per un altre. El secret és trobar l’equilibri i el contrast de sabors.
  • Alguns dels productes amb els quals és millor no maridar són: cacau, carxofes, espàrrecs, ous, menjar mexicà o indi, fumats i plats amb vinagre. 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: