La tradició arrossaire del delta de l'Ebre

Al Baix Ebre i al Montsià es concentra la major producció arrossera, un producte clau de la gastronomia mediterrània

Camp d'arròs al delta de l'Ebre

Camp d'arròs al delta de l'Ebre Thinkstock

El cultiu de l’arròs al delta de l’Ebre va començar a desenvolupar-se al segle XIX, després de l'aprofitament agrícola del canal de la dreta i de l'esquerra del riu, que inicialment estaven pensants per a la navegació. D'aquesta manera es va crear una xarxa de distribució i desguàs d'aigua per les comarques del Baix Ebre i del Montsià que va permetre l'expansió del cultiu d'aquest cereal. Actualment, podem dir que el delta de l'Ebre és un dels majors rebosts d'arròs del Mediterrani: gairebé el 70% de les seves terres de conreu en produeixen i se'n recullen 120 milions de quilos l'any.

Durant els últims 150 anys, aquesta activitat econòmica ha marcat el paisatge i la vida dels habitants del Delta. A finals de març i principis d'abril, els camps s'inunden i comencen les diverses fases del conreu: la sembra, a l'abril i al maig; la plantada, al juny, i la sega o collita, al setembre, un cicle que es repeteix any rere any i que es pot viure de primera mà amb les Festes tradicionals de l’arròs de les Terres de l'Ebre, en què es donen a conèixer les antigues formes de conreu d'aquest cereal.

La comercialització de l'arròs es vehicula, principalment, a través de dues cooperatives: Arrossaires del Delta de l'Ebre i Cambra del Montsià. Ambdues gestionen milions de quilos d'arròs de les varietats que es poden vendre amb la DOP Arròs del Delta de l'Ebre: Bahía, Tebre, Sénia, Fonsa, Bomba i Montsianell. Totes, tret de la Bomba, són originàries de la zona del Delta, un espai protegit únic amb una terra rica i fèrtil que dóna un producte de qualitat extra.

REVISTA CUINA

portada 220

CARBASSA: MOLT MÉS PODEROSA DEL QUE US IMAGINÀVEU

  • Caçar bolets fora del bosc
  • Receptes amb llenega

12 NÚMEROS PER NOMÉS

29,90 €

NÚMEROS ENDARRERITS

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

REVISTA CUINA

portada 220

CARBASSA: MOLT MÉS PODEROSA DEL QUE US IMAGINÀVEU

  • Caçar bolets fora del bosc
  • Receptes amb llenega

12 NÚMEROS PER NOMÉS

29,90 €

NÚMEROS ENDARRERITS

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat