El caràcter passional, creatiu i intens de Mèxic es reflecteix en el seu patrimoni gastronòmic, singular i original, amb propostes que han conquerit tots els racons del planeta. No hi ha lloc del món en què no trobem restaurants i botigues especialitzats en aquesta cuina, i Catalunya no n’és cap excepció. Cada vegada és més fàcil trobar productes d’importació excel·lents, tant per cuinar a casa com per degustar en algun dels nombrosos restaurants autènticament mexicans de les nostres ciutats.
La matinada del 15 al 16 de setembre de 1810, Miguel Hidalgo va fer el famós ‘Grito de Dolores’ que va donar pas a l’aixecament dels mexicans contra els espanyols per conquerir la seva independència. Amb motiu de la celebració d’aquesta diada del país asteca, nosaltres us proposem cinc receptes tradicionals perquè compartiu la gran festa que, cada any, celebren els mexicans d’arreu del món.
Guacamole Oaxaca Becky Lawton
La mexicana és una de les cinc cuines més importants del món, per darrere de la francesa i l’espanyola, tant per la quantitat de productes autòctons que ha donat al món com per la varietat culinària (Mèxic és una nació de nacions), i perquè ha conservat receptes amb més de dos mil anys d’antiguitat, com el ‘guacamole’, un ‘mole’ d’alvocat (del nàhuatl –la llengua dels asteques– ‘ahucatl’, ‘fruit’, i ‘molli’, ‘barreja’). És un dels plats estrella que trobareu al restaurant barceloní Oaxaca i us el prepararan a taula mateix.
Cochinita Pibil Mariona Villavieja
A Mèxic hi ha pràctiques de cocció mil·lenàries, com el ‘pib’ per a la ‘cochinita pibil’ del Yucatán, un métode utilitzat ja pels maies. Consisteix en un forat a terra cobert amb pedres, on es fa foc i, un cop apagat, s’hi deixa coure el menjar al caliu durant hores. Per a la recepta que us proposem nosaltres, no us caldrà fer cap forat a terra, però el resultat serà boníssim igualment.
'Enmoladas' de pollastre Mariona Villavieja
El ‘mole poblano’ és la salsa més coneguda de Mèxic, tot i que també són famosos els ‘moles’ d’Oaxaca, Morelos… Es tracta de barreges de xilis, xocolata, espècies, fruita seca, ‘jitomate’, mantega i altres ingredients, que es converteixen en salsa i acompanyen la carn.
'Tamales' vermells AJJ Estudi
Tot i que a Mèxic trobem la diversitat més gran de ‘tamales’, aquesta preparació culinària és comuna en molts altres països de l’Amèrica Central. El nom deriva del nàhuatl ‘tamalli’ (‘embolicat’), i defineix una massa de blat de moro farcida (de carn, peix, verdura, fruita, salsa, xili…) embolicada i cuita al vapor en fulles de blat de moro (o variants). Són típics de grans celebracions, especialment, per Tots Sants i per la Candelera. Quan els tasteu, hi descobrireu tota l’aroma i el sabor del blat de moro!
Flam de coco d'Acapulco Becky Lawton
Acabem amb unes postres que ens poden semblar nostrades, ja que el flam és habitual en el nostre receptari. Aquest, però, és de coco, que hi aporta un sabor exòtic. El coco, originari de l’Orient, va arribar a Veracruz a través de la ruta comercial iniciada pels conqueridors espanyols. Us sorprendrà!
En vols més?
Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de:
Rep a la teva safata d'e-mail el millor de Cuina.cat
Inscriu-te al newsletter de Cuina i uneix-te a la nostra gran família. Ja som més de 35.000.