Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Salmorejo, un plat molt estiuenc

Us ho expliquem tot sobre aquesta sensacional recepta andalusa

28/06/2017

El salmorejo és una crema freda feta a base de tomàquet, típica de la província de Còrdova. És molt usual que la gent el confongui amb el gaspatxo, però el cert és que no comparteixen ni els ingredients, ni la textura, i encara menys el gust. És un plat molt reconegut que ha ascendit des de les taules dels camperols fins al cim de la gastronomia andalusa en general, que s’ha posicionat com una icona indiscutible per concebre la cultura i les tradicions d’aquesta terra. És un plat molt fresc i lleuger, fet que el converteix en una de les estrelles del dur estiu andalús. Us convidem a preparar aquest plat tan senzill a casa. De ben segur, agradarà a tothom qui el tasti. Mans a l’obra!

Tomàquet, l'ingredient principal del salmorejo

Tomàquet, l'ingredient principal del salmorejo Thinkstock

Ingredients

  • Els ingredients bàsics per preparar salmorejo són tomàquets madurs, pa del dia anterior, un gra d’all, oli d’oliva i sal.
  • En funció de la recepta, li afegirem uns productes o uns altres. Cadascú el prepara a la seva manera i al seu gust, i, per tant, podem trobar un receptari molt ampli. Hi ha persones que li afegeixen un ou dur i encenalls de pernil ibèric.
  • Un altre ingredient que és molt comú a les receptes de salmorejo és el pebrot verd.
  • D’altra banda, n’hi ha que li donen un toc mariner amb llagostins i li afegeix una mica de julivert. També hi ha gent que li afegeix tonyina i, fins i tot, poma.

Salmorejo

Salmorejo Thinkstock

Consells

  • És ideal que traieu les llavors dels tomàquets, ja que si en queda alguna sense triturar us les podreu trobar a la boca, mentre mengeu, i això espatllaria la textura homogènia i cremosa del plat. Recordeu que és una crema, no un caldo.
  • No cal que peleu els tomàquets, ja que la seva pell és rica en pectina, un gelificant natural que ens ajudarà a aconseguir la textura ideal per al nostre salmorejo.
  • En aquesta elaboració l’all es menja cru i, per tant, pot ser que us repeteixi; si voleu evitar-ho, traieu-li el cor o escaldeu-lo durant 10 segons en aigua bullent.
Salmorejo amb pernil ibèric i ou dur

Salmorejo amb pernil ibèric i ou dur Thinkstock

Versions del salmorejo

A les diferents regions d’Espanya i, més concretament, a les diferents cuines, es prepara el salmorejo de manera diferent. Alguns fan servir els mateixos ingredients però li afegeixen un toc d’alguna espècia; d'altres juguen amb les quantitats dels aliments per aconseguir un sabor o un altre o innoven amb la recepta introduint nous ingredients. Així, doncs, tot i que hi ha una recepta tradicional, trobem que el salmorejo té moltes versions. Si us animeu, podeu intentar fer-ne la vostra. A continuació us exposo algunes d’aquestes varietats de salmorejo.

  • Salmorejo jarote: es denomina així el que s’elabora a la comarca del Valle de los Pedroches. En aquesta zona es menja com a primer plat o com a postres.
  • Jarria: és la versió sevillana del salmorejo. És una sopa freda que es fa amb els mateixos ingredients que el salmorejo i que es consumeix sobretot a la Puebla de Cazalla.
  • Salmorejo de Carmona: en comptes de fer servir pa dur, s’utilitza pa ratllat o pa de motlle.
  • Salmorejo d’espàrrecs: només hem de substituït els tomàquets per espàrrecs. 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: