La Ruta del Xató, que recorre l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf, té molts tresors amagats. Platges increïbles, festes úniques, museus molt especials, vins autèntics i inigualables... però, sobretot, una cultura gastronòmica excelsa amb un plat tradicional, lleuger i intens.
Elaborat amb els millors productes de la mar i de l’horta, aquesta amanida tan típica dels mesos d’hivern té fins a cinc receptes diferents, ja que a cada poble la preparen amb un toc personal. Després del Festival del Xató de Vilanova i la Geltrú (26 de novembre) i la Xatonada Popular del Vendrell (4 de febrer), Sitges celebra del 8 al 14 de febrer la Setmana del Xató coincidint amb el seu popular Carnaval. Diversos restaurants de la població ofereixen el seu talent culinari amb un menú especial on el protagonista és el deliciós xató.
Si demanes xató en un restaurant de la Ruta, aprofita per sol·licitar la promoció “Cofre del tresor gastronòmic” i el "Rasca-rasca". Pots guanyar premis suculents, àpats en els millors restaurants de la Ruta del Xató, nits d’hotel i diversos regals.