Més de 100.000 bulbs de safrà a la Catalunya interior
La campanya de plantació d’enguany ha incorporat 19 noves empreses i finques de cultiu, entre les quals hi ha el monestir de Poblet
Flor de safrà
Des de la primera setmana de setembre, s’ha iniciat la plantació dels bulbs de safrà del projecte Safrà de la Catalunya Interior. Aquest 2014, s’hi han sumat 19 noves empreses i pagesos de diversos indrets de la Conca de Barberà i comarques del centre, ponent i sud de Catalunya. La gran majoria dels 100.000 bulbs de safrà procedeixen de la comarca del Jiloca, a Terol, que és la zona més propera on hi ha conreu comercial i ecològic de safrà.
Nascut el 2008, el projecte és una iniciativa de Concaromis -abans Concapam-, la comercialitzadora del Safrà de la Catalunya Interior, una empresa agrícola amb seu a Montblanc que va sorgir amb la finalitat de fomentar el conreu ecològic de plantes aromàtiques a la Conca de Barberà.
Entre les noves finques en producció hi ha l’hort que gestionen els frares del monestir de Poblet a l’interior del recinte cistercenc, amb més d’una hectàrea de conreu.
Safrà ecològic
Concaromis introduirà un producte nou al mercat català: el safrà ecològic autòcton, que aquest any es conrearà en quatre comarques més: Osona, la Segarra, el Segrià i el Montsià. Els brins de safrà es posaran al mercat a partir de novembre, coincidint amb l’edició de la Fira de Sant Martí de Montblanc, que se celebra els dies 1 i 2 de novembre.
Associació de productors
Les prop de 50 empreses i finques que s’han afegit al projecte treballen ara en la constitució d’una associació de productors. Es preveu tenir-la aprovada i en funcionament a finals d’aquest any. Una de les prioritats de l’associació és poder assolir una DO Safrà de Catalunya, tot i que el repte principal és augmentar-ne la producció.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia