Què cuinar La Vanguardia

Figues, la fruita d’agost

Tot el que hem de saber sobre un dels fruits més antics del món

25/07/2017

Les figues, un fruit amb molta història i recorregut geogràfic, són un aliment sa i nutritiu, amb un gran valor energètic, el consum del qual és indicat per a la debilitat, l’anèmia i l’estrès. Amaga uns components que superen, com a aliment, la pruna i el dàtil (juntes, són les tres fruites que en l’època clàssica es consideraven més exquisides i un menjar de reis). Ara que n’és temporada, coneguem-ho tot sobre aquest fruit tan cultivat a la zona de la Mediterrània.

 

Figues

Figues Thinkstock

Formes i colors

La figa canvia de forma i de color segons la varietat. Precisament, la diversitat de formes és la base de la classificació històrica que se n’ha fet entre abaldufades, ovalades, en forma de pera, còniques, esfèriques i esclafades. També es poden classificar pel color: negres, violàcies, verdes i blanques.

Molsa o part interior de la figa

Molsa o part interior de la figa Thinkstock

Nomenclatura

La part interior de la figa s’anomena ‘molsa’ i és de color vermell o blanquinós. Les primeres figues maduren per Sant Joan i Sant Pere i són les anomenades ‘figaflors’, i al mes d’agost hi ha les ‘agostenques’. De la figa verda se’n diu ‘figó’. La madura, amb la pell ja pansida, s’acostuma a anomenar ‘secallona’, i de la que ja és ben madura i cau de l’arbre se’n diu ‘rutló’. Si la figuera té fogons fora temps i no arriben a madurar, es coneixen com ‘figues xereques’.

Pernil ibèric amb rúcula i figues

Pernil ibèric amb rúcula i figues Thinkstock

Un ampli receptari

Les figues, ben maduretes, acompanyen perfectament el pernil, el foie gras i les anxoves. Solen acompanyar també les carns de porc, de xai i d’ànec, així com el farciment d’algunes aus. A més de servir per preparar-ne confitures, a les postres és habitual trobar figues cuites amb vi i espècies, o coques i pastissos de figa, sense oblidar el pa de figa, els figats i les figues confitades o seques.

Figues

Figues Thinkstock

Propietats nutricionals

La figa és un aliment saludable que té propietats nutricionals molt positives per al nostre organisme. Si ens la mengem fresca estarem ingerint una quantitat notable de vitamines, molt necessàries per al correcte funcionament del cos. D’altra banda, és una fruita molt dolça i, en conseqüència, conté molt de sucre. La figa seca, que és més habitual consumir a l’hivern, perd les vitamines durant el procés de deshidratació. Tot i això, en aquest cas es converteix en un aliment ric en minerals com el potassi, el calci o el magnesi.

Crep de figa

Crep de figa Gemma Clofent

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Cuina.cat i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 23.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

16 oct

III Nit del Gourmet Català

Arriba la III Nit del Gourmet Català al Palau de Pedralbes de Barcelona, a partir de les 18 h. Ho fa amb els...

17 oct

La història culinària A Taula!

La història gastronòmica també pren importància en la celebració del desè aniversiari...

17 oct

La història culinària A Taula!

La història gastronòmica també pren importància en la celebració del desè aniversiari...

18 oct

Ruta del Llonguet a Palma

Cada dimecres, fins al 25 d’octubre, 36 establiments de Palma ens ofereixen el llonguet, un panet tradicional...

Portada 207

AMB CULLERA: NO ÉS NOMÉS PER MENJAR SOPES!

  • Dolça Catalunya
  • Un final feliç apte per a paladars adults

14 números per només
29,90€

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Cuina.cat i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 23.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto