Consells de cuina La Vanguardia

El que cal saber per aprofitar i cuinar bé els pèsols

Us mostrem tots els secrets d’aquest petit aliment per poder-ne gaudir al màxim

LARA SÁNCHEZ

16/04/2018

El pèsol, l’aliment verd més petit, ha evolucionat al llarg de la història. En un principi es comercialitzava madur i gros; ara, el més important és que sigui molt tendre, ja que és el que reclama el mercat. I el mercat sempre té la raó. Tot i així, és un aliment molt versàtil, es pot treballar de diverses maneres segons gustos: cru, escaldat, poc cuit, en receptes elaborades salades o dolces. 

Pertanyen a la família de les lleguminoses, però des d’un punt de vista nutricional també formen part del grup de les verdures, així que són les dues coses a la vegada. Tenen un alt contingut en vitamina B, C, proteïnes, hidrats de carboni i minerals com el calci, ferro i potassi. Un aliment que de segur no ha de faltar en cap àpat.

Pèsols frescos

Pèsols frescos Thinkstock

El que heu de saber

  1. El pèsol i la fava són els dos llegums que consumim frescos. El pèsol negre, una varietat que s’asseca, és menjat en petites quantitats al Ripollès, el Berguedà o la Cerdanya.
  2. Quan es desgrana el pèsol, és important que es triï per mides, perquè no té la mateixa cocció un pèsol petit que un de gros.
  3. Per gaudir de la màxima expressió del pèsol, s’ha de menjar cuit. D’aquesta manera no perd el verd, ni la textura ni la fragància dolça.
  4. El pèsol s’ha de menjar quan ja s’ha esclovellat. Per contra, si el deixeu més d’un dia a la nevera, el sucre es transforma en midó i ja no és dolç.
  5. S’han de coure entre un i tres minuts quan encara són tendres. A mesura que es fan grossos i van envellint, és aconsellable coure’ls més minuts.
Pèsols ofegats amb cloïsses i sípia

Pèsols ofegats amb cloïsses i sípia AJJ Estudi

Què heu de tenir en compte a l'hora de comprar-ne?

  1. Les beines han de ser gruixudes, llises i d’un verd intens.
  2. Cal vigilar de no escollir tavelles planes ni arrugades.
  3. Per tenir-ne 1 kg de desgranats se n’han de comprar entre dos i tres quilos amb beina, recorda la Fundació Alícia.
  4. La tavella ha de ser ferma i en obrir-la ha de ser humida per dins.
  5. Com més petits siguin els pèsols, més tendres i gustosos són al paladar.
Pèsols

Pèsols Thinkstock

Les variants més conegudes del Maresme

  • Utrillo. És productiu i resistent, però, com que no creix gaire de pressa, en collir-lo té diferents mides. Va arribar al país fa uns anys i és el que competeix amb el garrofal.
  • Garrofal. És productiu i de creixement lent, té una tavella més fosca i estreta que la de l’Utrillo. És més dolç, de textura més suau, molt bo de gust i de color verd més clar.
  • Floreta. És semblant en dolçor al garrofal i es fa a Vilassar, Argentona i Cabrera.
  • Ganxo. És minoritari, té la tavella més petita que la resta però el pèsol és molt gran.
  • Tirabec. També conegut com a ‘pèsol caputxí’. És una varietat de pèsol de mata alta que es cull quan comença a granar i se’n consumeix la tavella sencera.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

24 abr

Vegan Gourmet

Amb motiu de la celebració de la setmana de Sant Jordi, el Chef Prabhu Sukh, especialitzat en cuina vegana,...

25 abr

El berenar de les abelles

Aquest any, Sant Jordi té un convidat especial: les abelles. La plaça del Sortidor es converteix en un...

27 abr

Gastronomy & Music

El festival 'Gastronomy & Music' ofereix un punt de trobada entre talent culinari i musical: per una banda,...

27 abr

V Biergarten, Festa de la Cervesa

Durant vuit dies, la cervesa i la gastronomia són les protagonistes del Poble Espanyol de Montjuïc. Les...

Portada Cuina 214

PEIX 'LOW COST': MIL ESPÈCIES BÉ DE PREU I BONÍSSIMES!

  • Uns àpats de llibre
  • Els platillos populars tenen qui se'ls estimi

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto