S’estenen les ‘food raves’, els sopars telemàtics, els cursos de cuina en línia o les comandes a bars de Twitter
àpats comunitaris per internet
Les tendències gastronòmiques no es troben només al plat. Van més enllà de la taula, de la vaixella i dels fogons. Fan referència a la companyia, al com es menja, un fet que s’ha transformat en paral·lel al desenvolupament de les xarxes socials.
Fa dos anys que a Europa hi ha persones que es troben per menjar en ‘food raves’. Es tracta d’una moda que consisteix a fer un àpat en companyia de persones desconegudes en espais públics. Una manera de relacionar-se a través d’una activitat quotidiana i que, d’una o altra forma, tothom duu a terme.
Internet és el vehicle que posa en contacte els participants d’aquestes convocatòries. Les xarxes socials permeten fer les crides, fins i tot n’hi ha de concretes que serveixen per facilitar les trobades. És el cas de Super Marmite, una xarxa francesa en què els usuaris expliquen què prepararan al proper àpat i les racions que en faran per tal de poder compartir-lo el dia de la convocatòria. Al Regne Unit, Eat St. fa dos anys que va començar a organitzar trobades per menjar al carrer i ara la comunitat està ben organitzada i fa diverses crides en funció del tipus d’aliment. I a Austràlia Eat With Me triomfa convertint en esdeveniments col·lectius al carrer els àpats que organitzen els seus usuaris.
Però les menges en comunitat no cal que siguin presencials. El contacte directe sempre és d’agrair, però arran de les noves tecnologies també han nascut els àpats telemàtics. Gràcies a una càmera web i a dispositius mòbils, ja és possible compartir una conversa davant d’un plat de macarrons i d’una pantalla, que posa en contacte els comensals a banda i banda del dispositiu tecnològic. Aquesta idea la van posar en pràctica l’any 2002, com a experiment, un grup d’artistes canadencs i holandesos. Batejat com Telematic Dinner Party, uns i altres van sopar junts a cada costat de l’Atlàntic. I ara sembla que la proposta comença a estendre’s.
Altres usos d’Internet i la cuina
Una de les últimes xarxes socials a donar-se a conèixer ha estat Google . I Lee Allison, un cuiner amateur de Nova York, ja hi organitza classes de cuina a distància a través del web G Cooking Schools.
Twitter ha estat la plataforma escollida per Electric Ireland per instal·lar, a Dublín, una màquina expenedora de menjar temporal al carrer. A través d’una etiqueta a la xarxa de l’ocell blau, els usuaris podien encarregar un cafè i alguna cosa per menjar (hi havia 24 opcions) que després passaven a recollir a la màquina.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia