Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

294CUINA Portada
Cuina núm. 294. Novembre 2025

Tocats pel bolet!

En aquest número

Actualitat / Plats del mes

Per estar al dia en el món gastronòmic

Text: Salvador Garcia-Arbós

Actualitat / L'Entrevista

Pere Arpa

Can Gelada

Un dels grans cuiners catalans ha trobat on viure i cuinar (o cuinar i viure) al cim d'un turonet del Pla de l'Estany. Allà on la fressa s'atura, aquest banyolí cou un discurs entenimentat amb el domini de la brasa i la llenya a preus democràtics.

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Actualitat / Preguntes (im)pertinents

Com ajuden les mandarines quan estem piocs?

De com aquesta fruita, que agafa tot el protagonisme quan arriba la tardor, és l'ingredient fonamental d'un ritual místic ideal per combatre un bon refredat.

Text: Maria Nicolau / Il·lustració: Julio César Pérez

Actualitat / Cuina de dades

Castanyes: una tradició amb demanda creixent

A Catalunya, amb l'arribada de la tardor, les castanyes tornen a ser protagonistes. Aquest fruit, arrelat a la cultura popular i present en festes com la Castanyada, destaca pel valor nutricional. La producció local no aconsegueix cobrir-ne la demanda, que no ha deixat de créixer els últims anys, com també ho ha fet la presència de les tradicionals parades de castanyes i moniatos als carrers dels nostres pobles i ciutats.

Actualitat

Cassoles que fan poble

Al llarg de l'any, la gastronomia catalana se celebra amb festes que giren al voltant d'un sol plat o producte. Des de l'Aplec del Caragol de Lleida fins a mostres locals com la del suquet de peix de Roses, el país està farcit de jornades que reivindiquen la cuina com a patrimoni viu. Però, què passa quan una ciutat no té un plat emblemàtic per celebrar? A l'Hospitalet de Llobregat, la resposta ha estat creativa, col·lectiva i molt festiva: ha nascut la Xefla.

Text: Redacció / Fotos: Miguel Segovia Aparicio - Arxiu Museu de l'Hospitalet i cedides

Actualitat / Sopa de lletres

Esmorzar, dinar i sopar: en perill d'extinció?

La falta de temps ens aboca a fer petites ingestes a qualsevol hora del dia i de qualsevol manera, una pràctica que posa en perill un estil de vida tan saludable com el mediterrani.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Mar Guixé

Menjar

Menú del mes de novembre

Amb carbassa, ceps, filet de porc i taronja, Sandra Pisa ens proposa un menú complet amb alguns dels millors ingredients de la tardor. És l'hora de posar-se a cuinar i gaudir d'un àpat de primera!

Text i receptes: Sandra Pisa / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

Menjar / Els 40 principals

Peus de porc

Ingredient emblemàtic de la cuina catalana, són protagonistes d'un plat que uneix tradició, sabor i aprofitament. La preparació requereix paciència i cura, però el resultat és una autèntica delícia per als paladars més exigents.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

Menjar

Cuiners boletaires

Amb les primeres pluges, el bosc es desperta i la tardor desplega tot el ritual boletaire: rovellons, ceps, camagrocs, trompetes de la mort... És temps de cistells i de cuina inspirada en el paisatge, i xefs com Oriol Castro (Disfrutar), Victoria Kemerer (Kökosnøt), Francesc Rovira (Fonda Xesc) i Marc Gascons (Els Tinars) han volgut compartir la seva passió pels bolets, els records d'infantesa i les receptes que els fan protagonistes. 

Parlem amb ells del vincle amb el territori, de la importància de respectar el producte i de com el bosc és una font gairebé inesgotable d'inspiració, i, a partir de les seves reflexions, us proposem quatre receptes per assaborir la tardor a casa.

Text: Mònica Ramírez / Foto receptes: Becky Lawton / Cuina i receptes: Mayela Armas

Menjar / La convidada

Un còctel novaiorquès amb David Carabén

El líder de Mishima m'espera a La Javanesa, el bar de còctels que té a les Corts, a Barcelona, per fer-me tastar una de les estrelles de la seva carta.

Text: Cristina Serret / Foto: Enrique Marco

Menjar

Receptes japoneses per fer a casa

Itadakimasu és l'expressió que pronuncien els japonesos abans de començar a menjar. És més que un simple bon profit. És un agraïment al producte, a qui el cuina i als que el comparteixen a taula. Hideki Matsuhisa fa anys que s'ha instal·lat a Barcelona i acaba de publicar un llibre que, amb aquest títol, ens convida a preparar plats nipons a casa.

Edició: Ferran Caldés / Receptes: Hideki Matsuhisa / Foto: Carles Allende

Menjar / Nutrició

Tots els greixos són dolents per a la salut?

Tot i la seva mala fama, hi ha greixos saludables, des de l'oli d'oliva verge extra fins a la fruita seca, que ajuden a protegir el cor, nodrir el cervell i millorar el benestar global.

Text: Redacció / Receptes: David Caballero

Menjar / Cuina sense drames

Plats senzills i amb un gran resultat

Sofia Janer ens anima a preparar receptes fàcils que us faran quedar bé amb la família, amb els amics o amb qui us vingui de gust compartir un bon àpat!

Receptes i cuina: Sofia Janer / Foto: Mariona Villavieja / Ingredients: Bonpreu i Esclat

Menjar

Només costelles

Les costelles –de porc, de xai, de vedella...– són molt més que un plat: són una invitació a posar-les al mig de la taula i compartir-les amb la família i els amics, sense presses, amb receptes plenes de caràcter i de sabor que admeten tota mena de variacions i d'aromes.

Edició: Ferran Caldés / Receptes i foto: StockFood / Are Media

Menjar / En un pim-pam

Tres receptes ràpides i amb només cinc ingredients

Amb el cuiner Arnau París, volem donar-vos idees per cuinar plats boníssims i originals quan us quedin pocs ingredients a la nevera. I el millor de tot és que els podeu preparar en un tres i no res!

Recepta i cuina: Arnau París

Menjar / Les postres de casa

El dolç més enrotllat

El braç de gitano és tot un clàssic. Enguany, el Gremi de Pastisseria l'ha declarat postres emblemàtiques de Catalunya, coincidint amb el nomenament com a Regió Mundial de la Gastronomia. Un reconeixement que ens convida a redescobrir-lo.

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Beure / Glops

Un tast de l'actualitat del sector del vi

Beure

El vi sense alcohol busca protagonisme

El consum de begudes sense alcohol viu un boom imparable, liderat per la generació Z i el moviment 'sober curious', mentre mocktails, kombutxes i vins desalcoholitzats guanyen presència a les cartes dels restaurants.

Text: Meritxell Falgueras / Foto: Cedides

Beure / Joc de copes

Maridem els colors i els sabors de la tardor

Què us agrada més de la tardor? Els colors de les fulles o els productes que l'acompanyen? Aquest mes, descobrim com acompanyar castanyes, panellets i moniatos!

Text: Sílvia Culell

Beure / Pel broc gros

Una cocteleria inspirada en els 'cenotes' mexicans

Aldea, a Barcelona, proposa uns còctels elegants i tècnicament impecables que fan viatjar la clientela a l'altra banda de l'Atlàntic.

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

Beure / Birrologia

L'estil Weizenbock

Una cervesa llaminera i de bon beure, si bé no convé oblidar que es tracta de la més intensa de la família de cerveses de blat d'estil bavarès.

Text: Joan Villar-i-Martí / Foto: Enrique Marco

Viure / Gastropistes

8 bars de mercat per fer-hi més que un cafè

Els bars de mercat són molt més que cuina: són memòria, complicitat i territori. Espais on el producte parla, el veïnat s'hi troba i la gastronomia es viu amb autenticitat.

Text: Laura Conde / Il·lustració: Mar Guixé

Viure / Taula reservada

La història d'un restaurant amb ànima

Després d'una dècada, Chez Louisette, a Garriguella, s'ha guanyat un lloc al mapa gastronòmic empordanès.

Text: Judith Càlix / Foto: Enrique Marco

Viure / Pròxima parada

Salamanca, amb José Manuel Pascua

La seva gran riquesa cultural inclou una gastronomia orgullosament ibèrica, arrelada al territori i diversa, que celebra l'origen amb creativitat i caràcter.

Text: Belén Parra

Viure / L'adreça

Celler de Gelida, 130 anys d'històries embotellades

Toni Falgueras, Maria Febrer i els seus fills, Ferran i Meritxell, mantenen ben viu aquest negoci especialitzat en la prescripció i la venda de vins del món, al barri barceloní de Sants.

Text: Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Viure / Entaulats

Un gran menú al cor de Gràcia i dos bistrots

Hem tastat el menú de Yordi Martínez al nou local de l'Antiquari Gastronòmic i hem visitat dos locals que mantenen viu l'esperit del bistrot a l'Eixample barceloní i al barri Vell de Girona.

Text: Ferran Caldés i Margalida Ripoll

Viure / Mediateca

Els llibres del novembre

Al novembre, podeu ampliar la biblioteca gastronòmica amb receptaris de països i temps llunyans, i descobrir els secrets de plats ben coneguts i nous restaurants en entorns idíl·lics.

Text: Ferran Caldés

Viure / Agenda

Les activitats que no us podeu perdre al novembre

Traieu l'agenda i apunteu-vos aquestes propostes. Arreu del territori, podeu gaudir de fires, de festes i de trobades gastronòmiques, sols o acompanyats!

Receptes
  • Braç de gitano de rovell i nata
  • Braç de gitano de llimona i taronja
  • Braç de gitano de trufa i xocolata
  • Canapès amb arengada en escabetx i ceba morada
  • Carpaccio de tomàquet Monterosa amb mores
  • Cassoleta de crema amb taronja confitada
  • Coliflor amb pesto de tomàquet
  • Costelles de porc amb pebre de Sichuan
  • Costelles de vedella amb glaça de cervesa i farro
  • Costelles de xai amb 'za'atar' i tabule de quinoa
  • Curri udon
  • Dispara i apunta
  • Dorayaki
  • Escabetx de bolets
  • Farcellets de col
  • Filet de porc amb salsa de porros
  • 'Gua bao' amb costelles de porc estofades
  • Hummus de ceps
  • Kaixo sarada
  • Mega 'rösti' de patata
  • Miniclotxa d'arengada i raïm
  • Mongetes de Santa Pau amb rossinyols i gambes
  • Moniato al microones
  • Pa amb xocolata, oli i sal
  • Pastís salat de carbassa
  • Peus de porc amb cargols
  • 'Smoothie' de xocolata amb fruita seca i plàtan
  • Tori no teriyaki
  • Torrada amb formatge de cabra, pernil i trompetes de la mort
  • Trinxat de col i moniato
  • Truita de camagrocs
Últims números publicats

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
294CUINA Portada

TOCATS PEL BOLET!

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Pere Arpa

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: