Troba la teva recepta

Revista CUINA

Portada 237 Neta
Cuina núm. 237. Març 2020

Bacallà Foodie. Mai no l'havíeu cuinat així!

En aquest número

Tendències

Tot el que cal saber per ser 'foodies' de debò

Les tendències d'aquest mes

  • Xocolata Pura
  • De porc? No, de mar!
  • 'Batch cooking' per als més previsors
  • Més peix a les escoles
  • Tornen les àvies!
  • Còctels
  • Reciclem
  • Plantes oblidades
  • 'Babyfoodies'
  • Encara més 'tacos'

Genis del foc

Carlota Claver

La gormanda

És jove i és dona. Una rara avis de la restauració catalana. L’ofici el va aprendre de jove, a casa. Ara ja té veu pròpia.

Text: Xavier Sust / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

Conserves de l’Atlàntic

Aquest mes ens hem proposat donar-vos la llauna i, per això, hem viatjat fins a l’oceà Atlàntic. Les ries, pel marisc, i la costa gallega i portuguesa, per la varietat de peixos, són dos pols d’atracció per a les empreses que elaboren conserves de qualitat.

Text: Carme Melià / Il·lustració: Nik Neves

Per fer boca / Taula Reservada

Un rebost ben ple d'ingredients propers

El xef Isaac Monzó proposa una carta ben encaixada amb l’entorn de Cal Trumfo

Text: Josep Sucarrats / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / 24 hores a...

Singapur

Text: Núria Gibert / Il·lustració: Toni Domènech

Per fer boca / Caçasabors

Formatge Bruma

Aquest formatge cremós deliciós i singular, madurat amb fongs, l’elabora amb llet pasteuritzada de vaca bruna suïssa Judith Carreira a Formatges de l’Abadessa, de la Seu d’Urgell.

Text: Ramon Roset / Foto: Jordi Bosch

Per fer boca / Gastroquiz

Isabel Sitjes

Pastissera de l’antic forn, de Cervera, el 2019 es va convertir en la primera dona a guanyar el premi àngel moncusí a la millor jove cuinera i es va convertir en una de les cares més visibles de la gastronomia lleidatana.

Text: Ferran Caldés

A la cuina

Menú de març

Ens preparem, gastronòmicament parlant, per a l’inici de la primavera amb un menú basat en quatre ingredients ben saborosos: un llegum molt nutritiu, un brou suau, un crustaci de carn sucosa i una fruita rica en minerals. El color, el sabor i les aromes florals predominaran en una temporada que ens porta receptes lleugeres i fresques.

Recepta: Francesc Murgadas / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

A la cuina / Masterclass

Masses pastisseres

Sablé, bretona, brisa, sucrée i crumble. Totes aquestes masses són similars quant a ingredients (farina, ou, mantega, sucre) i forma de cocció, pertanyen a una denominació de pastisseria anomenada masses trencades. Us expliquem com treballar-les

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

Bacallà Foodie

En la temporada alta de consum d’aquest peix tradicional, hem volgut donar-li un nou aire: us proposem quatre propostes contemporànies per aprofitar sense límits un clàssic de la Quaresma que vol sortir de l’armari. Així, hem volgut aplicar-lo en receptes menys habituals, però molt de moda, amb altres productes, que us permetran convertir-vos en uns autèntics ‘foodies’ bacallaners i us obriran la ment a fer provatures a casa, com una pizza de bacallà o un entrepà japonès de cocotxes.

Text: Naila Tahbaub Rivadulla / Receptes i cuina: Jani Paasikoski / Foto: Ajj Estudi / Estilisme: Natalia Mazzarella

A la cuina / El xef a casa

Una paella amb carxofes, bolets i magret d’ànec

Pol Fisas es defineix com un “curiós de la cuina”, i també és viatger i esportista. En l’àmbit professional, és un emprenedor que va passar del món de la tecnologia digital, a Mallorca, al màrqueting digital, a Barcelona, on viu actualment. Amb Pep Nogué, ha cuinat un arròs a la paella amb el producte estrella de la temporada: les carxofes.

Recepta i cuina: Pol Fisas / Foto: Enrique Marco

A la cuina

Pasta per a tothom

Ens agrada la pasta, sí, però aquest mes volem fer un pas endavant i buscar propostes amb cereals diferents perquè siguin aptes per a persones amb celiaquia. El Blat de moro, el fajol, el konjak i la farina de cigrons protagonitzen quatre plats de pasta que esperem que agradin a (quasi) tothom.

Edició: Carme Melià / Recepta: David Caballero / Foto: Food photo - Cristina Rivarola / Cuina i estilisme: Marian Montoro / Atrezzo: www.doceramica.com

A la cuina / Plaers Saludables

Morat. Un color saludable

El morat és un color que, si parlem de gastronomia, agrupa uns quants aliments que tenen efectes antioxidants per a l’organisme, com el nabiu, l’albergínia i la col llombarda.

Text: Núria Coll

A la cuina

Llavors de primavera

De lli, de carbassa, de sèsam, de gira-sol… Les llavors s’han convertit en elements imprescindibles de tota dieta que vulgui ser saludable. D’altra banda, comença la primavera i, amb el bon temps, venen més de gust les amanides, fresques i lleugeres. Aleshores, per què no ajuntar les dues proposicions per arribar a una bona tesi? Doncs, fet, hem posat fil a l’agulla i hem optat per preparar-nos tres amanides que inclouen llavors. Petits ingredients que alegren el plat i l’omplen de beneficis nutricionals.

Text: Carme Melià / Foto: Becky Lawton / Recepta i cuina: Adriana Ortemberg

A la cuina / Les postres de casa

'Tea cakes'

No sabem si els ducs de Sussex també trencaran amb el costum britànic de prendre el te de les cinc, però nosaltres hem decidit agafar-nos un respir abans de sortir de la feina i hem demanat a Gemma Clofent que ens recomani tres propostes dolces per acompanyar el tea time. Com sempre, el resultat és espectacular.

Receptes i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Al celler / Tria de vins

Brindem amb les noves generacions d’enòlegs

Han escoltat la saviesa de casa seva, han observat el territori i s’han obert al món

Text: Joan Lluís Gómez

Al celler

Univers bombolles

En dèiem 'xampany' quan en realitat ens referíem al cava. Tots dos s’elaboren de la mateixa manera, amb el mètode tradicional o champenoise (en fan una segona fermentació a l’ampolla), però el prestigiós escumós francès va empènyer perquè només se’n pugui dir 'xampany' del que es fa a la Xampanya.

Text: Jordi Bes

Al celler / Remena, nena

Especiarium Bar, la sal de la vida feta cocteleria

Aquesta suposada botiga d’ultramarins amaga un bar amb tiradors de còctels i altres propostes especiades

Text: Mar Calpena / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Calendari

Març

Durant la Quaresma podeu prescindir de la carn vermella, però no d’aquests productes de temporada que, a part de sans, us faran portar-ho millor!

Al rebost / Decàleg

Alga nori

La majoria la vam conèixer com la tira de color fosc que embolcalla el sushi. Amb el temps, però, aquella alga desconeguda s’ha obert pas i ja és una habitual a casa nostra

Text: David Caballero / Foto: Anna Garcia Frigola

Al rebost / Tant de Gust

Gàrum d’anxoves de l’Escala

Quan el xef Pere Planagumà va visitar Anxoves El Xillu, a l’Escala, fa un parell d’anys, el primer que va fer va ser tastar el líquid que les anxoves deixen anar durant els sis mesos que estan fermentant amb la sal als bidons. I va veure que aquell producte, degudament filtrat, tenia moltes possibilitats.

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Al rebost

10 essencials del rebost llatí

Anem a comprar els productes bàsics de la cuina de l’Amèrica Llatina

Tot i que cada país, lògicament, té singularitats, hi ha productes que trobem en totes les cuines de l’Amèrica Llatina. Els hem volgut descobrir —i comprar— acompanyats de Jon Giraldo i Jaime Lieberman, dos xefs, un colombià i l’altre mexicà, que fa temps que ens sorprenen amb les seves propostes a l’Spoonik i, des de fa un any, a l’Anormal, al barri barceloní de Sant Gervasi.

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Tria bé

Tofu tou vs. Tofu dur

Text: Júlia Álvarez

Al rebost / L'adreça

De la tradició a l'última tendència

A The Butcher Society tenen experiència i coneixement de carnisseria. Els canvis del mercat els van impulsar a fer un gir al negoci i a especialitzar-se en peces de boví prèmium, una nova filosofia de com consumir carn de manera sostenible.

Text: Júlia Álvarez / Foto: Enrique Marco

Fora de carta / El quadern dels bojos

Bojos pel sushi

Va arribar del japó i ja és omnipresent a casa nostra. Si us atreviu a fer-ne a casa, preneu nota de tot això!

Fora de carta / Fes-me feliç

Candela Serrat

Cinc regals gastronòmics per enamorar l’actriu barcelonina

Text: Marijo Jordan

Fora de carta / Sopa de lletres

L'alimentació conscient i l'oli

Els que ens dediquem a la gastronomia sabem que, tot i estar de moda, és un concepte que costa de definir. Alguns, que segurament no hi han pensat gaire, afirmen que per a ells la gastronomia significa alimentació més plaer. ​

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Mar Guixé

Receptes
  • Piadina amb albergínia i pernil
  • Gambes amb tomàquet
  • Sopa de ceba exprés
  • Arròs de la Laia
  • Espaguetis de blat de moro amb carbonara de bolets i soja
  • Pad thai de tallarines de konjak
  • Tirabuixons de cigrons amb salsa de pebrot, anacards i alfàbrega
  • Amanida d’espàrrecs, mongetes tendres i ou amb pesto de cànem
  • Trinxat de cigrons amb peix
  • Cebiche de bacallà
  • Hamburguesa de bacallà
  • Poke bowl a la catalana
  • Taco de bacallà
  • Pastissets de kiwi
  • Fulles trencadisses i cruixents
  • Scones
  • Hot cross buns
  • Crumpets
  • Macarrons de fajol amb bolonyesa de coliflor
  • Amanida de colors d’hivern
  • Espirals de carbassa amb quinoa, formatge i llavors de carbassa
  • Amanida de tofu saltat amb llavors de sèsam blanc i negre
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Portada 237 Neta

BACALLÀ FOODIE. MAI NO L'HAVÍEU CUINAT AIXÍ!

  • Tot el que cal saber per ser 'foodies' de debò
  • Carlota Claver

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 19,90€ I DE REGAL EL NOU MITJÀ MULTIMEDIA APART + ULLERES VR

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto