Tocats pel bolet!
Actualitat / Plats del mes
Per estar al dia en el món gastronòmic
Actualitat / L'Entrevista
Pere Arpa
Can Gelada
Un dels grans cuiners catalans ha trobat on viure i cuinar (o cuinar i viure) al cim d'un turonet del Pla de l'Estany. Allà on la fressa s'atura, aquest banyolí cou un discurs entenimentat amb el domini de la brasa i la llenya a preus democràtics.
Actualitat / Preguntes (im)pertinents
Com ajuden les mandarines quan estem piocs?
De com aquesta fruita, que agafa tot el protagonisme quan arriba la tardor, és l'ingredient fonamental d'un ritual místic ideal per combatre un bon refredat.
Actualitat / Cuina de dades
Castanyes: una tradició amb demanda creixent
A Catalunya, amb l'arribada de la tardor, les castanyes tornen a ser protagonistes. Aquest fruit, arrelat a la cultura popular i present en festes com la Castanyada, destaca pel valor nutricional. La producció local no aconsegueix cobrir-ne la demanda, que no ha deixat de créixer els últims anys, com també ho ha fet la presència de les tradicionals parades de castanyes i moniatos als carrers dels nostres pobles i ciutats.
Actualitat
Cassoles que fan poble
Al llarg de l'any, la gastronomia catalana se celebra amb festes que giren al voltant d'un sol plat o producte. Des de l'Aplec del Caragol de Lleida fins a mostres locals com la del suquet de peix de Roses, el país està farcit de jornades que reivindiquen la cuina com a patrimoni viu. Però, què passa quan una ciutat no té un plat emblemàtic per celebrar? A l'Hospitalet de Llobregat, la resposta ha estat creativa, col·lectiva i molt festiva: ha nascut la Xefla.
Actualitat / Sopa de lletres
Esmorzar, dinar i sopar: en perill d'extinció?
La falta de temps ens aboca a fer petites ingestes a qualsevol hora del dia i de qualsevol manera, una pràctica que posa en perill un estil de vida tan saludable com el mediterrani.
Menjar
Menú del mes de novembre
Amb carbassa, ceps, filet de porc i taronja, Sandra Pisa ens proposa un menú complet amb alguns dels millors ingredients de la tardor. És l'hora de posar-se a cuinar i gaudir d'un àpat de primera!
Menjar / Els 40 principals
Peus de porc
Ingredient emblemàtic de la cuina catalana, són protagonistes d'un plat que uneix tradició, sabor i aprofitament. La preparació requereix paciència i cura, però el resultat és una autèntica delícia per als paladars més exigents.
Menjar
Cuiners boletaires
Amb les primeres pluges, el bosc es desperta i la tardor desplega tot el ritual boletaire: rovellons, ceps, camagrocs, trompetes de la mort... És temps de cistells i de cuina inspirada en el paisatge, i xefs com Oriol Castro (Disfrutar), Victoria Kemerer (Kökosnøt), Francesc Rovira (Fonda Xesc) i Marc Gascons (Els Tinars) han volgut compartir la seva passió pels bolets, els records d'infantesa i les receptes que els fan protagonistes.
Parlem amb ells del vincle amb el territori, de la importància de respectar el producte i de com el bosc és una font gairebé inesgotable d'inspiració, i, a partir de les seves reflexions, us proposem quatre receptes per assaborir la tardor a casa.
Menjar / La convidada
Un còctel novaiorquès amb David Carabén
El líder de Mishima m'espera a La Javanesa, el bar de còctels que té a les Corts, a Barcelona, per fer-me tastar una de les estrelles de la seva carta.
Menjar
Receptes japoneses per fer a casa
Itadakimasu és l'expressió que pronuncien els japonesos abans de començar a menjar. És més que un simple bon profit. És un agraïment al producte, a qui el cuina i als que el comparteixen a taula. Hideki Matsuhisa fa anys que s'ha instal·lat a Barcelona i acaba de publicar un llibre que, amb aquest títol, ens convida a preparar plats nipons a casa.
Menjar / Nutrició
Tots els greixos són dolents per a la salut?
Tot i la seva mala fama, hi ha greixos saludables, des de l'oli d'oliva verge extra fins a la fruita seca, que ajuden a protegir el cor, nodrir el cervell i millorar el benestar global.
Menjar / Cuina sense drames
Plats senzills i amb un gran resultat
Sofia Janer ens anima a preparar receptes fàcils que us faran quedar bé amb la família, amb els amics o amb qui us vingui de gust compartir un bon àpat!
Menjar
Només costelles
Les costelles –de porc, de xai, de vedella...– són molt més que un plat: són una invitació a posar-les al mig de la taula i compartir-les amb la família i els amics, sense presses, amb receptes plenes de caràcter i de sabor que admeten tota mena de variacions i d'aromes.
Menjar / En un pim-pam
Tres receptes ràpides i amb només cinc ingredients
Amb el cuiner Arnau París, volem donar-vos idees per cuinar plats boníssims i originals quan us quedin pocs ingredients a la nevera. I el millor de tot és que els podeu preparar en un tres i no res!
Menjar / Les postres de casa
El dolç més enrotllat
El braç de gitano és tot un clàssic. Enguany, el Gremi de Pastisseria l'ha declarat postres emblemàtiques de Catalunya, coincidint amb el nomenament com a Regió Mundial de la Gastronomia. Un reconeixement que ens convida a redescobrir-lo.
Beure / Glops
Un tast de l'actualitat del sector del vi
Beure
El vi sense alcohol busca protagonisme
El consum de begudes sense alcohol viu un boom imparable, liderat per la generació Z i el moviment 'sober curious', mentre mocktails, kombutxes i vins desalcoholitzats guanyen presència a les cartes dels restaurants.
Beure / Joc de copes
Maridem els colors i els sabors de la tardor
Què us agrada més de la tardor? Els colors de les fulles o els productes que l'acompanyen? Aquest mes, descobrim com acompanyar castanyes, panellets i moniatos!
Beure / Pel broc gros
Una cocteleria inspirada en els 'cenotes' mexicans
Aldea, a Barcelona, proposa uns còctels elegants i tècnicament impecables que fan viatjar la clientela a l'altra banda de l'Atlàntic.
Beure / Birrologia
L'estil Weizenbock
Una cervesa llaminera i de bon beure, si bé no convé oblidar que es tracta de la més intensa de la família de cerveses de blat d'estil bavarès.
Viure / Gastropistes
8 bars de mercat per fer-hi més que un cafè
Els bars de mercat són molt més que cuina: són memòria, complicitat i territori. Espais on el producte parla, el veïnat s'hi troba i la gastronomia es viu amb autenticitat.
Viure / Taula reservada
La història d'un restaurant amb ànima
Després d'una dècada, Chez Louisette, a Garriguella, s'ha guanyat un lloc al mapa gastronòmic empordanès.
Viure / Pròxima parada
Salamanca, amb José Manuel Pascua
La seva gran riquesa cultural inclou una gastronomia orgullosament ibèrica, arrelada al territori i diversa, que celebra l'origen amb creativitat i caràcter.
Viure / L'adreça
Celler de Gelida, 130 anys d'històries embotellades
Toni Falgueras, Maria Febrer i els seus fills, Ferran i Meritxell, mantenen ben viu aquest negoci especialitzat en la prescripció i la venda de vins del món, al barri barceloní de Sants.
Viure / Entaulats
Un gran menú al cor de Gràcia i dos bistrots
Hem tastat el menú de Yordi Martínez al nou local de l'Antiquari Gastronòmic i hem visitat dos locals que mantenen viu l'esperit del bistrot a l'Eixample barceloní i al barri Vell de Girona.
Viure / Mediateca
Els llibres del novembre
Al novembre, podeu ampliar la biblioteca gastronòmica amb receptaris de països i temps llunyans, i descobrir els secrets de plats ben coneguts i nous restaurants en entorns idíl·lics.
Viure / Agenda
Les activitats que no us podeu perdre al novembre
Traieu l'agenda i apunteu-vos aquestes propostes. Arreu del territori, podeu gaudir de fires, de festes i de trobades gastronòmiques, sols o acompanyats!
- Braç de gitano de rovell i nata
- Braç de gitano de llimona i taronja
- Braç de gitano de trufa i xocolata
- Canapès amb arengada en escabetx i ceba morada
- Carpaccio de tomàquet Monterosa amb mores
- Cassoleta de crema amb taronja confitada
- Coliflor amb pesto de tomàquet
- Costelles de porc amb pebre de Sichuan
- Costelles de vedella amb glaça de cervesa i farro
- Costelles de xai amb 'za'atar' i tabule de quinoa
- Curri udon
- Dispara i apunta
- Dorayaki
- Escabetx de bolets
- Farcellets de col
- Filet de porc amb salsa de porros
- 'Gua bao' amb costelles de porc estofades
- Hummus de ceps
- Kaixo sarada
- Mega 'rösti' de patata
- Miniclotxa d'arengada i raïm
- Mongetes de Santa Pau amb rossinyols i gambes
- Moniato al microones
- Pa amb xocolata, oli i sal
- Pastís salat de carbassa
- Peus de porc amb cargols
- 'Smoothie' de xocolata amb fruita seca i plàtan
- Tori no teriyaki
- Torrada amb formatge de cabra, pernil i trompetes de la mort
- Trinxat de col i moniato
- Truita de camagrocs