Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista 'Receptes by CUINA'

'Receptes by CUINA' és una revista trimestral editada pel CUINA

Portada del número 4 del 'Receptes by CUINA'
Receptes by Cuina núm. 4. Hivern 2017

Bon Nadal: Mil idees per sorprendre a taula!

En aquest número

7 menús nadalencs per a tots el públics

Fer content a tothom és més fàcil del que sembla. Proveu-ho amb aquestes receptes per als àpats de festa!

Aquests dies, tot són reunions al voltant de la taula, però és cert que els gustos culinaris van canviant. Per això us fem set propostes de menús festius per a tots els públics: plats tradicionals, vegetarians, per als petits de la casa, per als que no saben cuinar i, fins i tot, un menú take away per menjar allà on us porti el Nadal.

Per a principiants

Plats que sempre surten bé

Nadal és menjar, beure, compartir i també cuinar. I no cal ser un professional per deixar els convidats amb la boca oberta.

  • Miniamanides amb flor de parmesà
  • Llagosta al forn
  • Pastís tatín de fruita seca i dessecada

Visca la tradició

Plats de sempre

Aquests dies és gairebé obligat recuperar algun plat del receptari tradicional perquè sense ells el Nadal no és el mateix!

  • Caldereta de rap
  • Torró de rovell d'ou
  • Guatlles farcides

Amb un toc exòtic

Àpats festius diferents

Si és per fer contents els comensals, a la cuina tot s’hi val. Ara que està de moda experimentar, poseu-hi un toc diferent.

  • Amanida d'arròs negre i gambes vermelles
  • Llom de salmó fumat amb wasabi
  • Milfulls amb Chutney de pinya

 

Per a vegetarians

Penseu en verd

Aquí en teniu uns quants exemples que aquests dies no tot ha de ser capó, carn d’olla o canelons.

  • Rodonets de nadal
  • Escudella vegetal
  • Pastís de pastanaga i nou

Take away

Emporteu-vos-les on vulgueu

Si aquestes festes no penseu parar quiets, aquestes són les vostres receptes: prepareu-les i us les podreu menjar a qualsevol lloc.

  • 'Fish and chips' de gambes wonton
  • Amanida d'ostres i olives
  • Torró de llimona i xocolata blanca

Unes festes ben dolces

Per als més llaminers

Els dolços nadalencs són massa temptadors per resistir-s’hi, així que només us podem dir: tasteu-los!

  • Pastís de Nadal
  • Arbre de xocolata, ametlles i pebre rosa
  • Panettone de fruites

Diversió al plat Nadal amb nens

Diversió al plat

Propostes perquè els més petits no es vulguin aixecar de la taula.

  • Pannacotta amb bufanda vermella
  • Cartes amb missatges saludables
  • Llom a la pinya

Ho sabies?

Com reaprofitar en plats de festa

Aprèn a cuinar de manera sostenible també aquests dies en què sembla que l’excés és la norma

Olives

Vigileu que les olives que compreu no tinguin additius, com el glutamat monosòdic

Perquè té tan bona fama l’oli d’oliva i de les olives només sentim que engreixen i que, per tant, n’hem de limitar el consum? Aquesta mala premsa de les olives no té cap sentit. Tenen un poder nutricional tan excepcional com l’oli que se n’extreu. 

  • Gaspatxo de cirera amb alvocat, coca fregida i 'tapenade' de Kalamata 

Text: Núria Coll / Foto: Thinkstock

En versió mini

Si a l’hora de menjar us agrada tastar una mica de tot, aquestes receptes us encantaran. Podeu servir-les com a tapa, com a entrant, a mitja tarda per acompanyar un beure... A petites dosis, totes les temptacions estan permeses.

  • Mercenàries
  • Sushi de remolatxa i xirivia
  • Bunyols de bacallà
  • Xampinyons farcits de búrgul

Per compensar...plats per a l’endemà

Després dels menús nadalencs, algunes propostes més lleugeres per ajudar a pair tots els excessos d’aquests dies.

  • Guisat d'espinacs i cigrons
  • Tártar d'algues a la mostassa
  • Fulles de remolatxa amb arròs i vinagre
  • Curri ved de veruda i calamars
  • Turbot a la brasa amb iuca, all i julivert
  • Carbassa farcida de vedella
  • Sopa de pollastre udon
  • Gelatina bicolor
  • Gelats de pal de meló i ceps

 

Menú de mercat

Us presentem un àpat on els protagonistes són els aliments frescos que hem trobat a les parades dels Mercats de Barcelona.

  • Crema de porro amb fredolics
  • Bacallà confitat amb brou de carxofes
  • Pollastre a la mostassa
  • Pastís de llimona

Cinc trucs per estalviar temps a la cuina

Es pot menjar sa i bo sense haver de passar moltes hores a la cuina. Per això us portem uns quants trucs que aquestes festes us permetran cuinar sense estressar-vos.

Broquetes : no calen coberts

Una bona opció si teniu convidats o per a un àpat informal. Fàcils de preparar i, sobretot, de menjar !

  • Broqueta de peix espasa
  • Pollastre a les herbes
  • Broqueta de peix espasa
  • Broquetes de gambes amb coco

Cols

Una família molt nombrosa

Tenen tantes propietats i n’hi tantes per triar que és gairebé obligat incloure-les als menús, ara que n’és temporada.

  • Moniato rostit amb bròquil
  • Gyozes de bolets i gambes amb col
  • Sopa de bolets i col
  • Kale xip thai
  • Hamburguesa vegana amb bròquil
  • Cuscús de calamars i bròquil

Aquest Nadal dinem amb Marc Ribas

Aquest cop no és ell qui s’ha ficat al nostre menjador a primera hora de la tarda des de la pantalla de la
tele. Som nosaltres que hem entrat a la seva cuina perquè ens prepari un menú nadalenc diferent i al seu estil: receptes amb ingredients de proximitat i pensades perquè no deixem perdre gens de menjar.

  • Capó al forn
  • Canelons de terregada
  • Gelat de torró
  • Galetes de ginjebre

 

Text: Josep Sucarrats / Foto: Enrique Marco / Recepta i cuina: Marc Ribas

Fruita: més enllà de les postres

De l’aperitiu al plat principal, les fruites tenen més possibilitats de les que mai hauríeu imaginat. Us en descobrim algunes!

  • Slaw salad
  • Amanida tèbia amb endívies i escarola
  • Barreja de bolets, verdura i fruita
  • Garrí rostit amb mango

Amb formatge tot és més bo

Té la virtut de millorar els plats que toca. Comproveu-ho en aquestes receptes!

  • Sopa d'espigalls i crema de formatge
  • Quiche amb pernil cuit i formatge comté
  • Pizzes de salmó i burrata
  • Quiches d'espinacs i mató
  • Piadina de verdura i tête de moine
  • Pastís de formatge, llimona i figues

Pizzes d'autor

El Nonna Maria de Barcelona estrena cada mes del calendari amb una pizza diferent, que els ‘regala’ algun gran xef del país. Aquí en teniu quatre!

  • Massa per a pizza
  • Pizza Artus Martínez
  • Pizza Nandu Jubany
  • Pizza Carme Ruscalelda
  • Pizza Atsushi Takata

Text: Josep Sucarrats / Foto: Enrique Marco

En primera plana

Voleu cuinar la portada de Receptes by CUINA? Aquí la teniu. Us proposem uns canelons, sense pasta, però això sí amb la tradicional beixamel!

  • Canelons de nadal sense pasta amb carn, foie i tòfona.

Masterclass d'infusions

Traslladar el gust, l’aroma o el color d’un producte a un líquid. Aquesta és la base de les infusions, que ens poden ser molt útils, a la cuina, per perfumar brou i per coure a baixa temperatura o al vapor. Propostes creatives que podem fer servir en fred i en calent, i amb més productes dels que ens imaginem!

  • Gintònic infusionat amb clitòria

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

Polenta 'made in italy'

És fàcil de cuinar i de pair, apta per a persones amb celiaquia i molt nutritiva, però tot i això és poc habitual a la nostra cuina.

  • Polenta amb estofat de senglar

Entrepans com mai els has vist

Són l’alternativa ràpida i senzilla a qualsevol dinar, però hi ha tot un món de possibilitats per al farcit i també per a la presentació.

  • Entrepà de salmó i vegetals
  • Mossegades de bistec tàrtar
  • Sandvitx de calamars
  • 'Bruschetta' de gall dindi a la planxa

Postres de músic

Els clàssics sempre tornen

Unes postres tradicionals que s’oferien als músics del carrer, d’aquí li ve el nom. Us les presentem una mica més elaborades, però amb els ingredients de sempre.

  • Postres de músic

Dolç i sa

Nadal dolç

Els nostres tres Reis Mags no vénen d’Orient, sinó de la pastisseria Santacreu, de Viladecans, des d’on Jordi Bordas ens ha preparat aquestes tres propostes nadalenques. Torró, cava i tortell són ses majestats reials que, seguint l’estrella de Nadal, ompliran la taula de gustos i aromes dolces per completar els grans àpats festius.

  • Tortell de reis
  • Sorbet de cava
  • Torró de Xixona i curri

Foto: Becky Lawton

Amb cava

Aporta riquesa de matisos a l’hora d’acompanyar el plat, però també com a ingredient.

  • Foie gras cuit al cava
  • Costelles de porc amb cava i poma
  • Lluç al cava

Cuinem amb productes gurmets

L’alimentació de qualitat del nostre país s’aplega al Catalonia Gourmet, un clúster que agrupa una cinquantena d’empreses del sector. El cuiner Sergi de Meià s’ha inspirat en els seus productes per preparar aquestes receptes que podeu cuinar a casa.

  • Arròs de verdures i garotes
  • Crema de formatge de cabra amb verdures, coca, fruita seca i pera

Digueu: PA-TA-TA!

L’hortalissa més popular recupera protagonisme: ni engreixa tant com diuen ni és sinònim de menjar ràpid.

  • Nyoquis de patates i idiazabal amb bolets i emulsió d'avellanes
  • Parmentier de patata amb bolets confitats
  • Truita de patates amb bacallà al pil-pil
  • Puré de patates amb peres i crema de créixens
  • Pastís de carn i patata

Campanya gastronòmica

Fora de carta

Tastem alguns dels productes més tradicionals i singulars de la nostra cuina i descobrim propostes en què els ingredients de proximitat són el més valora

Anem a les Jornades del Romesco a Cambrils i fem sobretaula amb Torrons Vicens i les creacions d'Alemany. Ens entaulem amb el restaurant Genial i visitem Casa Leopoldo al Raval.

Del Pirineu a la Costa Brava

Terra de pagesos i cuiners

Tasatem diferents elabroacions pirenaiques com el foia, l'arròs, les pomes i els làctics.

Foto: Xevi F.Guell / Text: Salvador Garcia-Arbós i Josep Sucarrats

Taula reservada

La cuina que saber fer i que, a més, els agrada

A El Gravat, de Vic, el xef Oriol Sala defensaun estil eclèctic, però amb referents sòlids.

Text: Josep Sucarrats / Foto:Enrique Marco

Postal gastronòmica

Gastronomia d'ocupació

Per Praga hi han passat el Sacre Imperi romanogermànic, el casal de Luxemburg, els hongaresos, la dinastia dels Habsburg i els alemanys. I això, a la cuina, es nota!

 

Text: Ferran Caldés

Gastropistes

Gastro Nadal

Segur que el pare Noel, el tió i els Reis Mags ja estan a ple rendiment pensant quins obsequis faran aquest any i quin menú prepararan. Us ajudem a triar els llocs on trobareu tot el que necessiteu per menjar-vos el Nadal!

Text: Ferran Caldés / Il·lustració: Nik Neves

Tant de gust

Artesans del porc

Quan Casa Sendra va estar a punt de desaparèixer, dos emprenedors en van rescatar la llonganissa més antiga.

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

L'adreça

Un tast del nord d'Itàlia a Montgat

En Renato ha volgut portar la cuina de la seva infantesa a Catalunya. Nonne e Bisnonne ofereix productes exclusius de la regió italiana del Piemont d’una qualitat insuperable i per a totes les butxaques. Ideal per als amants de la gastronomia italiana.

Text: Cristina Camilleri / Foto: Mariona Villavieja

Decàleg

Ostres

Un tros de mar

L’imaginari popular les associa al luxe i el glamur, amb el cava com a company imprescindible, tot i que alguns bars d’ostres ja n’ofereixen tastos a preus populars. Sigui com sigui, les ostres són una delicadesa culinària d’extrems: o les adores o les odies. No hi ha mitges tintes!

Text: David Caballero / Foto: Anna Garcia Frigola

Calendari

Hivern

Coneixeu productes dolços, fruta, peix, verdures i receptes de temporada

VS producte

Tria bé

Ja sabem que el caviar té un preu gairebé prohibitiu, i per això, en un mes en què procurem lluir-nos amb el menjar, us proposem dues alternatives al caviar que estan a l’abast de tothom i que donaran un toc d’originalitat i color a les vostres receptes.

Text: Ferran Caldés / Foto: Thinkstock

És fàcil

Escalfadors per a tasses

Que bones que són les infusions ben calentes! I encara ho són més si tenim les mans protegides de l’escalfor de la tassa.

Foto: Becky Lawton

Entrevista

Charles Spence

Aquest catedràtic de Psicologia Experimental de la Universitat d’Oxford fa vint anys que investiga com percebem l’entorn. En aquest llibre, se centra en la ciència que hi ha darrere la cuina.

Text: Ferran Caldés / Foto: Sam Frost

En xarxa

Webs i aplicacions que us ensenyen com menjar de manera més saludable, i llibres gastronòmics que no poden faltar  al vostre prestatge per gaudir de la bona cuina.

Receptes

Mini-amanides amb flor de parmesà

Amanida d’arròs negre i gambes vermelles

Amanida d’ostres i olives

Cartes amb missatges saludables

Guisat d’espinacs i cigrons

Fulles de remolatxa amb arròs i vinagre

Tàrtar d’algues a la mostassa

Moniato rostit amb bròquil

Slaw Salad

Amanida tèbia amb endívies i escarola

Barreja de bolets, verdura i fruita

Quiches d’espinacs i mató

‘Piadina’ de verdura i tête de moine

Nyoquis de patates i idiazabal amb bolets i emulsió d’avellanes

Llagosta al forn

Caldereta de rap

Guatlles farcides

Llom de salmó fumat amb wasabi

Llom a la pinya

Turbot a la brasa amb iuca, all i julivert

Curri verd de verdura i calamars

Carbassa farcida de vedella

Bacallà confitat amb brou de carxofes

Pollastre a la mostassa

Broqueta de peix espasa

Broqueta de pollastre a les herbes

Broquetes de gambes amb coco

Broqueta de bou saltat amb adob

Cuscús de calamars i bròquil

Capó al forn

Canelons de terregada

Garrí rostit amb mango

Quiche amb pernil cuit i formatge comté

Canelons de Nadal sense pasta amb carn, foie i tòfona

Polenta amb estofat de senglar

Foie gras cuit al cava

Costelles de porc amb cava i poma

Lluç al cava

Arròs de verdures i garotes

Truita de patates amb bacallà al pil-pil

Pastís de carn i patata

Pastís Tatin de fruita seca i dessecada

Torró de rovell d’ou

Milfulls amb chutney de pinya

Torró de llimona i xocolata blanca

Pastís de Nadal

Panettone de fruites

Arbre de xocolata, ametlles i pebre rosa

Pannacotta amb bufanda vermella

Gelats de pal de meló i gerds

Gelatina bicolor

Pastís de llimona

Gelat de torró

Galetes de gingebre

Pastís de formatge, llimona i figues

Postres de músic

Tortell de Reis

Sorbet de cava

Torró de Xixona i curri

Pizzes de salmó i burrata

Massa per a pizza

Pizza Artur Martínez

Pizza Nandu Jubany

Pizza Atsushi Takata

Pizza Carme Ruscalleda

Rodonets de Nadal

‘Fish and chips’ de gambes Wonton

Mercenàries

Sushi de remolatxa i xirivia

Xampinyons farcits de búrgul

Bunyols de bacallà

Gyozes de bolets i gambes amb col

‘Kale xip thai’

Hamburguesa vegana amb bròquil

Entrepà de salmó i vegetals

Mossegades de bistec tàrtar

Sandvitx de calamars

‘Bruschetta’ de gall dindi a la planxa

Escudella vegetal

Sopa de pollastre Udon

Crema de porro amb fredolics

Sopa de bolets i col

Sopa d’espigalls i crema de formatge

Crema de formatge de cabra amb verdures, coca, fruita seca i pera

Parmentier de patata amb bolets confitats

Puré de patates amb peres i crema de créixens

Últims números publicats
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto