Consells de cuina La Vanguardia

Figues, la fruita d’agost

Tot el que hem de saber sobre un dels fruits més antics del món

25/07/2017

Les figues, un fruit amb molta història i recorregut geogràfic, són un aliment sa i nutritiu, amb un gran valor energètic, el consum del qual és indicat per a la debilitat, l’anèmia i l’estrès. Amaga uns components que superen, com a aliment, la pruna i el dàtil (juntes, són les tres fruites que en l’època clàssica es consideraven més exquisides i un menjar de reis). Ara que n’és temporada, coneguem-ho tot sobre aquest fruit tan cultivat a la zona de la Mediterrània.

 

Figues

Figues Thinkstock

Formes i colors

La figa canvia de forma i de color segons la varietat. Precisament, la diversitat de formes és la base de la classificació històrica que se n’ha fet entre abaldufades, ovalades, en forma de pera, còniques, esfèriques i esclafades. També es poden classificar pel color: negres, violàcies, verdes i blanques.

Molsa o part interior de la figa

Molsa o part interior de la figa Thinkstock

Nomenclatura

La part interior de la figa s’anomena ‘molsa’ i és de color vermell o blanquinós. Les primeres figues maduren per Sant Joan i Sant Pere i són les anomenades ‘figaflors’, i al mes d’agost hi ha les ‘agostenques’. De la figa verda se’n diu ‘figó’. La madura, amb la pell ja pansida, s’acostuma a anomenar ‘secallona’, i de la que ja és ben madura i cau de l’arbre se’n diu ‘rutló’. Si la figuera té fogons fora temps i no arriben a madurar, es coneixen com ‘figues xereques’.

Pernil ibèric amb rúcula i figues

Pernil ibèric amb rúcula i figues Thinkstock

Un ampli receptari

Les figues, ben maduretes, acompanyen perfectament el pernil, el foie gras i les anxoves. Solen acompanyar també les carns de porc, de xai i d’ànec, així com el farciment d’algunes aus. A més de servir per preparar-ne confitures, a les postres és habitual trobar figues cuites amb vi i espècies, o coques i pastissos de figa, sense oblidar el pa de figa, els figats i les figues confitades o seques.

Figues

Figues Thinkstock

Propietats nutricionals

La figa és un aliment saludable que té propietats nutricionals molt positives per al nostre organisme. Si ens la mengem fresca estarem ingerint una quantitat notable de vitamines, molt necessàries per al correcte funcionament del cos. D’altra banda, és una fruita molt dolça i, en conseqüència, conté molt de sucre. La figa seca, que és més habitual consumir a l’hivern, perd les vitamines durant el procés de deshidratació. Tot i això, en aquest cas es converteix en un aliment ric en minerals com el potassi, el calci o el magnesi.

Crep de figa

Crep de figa Gemma Clofent

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

24 feb

Calçotades Urbanes al Mercat de la Terra 2018

Cada dissabte dels mesos de febrer i març se celebren les Calçotades Urbanes en el marc del Mercat de...

24 feb

Mercat de Pagès al Prat de Llobregat

Cada dissabte, excepte festius, a la plaça de Pau Casals té lloc el Mercat de Pagès del Prat. Els...

23-25 feb

Fira de l'Oli de les Terres de l'Ebre 2018

L’últim cap de setmana de febrer, el nucli urbà de Jesús, a Tortosa, acull la Fira de l'Oli...

25 feb

Festa del Xató de Vilafranca 2018

El xató és un plat molt preuat arreu de Catalunya i forma part de la cultura gastronómica de l’Alt...

Portada 213 - Març 2018

REMOLATXA. LA SUPERHEROÏNA MORADA QUE ENS FA EMBOGIR!

  • Sopes: penseu-vos-les totes!
  • Això també és cuina catalana

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto