La fama d'aquesta fruita seca es remunta als temps d'Escaladei, quan els monjos de la cartoixa preparaven una crema coneguda com 'avellanat'. Molts anys després, l'avellana s'ha convertit en l'ingredient de moltes receptes dolces i en el secret de molts mestres del romesco. Ara bé, cap d'aquestes preparacions no pot competir amb la combinació d'avellana i xocolata, ja sigui trinxada o sencera.
La producció d'aquesta fruita seca és una de les més notables de Catalunya i, de les seves cinc varietats, la negreta és la més cultivada. La seva qualitat ve determinada pel diàmetre, i sempre han d'estar calibrades o crivellades.
Zona de producció
Comarques del Baix Camp, l'Alt Camp, el Tarragonès, el Priorat, la Conca de Barberà i la Terra Alta.
Varietats
Negreta, pauetet, gironella, morella i culplana.
Característiques
Es poden trobar amb closca, en gra o torrada. Sempre han de tenir uns diàmetres determinats.
Comercialització
Les trobareu envasades i etiquetades amb el logotip propi de la DOP Avellana de Reus i el símbol de Denominació d'Origen Protegida.
Consell regulador
Pg. de Sunyer, 4-6. 43202. Reus. Tel. 977 32 81 03. info@avellanadereus.cat. www.avellanadereus.cat