El Clúster Food Retail de Catalunya ha celebrat aquest dimarts la IX Nit Gourmet del Food Retail, un esdeveniment que ha reunit al voltant de 300 persones del sector al Palau de Pedralbes de Barcelona i en què s'han presentat les novetats i els productes destacats de les empreses associades. A més, s'han lliurat els Premis a l'Excel·lència en Alimentació a Catalunya, que reconeixen els projectes d'innovació alimentària i de cooperació entre els associats com a eina fonamental per fer créixer la competitivitat del sector.
Empat en la categoria Premi a la Innovació Agroalimentària
La gran novetat d'aquesta edició ha estat que, per primera vegada, dues empreses han compartit podi en la categoria d'Innovació Agroalimentària. Les guardonades ex aequo són la vilafranquina La Granja Foods 1959, que elabora productes de pastisseria, i la reusenca Vermouth Miró.
Així, d'una banda, el jurat ha reconegut la trajectòria i les últimes novetats de Vermouth Miró, una empresa centenària que aposta clarament per la innovació, en desenvolupar noves varietats de vermut i integrar tecnologies modernes que respecten la sostenibilitat i la qualitat del producte. L'empresa, fundada el 1914 a Cornudella de Montsant (Priorat) i amb seu a Reus des del 1957, ha començat aquest 2024 a investigar en línies que milloren les característiques organolèptiques, nutricionals i la sostenibilitat dels seus productes, actuant com a agent de canvi en el sector.
I, d'altra banda, s'ha premiat també La Granja Foods 1959 per la nova gamma de productes que ha elaborat amb la col·laboració d'un altre dels socis del Clúster: Torrons Artesans Vicens. Una unió de sinergies que neix en el si del Clúster amb l'objectiu d'oferir al mercat productes innovadors i únics. Són quatre les noves referències que combinen l'experiència artesanal de Torrons Artesans Vicens amb l'exigència i la qualitat de La Granja Foods 1959: el Pa de Pessic de Torró Dur, les Mini Magdalenes Crunch de Torró Dur, el Pa de Pessic d'Ametlla sense Gluten i sense Lactosa, i la Magdalena Magnum de Torró d'Agramunt Avellana.
Una granja d'espirulina, Premi a la Iniciativa Sostenible
Blauver Foods ha rebut el Premi a la Iniciativa Sostenible. Aquesta empresa, fundada el 2022 a Almacelles (Lleida), es dedica al conreu ecològic i a la venda d'espirulina fresca i productes a base d'aquesta microalga, que té un alt valor nutritiu.
Pel que fa al Premi al Valor Compartit, ha estat per a l'empresa Neules Artesanes Sant Tirs i el seu nou projecte Xuklets, unes galetes solidàries creades en col·laboració amb l'AFANOC (Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya) i l'agència E2S Creativa. Els beneficis de la venda dels Xuklets es destinen íntegrament a la Casa dels Xuklis, un espai d'acollida per a les famílies que s'han de desplaçar per rebre tractaments oncològics als hospitals de referència de Barcelona.
Finalment, el Premi a la Internacionalització ha estat per a Olis Solé, una empresa familiar de Mont-roig del Camp, Tarragona, que des del 1825 es dedica al cultiu de les oliveres i a l'elaboració d'oli d'oliva verge extra d'alta qualitat.
Presentant novetats
Els guardons s'han lliurat després de l'exposició de productes per part dels socis del Clúster. Una trobada en què els principals actors del sector han pogut compartir experiències, debatre sobre les tendències que estan transformant la indústria i explorar noves oportunitats de negoci, i en què molts socis del Clúster han aprofitat per presentar les seves últimes novetats. Per exemple, Vermouth Miró ha presentat el nou vermut Miró Rosé; La Granja Foods 1959 ha exposat la nova gamma de magdalenes elaboradores en col·laboració amb Torrons Vicens, i s'ha presentat en societat NOVACOOP Mediterrània, la cooperativa de fruita més gran del sud d'Europa, resultat de la fusió d'Actel i Fruits de Ponent.
Nova etapa del Clúster Food Retail de Catalunya
El Clúster Food Retail de Catalunya va néixer el 2010, quan 16 empreses catalanes es van unir per crear el Clúster Catalonia Gourmet. L'any 2023, l'associació d'empreses va iniciar una nova etapa: van actualitzar el nom –ara, Clúster Food Retail de Catalunya―, i els objectius, obrint-se a empreses agroalimentàries i de distribució al detall (retail) de Catalunya.
En l'actualitat, el Clúster Food Retail de Catalunya aplega més de setanta empreses i institucions de tota la cadena de valor: productors primaris, elaboradors, consultories i enginyeries, centres generadors de coneixement, editorials i altres entitats relacionades amb el sector de l'alimentació i la promoció dels aliments.
Podeu trobar-ne tota la informació a la web del Clúster Food Retail de Catalunya.