Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-TE ARA A CUINA AMB UN PREU ESPECIAL!

Revista CUINA

265CUINA portada
Cuina núm. 265. Desembre 2022 - Gener 2023 2022

Aquest Nadal, fes la teva màgia!

En aquest número

Plats del mes

Idees per a les sobretaules més gurmets

Text: Salvador Garcia-Arbós

Entrevista

Maria Nicolau

El Ferrer de Tall

Entre tanta remor globalitzadora, l'eclosió de Maria Nicolau és el fenomen indiscutible de l'any, a Catalunya. Ha posat la cuina feta a casa a l'epicentre de la conversa, fins i tot dels qui no havien cuinat mai ni un ou ferrat. I això és motiu de joia per tot allò que hem menjat i volem continuar menjant.

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

Omplim el cistell

Hi ha productes que només comprem per aquestes dates, per vestir la taula. Per ajudar-vos a fer la llista i triar el millor comerç per a cadascun, hem recorregut el país de punta a punta per poder-vos explicar quins llocs heu de visitar per convertir els àpats nadalencs en una festassa.

Text: Ferran Caldés / Il·lustració: Nik Neves

Per fer boca / La tria de la directora

Una cuina que fa feliç

La Volta, d'Esparreguera, és una descoberta per seguir al Baix Llobregat

Text: Judith Càlix / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / 24 hores a...

Munic

Un tast del millor de Baviera

Text: Ariadna Porta / Il·lustració: Toni Domènech

Per fer boca / Caçasabors

Formatge amb tòfona

La formatgeria Montbrú de Moià presenta una versió del formatge de cabra Novell, de mida més petita i condimentat amb tòfona negra fresca conreada per SoTaTerra a la serra de Busa, al Solsonès.

Text: Ramon Roset / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastroquiz

Aziza el Bachiri

A la cuina del Telefèric, aquesta xef que ha passat pels fogons de restaurants com el Molí de l'Escala desenvolupa una cuina creativa que aixeca passions.

Text: Ferran Caldés / Foto: Alex Froloff

A la cuina

Menú d'hivern

Per acompanyar-nos els mesos més freds de l'any, Francesc Murgadas ens proposa un menú amb quatre ingredients ben fàcils de trobar al mercat. Des dels ous, que podem fer de mil i una maneres, fins al pit de pollastre, passant pel porro, ideal per fer-ne una crema, i la pinya, una fruita que ja gairebé no ens sembla exòtica ni tropical.

Recepta: Francesc Murgadas / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

A la cuina / 'Master class'

Cloïsses

Potser hi ha dos grans moments a l'any en què ens animem a gaudir de les cloïsses, a taula: a l'estiu i per Nadal, quan arriba el moment de treure tota l'artilleria gastronòmica per celebrar un bon àpat amb tota la família. Carme Ruscalleda arriba puntual a la cita de cada mes per explicar-nos com treure'n tot el profit.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

Un Nadal d'altura

Elisabet Farrero, la cuinera revelació dels Premis Nacionals de Gastronomia d'enguany, no va sentir cap vocació primerenca per la cuina. Però, després d'anys lluny del seu poble, Barruera, en fa deu que hi va tornar per obrir el restaurant El Ventador, que, amb el temps, ha evolucionat cap a una proposta gastronòmica diferenciada de la d'altres restaurants de la Vall de Boí. CUINA ha enfilat cap a aquest poblet per veure com aquesta jove cuinera celebra en família unes festes amb productes del territori i amb tot el sabor de muntanya.

Text: Judith Càlix / Foto: Enrique Marco / Recepta i cuina: Eli Farrero

A la cuina / La convidada

Un pastís de formatge amb colors de tardor

Viatjo fins a la ciutat de Lleida per berenar amb Anna Mateu, una cuinera amb un receptari molt personal que incorpora les bases de la cuina saludable i de proximitat

Text: Cristina Serret / Recepta i cuina: Anna Mateu / Foto: Enrique Marco

A la cuina

10 aperitius i entrants per impressionar

Si us agrada que cada àpat nadalenc sigui una festa des del començament, heu arribat a les pàgines que més us impressionaran de la revista d'aquest mes. Hi hem recollit una desena d’entrants i aperitius que són tot un regal per al paladar. Si parlem de festes, els regals estan a l'ordre del dia, i, amb aquests, les vostres papil·les gustatives al·lucinaran.

Edició: Ferran Caldés / Recepta: Becky Lawton, Delicooks i Stéphane Poussardin / Fotografia: Becky Lawton / Retoc: Paula Spera

A la cuina

4 plats amb les sobres de l'escudella

Degut a les crisis econòmica i mediambiental que patim, cada vegada es parla més del consum responsable, del malbaratament alimentari i de les mesures que podem emprendre per evitar-lo.  

Text: Montse Armengol / Recepta, cuina i foto: Ana Casanova

A la cuina / Plaers saludables

Quina és la xocolata més saludable?

La xocolata és un aliment molt beneficiós, però no sempre és fàcil triar l'opció més adequada. Quina és millor? La xocolata negra? La xocolata sense sucre? La que és baixa en greixos?

Text: Glenn Cots

A la cuina

La cuina que no hem d'oblidar

Com en qualsevol altre moment de l'any, per Nadal es pot innovar i cuinar plats inspirats en la cuina d'avantguarda o en altres cultures. Això, però, no ens ha d'impedir conèixer, estimar, abraçar i degustar els plats de tota la vida, els que formen part del corpus culinari català i de la tradició. Cal reivindicar-los, i en aquestes pàgines trobareu bones propostes ideals per a aquestes festes que Xesco Bueno fa a 'Cuina catalana oblidada' (Larousse, 2021).

Edició: Ferran Caldés / Recepta: Xesco Bueno / Foto: Marian Montoro i José Luís Sánchez

A la cuina

Hivern verd

No us enganyeu. A l'hivern no tot és blanc i monòton. Els mesos més freds, els mercats s'omplen de verdures i hortalisses, com les cols –de mil i un tipus diferents–, les bledes, els bròquils i l'escarola, i de fruites delicioses, com les taronges, les clementines i les magranes. I sí, ho heu endevinat: mesclant i amanint els ingredients i buscant les millors combinacions de colors i sabors, podem preparar amanides molt completes i boníssimes, que reconforten tant o més com una bona sopa. Després dels àpats festius, res millor que menjar-se una bona amanida, i en aquestes pàgines trobareu idees perquè les convertiu en plats espectaculars.

Edició: Ferran Caldés / Recepta: David Caballero / Foto: Getty Images

A la cuina / Les postres de casa

Dolços que són un regal

No hi ha una millor manera d'acabar els àpats de Nadal que amb dolços dels quals gairebé només gaudim aquesta època de l'any. Els torrons i les neules no són les úniques tradicions, i la nostra pastissera de capçalera ens ho demostra amb tres receptes que podeu fer a casa i regalar als convidats després de menjar-vos l'escudella.

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Al celler / Tria de tres

El brindis més especial

En les trobades amb amics i familiars, res millor que brindar amb alguns dels vins i els escumosos més singulars del mercat

Text: Joan Lluís Gómez

Al celler

Guia pràctica per identificar els escumosos catalans

S'acosta el Nadal i, aquestes dates tan assenyalades, la secció de vins i escumosos de les prestatgeries dels cellers i dels supermercats, com també les botigues en línia, es vesteixen de begudes amb bombolles. Teniu dubtes a l'hora de triar un cava o un escumós català? En aquest article descobrireu una breu història d'aquesta beguda i us donarem pistes per saber identificar-ne les diferents nomenclatures.

Text: Clàudia Raventós Herrero

Al celler / Pel broc gros

Un dels 'speakeasy' més originals de Catalunya

La germana de Paradiso sedueix amb propostes sofisticades, platets moderns i una discoteca amb còctels de tirador

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

Al rebost

Calendari d'hivern

El desembre és un bon moment per comprar productes que llueixin, com el pernil ibèric, que és excel·lent com a aperitiu per començar qualsevol àpat

Al rebost / El decàleg

Caviar

El gust intens i la textura lleugerament cruixent l'han convertit en una delicadesa gastronòmica, i el preu fa que només aparegui en les grans ocasions. Aquest mes us revelem els secrets dels ous d'esturió.

Text: David Caballero / Foto: Anna Garcia Frigola

Al rebost / Tant de gust

Vaixelles úniques 100% empordaneses

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Al rebost / L'adreça

Oda al Camp de Tarragona

Al cor de la ciutat de Reus, en Xavi, en Jordi, en Joan Lluís i la Cori Sendra-Pedrosa, tots per un i un per tots, donen visibilitat i comercialitzen els millors productes de l’entorn, propis i seleccionats des de Cal Sendra

Text: Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Fora de carta

Bojos pel xató

Quan arriba el fred, tenim la temptació de deixar de menjar amanides, però el nostre receptari tradicional és molt savi i, des del novembre i fins al març, arriba el moment ideal per gaudir del xató.

Fora de carta / Fes-me feliç

Carles Sans

Cinc regals gastronòmics per al còmic català

Text: Joan Callarissa / Foto: Elena Infante

Fora de carta / Sopa de lletres

Aprendre a gestionar els plaers

Les setmanes prèvies al Nadal, que abans eren moment de preparació per a les festes, s’han convertit en dates de celebracions constants que s’allarguen fins passat Reis, i que estan plenes de productes que han esdevingut tradicionals sense gairebé ni adonar-nos-en.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Mar Guixé

Receptes
  • Ous mimosa amb formatge
  • Crema de porro amb xips de verdures
  • Coca d’oli, figues i foie-gras
  • Paté d’anxoves i julivert
  • Cucurutxo de Bloody Mary i maduixa
  • ‘Dip’ de parmesà
  • Torrades de gambes i miso
  • Carpaccio de bacallà, alvocat i gel de cítrics
  • Bastonets de pa de sabors
  • Els ingredients del brou de Nadal
  • Crema de verdures de l’escudella
  • Entrepà de carn d’olla amb crema de cigrons i col a la planxa
  • Espatlla de cabrit amb moniato i trompetes de la mort
  • Coca d’avellanes amb conill i verdures cruixents
  • Cloïsses amb llet de coco
  • Dimsum obertes amb ànec i fruites vermelles
  • Croquetes de carn d’olla
  • Bunyols de bacallà
  • Indiot farcit
  • Pa de fetge
  • Gambes marinades amb caviar
  • Tàrtar de carn amb caviar
  • ‘Smoothie’ de pinya i cúrcuma
  • Cruixent de patata violeta i galetes de cacauet caramel·litzat
  • Amanida de quinoa amb cogombre, alvocat i magrana
  • Amanida de col llombarda, remolatxa i nous
  • Amanida de quinoa, llenties, bròquil i alvocat
  • Crocants de festucs
  • Arròs amb peus de porc
  • Farciment dels canelons
  • Blat de moro escairat
  • Amanida d’endívies, pesto i mozzarella
  • Amanida de kale i carbassa
  • Amanida de peres, formatge blau i nous
  • Torradeta de salmó marinat, nata agra i caviar
  • Ous ferrats amb patates i caviar
  • Ous remenats amb caviar
  • Amanida grega de cogombre i raves amb caviar
  • Pinya rostida amb compota de plàtan
  • Tiramisú de nyàmeres
  • ‘Cheesecake’ de carabassa
  • ‘Brownie’ saludable
  • Rosques de vi
  • Figuretes de massapà
  • Rotlles de pollastre amb fruita seca
  • Cloïsses, patates i romesco
  • Tàrtar de vedella i truita de riu
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
265CUINA portada

AQUEST NADAL, FES LA TEVA MÀGIA!

  • Idees per a les sobretaules més gurmets
  • Maria Nicolau

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto