Troba la teva recepta

9 plats amb cervesa per celebrar el dia de Sant Patrici

La cervesa no només és la beguda de capçalera de molta gent, sinó també un producte que us serà realment útil a l'hora de cuinar!

CUINA.CAT

15/03/2019

Cada 17 de març se celebra el dia de Sant Patrici, una festa nacional a Irlanda que amb el temps ha perdut el seu tarannà religiós originari. Els irlandesos es vesteixen de verd, surten al carrer per assistir a les desfilades, exhibeixen amb orgull els seus símbols nacionals i... doncs sí, beuen cervesa amb alegria i generositat. Nosaltres, per secundar la celebració, us proposem una sèrie de plats que, en major o menor mesura, tenen la cervesa com a ingredient.

Ostres amb Guinness

Ostres amb Guinness

Ostres amb Guinness

Comencem amb una recepta que s'elabora amb la cervesa irlandesa per excel·lència: la mítica Guinness! Segurament cap cervesa, ni cap marca en general, ha sabut resumir de manera tan precisa l'essència d'un país. Qui l'hagi tastat, haurà notat la seva textura densa i cremosa. Es tracta d'una cervesa del tipus 'stout', amarga i feta amb ordi torrat que no arriba a fermentar.

Llegiu la recepta completa

Onglet de bou amb trinxat de xicoies i salsa de cervesa amb cirera

Onglet de bou amb trinxat de xicoies i salsa de cervesa amb cirera

Onglet de bou amb trinxat de xicoies i salsa de cervesa amb cirera

L'onglet és un múscul que sosté el fetge i que es caracteritza per la seva textura melosa. La xicoia, o dent de lleó, és una planta comestible amb la qual es fan amanides, sopes, saltats o farciments de pasta. Per fer la salsa, utilitzeu una cervesa de cirera tipus Kriek, originària de Bèlgica i que s'elabora segons l'estil Làmbic, per fermentació espontània i exposició als llevats salvatges de la vall del riu Zenne.

Llegiu la recepta completa

Bis farcit amb salsa de formatge

Bis farcit amb salsa de formatge Enrique Marco

Bis farcit amb salsa de formatge

El bis és un peix blau semblant al verat, però una mica més gran i de carn més eixuta. En aquesta recepta el farcirem amb carn picada (la que més us agradi) fregida amb mantega, sal i orenga. Per fer la salsa de formatge de cabra, primer de tot sofregirem uns porros i hi incorporarem 200 ml de cervesa, que deixarem reduir.

Llegiu la recepta completa

Pastrami amb xucrut i cogombres

Pastrami amb xucrut i cogombres Maria Ángeles Torres

Pastrami amb xucrut i cogombres

Fer un sandvitx també pot ser un procés laboriós, una petita obra d'art culinària. La cervesa serà un ingredient potser testimonial però que ens serà bàsic per preparar la mostassa. La xucrut, aquesta col fermentada en salmorra, ens transportarà a Alsàcia i a Alemanya, d'on és típica, mentre que el pastrami, un producte elaborat amb carn vermella (en aquest cas, amb vedella), té el seu origen a Romania. No cal dir que el millor complement per a aquest plat és una bona cervesa fresca.

Llegiu la recepta completa

Faves / Thinkstock

Faves / Thinkstock

Faves a la catalana amb cervesa

Les faves a la catalana és un dels plats imprescindibles de la nostra gastronomia. Lluny de ser una recepta dogmàtica, admet cert marge per a la creativitat. La cansalada i la botifarra negra són innegociables, això sí, però a partir d'aquí podeu improvisar en funció dels vostres gustos: botifarra blanca, xoriço, bolets... Podeu regar les faves amb vi (negre, blanc o ranci) o, com us proposem nosaltres, amb cervesa.

Llegiu la recepta completa

Pappardelle de muntanya

Pappardelle de muntanya Becky Lawton

Pappardelle de muntanya

Ara us proposem un viatge a la Toscana sense moure-us de casa. Les pappardelle pertanyen a la família de les pastes allargades i són més amples que altres tipus de pasta similars com les tallarines o les fettuccine (cintes). La cervesa -ja que hi esteu posats, opteu per una varietat italiana- els aportarà sabor, contundència i personalitat.

Llegiu la recepta completa

Rigatoni amb sípia i trompetes de la mort

Rigatoni amb sípia i trompetes de la mort Becky Lawton

Rigatoni amb sípia i trompetes de la mort

Us proposem un segon plat de pasta, ara a mig camí entre el mar i la muntanya, ja que, d'una banda, farem servir sípia i fumet de peix i, de l'altra, cansalada viada i trompetes de la mort. Els rigatoni s'assemblen als penne però són més grans, tenen estries perquè les salses i els sucs s'hi adhereixin millor i el tall dels seus extrems no és diagonal.

Llegiu la recepta completa

Rossinyols en tempura amb salsa de gaspatxo

Rossinyols en tempura amb salsa de gaspatxo Becky Lawton

Rossinyols en tempura amb salsa de gaspatxo

Farem servir la cervesa per preparar la tempura. No té cap secret i la seva textura cruixent servirà de contrapunt perfecte per als rossinyols, tendres i sucosos. Primer heu de barrejar, en un bol, la farina, la sal i el llevat. Després, ajudant-vos amb una vareta de mà, incorporeu-hi la cervesa fins que obtingueu una consistència similar a la de la massa de creps.

Llegiu la recepta completa

Pastís castell de xocolata

Pastís castell de xocolata

Pastís castell de xocolata

Encara que us sembli mentida, aquestes postres s'elaboren, entre d'altres, amb cervesa negra, que hi aportarà fermesa i consistència. La principal dificultat d'aquesta recepta rau, sens dubte, en el muntatge, però nosaltres estem convençuts que sou uns artistes i que us en sortireu sense problemes!

Llegiu la recepta completa

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

20 mar

Xerrada 'Què he d'esmorzar? Allò que diuen i allò que hauria de ser'

Moltes persones pensen que l’esmorzar és l’àpat més important del dia però els...

23 mar

Busquem l''Homo alimentarius'

Els dissabtes i diumenges, a les 13 h, Món Sant Benet estrena una activitat nova per trobar l’'Homo...

23 mar

Jornada d'observació del Plor de la Vinya

A mitjan març, la vida torna al Penedès i es pot observar un fenomen curt però interessant a les...

23 mar

Visita als Jardins de la Serreta i taller de planter

Els jardins de la Serreta són una finca al bell mig de Collserola on es treballa el conreu d’hortalisses...

Portada CUINA 225

COM A CASA! POSEM COPENHAGUEN A TAULA

  • Celebrem els 18 anys del CUINA!
  • Una arrosseria bistronòmica (i més)

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto