Els rubiols són una pasta de forma semicircular, empolsimada amb sucre i farcida. És molt popular a les Balears i Pitïuses, però amb noms i variants d'ingredients i de preparació la trobem en molts altres indrets d'arreu dels Països Catalans. A Figueres, a l'Alt Empordà, l'anomenen flaó o flaona. També se'n fan a Torroella de Montgrí, al Baix Empordà. Més al sud, en trobem als Ports de Morella (País Valencià) o a Calaceit (La Franja de Ponent), on els farceixen amb confitura. Fora del nostre país, trobem pastes semblans a Occitània, la regió del Llenguadoc, a Còrsega -on rep el nom de fiadone-, o a Xipre. Els farciments, les formes i els noms que té depenen sempre de qui l'elabora, ja que és una recepta molt popular a les cases particulars. Els rubiols de la foto són farcits de crema. Són típics a Mallorca i en alguns llocs de Menorca, on els fan per Setmana Santa. També es farceixen de productes salats, com tonyina, pollastre, espinacs o sobrassada. La massa és semblant a les panades, les formatjades i els flaons, amb tocs diferents, si és dolça o salada.