Consells de cuina La Vanguardia

5 formatges de Catalunya que heu de tastar

Celebreu el Dia Mundial del Formatge descobrint algunes de les varietats més importants del país!

CUINA.CAT

26/03/2018

No cal que viatgeu gaire lluny per gaudir d’un bon formatge, i és que a Catalunya en tenim prop de 250 varietats. Les zones més muntanyoses com el Cadí, l’Alt Pirineu i fins i tot les comarques del Bages i el Vallès són el bressol dels millors formatges del nostre país. Alguns formatgers catalans n'arriben a elaborar fins a 12 varietats diferents, amb la delicadesa d'un artesà o d'un artista. Vivim, per tant, en un territori amb una notable diversitat de formatges. Per tal que els conegueu amb més profunditat, fem un repàs dels més importants:

Formatges Urgèlia

Formatges Urgèlia

Formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya

Formatge de llet de vaca frisona elaborat a la Seu d’Urgell per la Cooperativa Lletera del Cadí. El trobareu al mercat amb el nom comercial d’Urgèlia. És un formatge tendre de pasta tova fet amb llet sencera pasteuritzada, i el diferenciareu pel seu color exterior de tons ataronjats i pel blanc marfil del seu interior. És l’únic formatge de Catalunya reconegut amb una Denominació d’Origen.

Formatge de cabra de la Garrotxa

Formatge de cabra de la Garrotxa

Garrotxa

Tot i ser un formatge molt típic de la gastronomia catalana, es va deixar de produir fins a l’any 1982, quan, gràcies a un treball de recerca, es va recuperar la varietat. Està elaborat a partir de llet de cabra i es diferencia per la crosta florida i el color beix de l'interior. Té un sabor nítid, cremós i suau. Alguns dels seus productors més emblemàtics són Mas Claperol, Mas Farró i la formatgeria Montagut.

Formatge Serrat

Formatge Serrat

Serrat

Formatge curat fet amb llet crua d’ovella i elaborat als Pirineus. Tradicionalment només se'n produïa entre la primavera i la tardor, però actualment se’n pot obtenir durant tot l’any. Es caracteritza per la seva forma cilíndrica i l’escorça de color clar. Té un to groguenc a l’interior i una textura lleugerament tova i molt característica. Es menja sec o semisec.

Mel i mató

Mel i mató

Mató

És un tipus de formatge fresc que es produeix fent bullir la llet i aplicant-hi un element vegetal. D’aquest formatge se’n comencen a tenir dades al segle XVI, en el ‘Llibre de Sent Soví’, un dels manuals de gastronomia més utilitzats de l’edat mitjana. El mató esdevé una icona de la cuina catalana, i a dia d’avui encara és un dels productes més valorats del nostre país. Juntament amb la mel, forma una de les postres més nostrades: el mel i mató.

Recuit de drap amb coca de vidre

Recuit de drap amb coca de vidre

Recuit

Formatge de llet d’ovella que tradicionalment s'elabora amb la llet a la temperatura de munyida i es coagula mitjançant quall animal. Un dels trets característics d’aquest formatge és que s’escalfa amb pedres calentes que li atorguen un sabor recremat. S'acostuma a servir en terrines o pots de fang i es pot acompanyar amb melmelada i altres elements dolços com la mel.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

24 abr

Vegan Gourmet

Amb motiu de la celebració de la setmana de Sant Jordi, el Chef Prabhu Sukh, especialitzat en cuina vegana,...

25 abr

El berenar de les abelles

Aquest any, Sant Jordi té un convidat especial: les abelles. La plaça del Sortidor es converteix en un...

27 abr

Gastronomy & Music

El festival 'Gastronomy & Music' ofereix un punt de trobada entre talent culinari i musical: per una banda,...

27 abr

V Biergarten, Festa de la Cervesa

Durant vuit dies, la cervesa i la gastronomia són les protagonistes del Poble Espanyol de Montjuïc. Les...

Portada Cuina 214

PEIX 'LOW COST': MIL ESPÈCIES BÉ DE PREU I BONÍSSIMES!

  • Uns àpats de llibre
  • Els platillos populars tenen qui se'ls estimi

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto