Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

El celler Torres recupera la primera varietat blanca de raïm ancestral oblidada

S’anomena ‘selma’ i calculen que en tres anys ja estarà disponible al mercat

Raïm de la varietat recuperada Selma

Raïm de la varietat recuperada Selma

El celler Torres ha introduït a la DO Penedès la primera varietat blanca autòctona d’aquesta regió vitivinícola, que ha aconseguit recuperar després d’un llarg procés iniciat fa prop de 15 anys amb el descobriment d’un cep vell a la seva finca d’Aiguaviva. Ara, la família Torres aposta per aquesta varietat blanca pel seu gran potencial enològic i la planta de manera experimental. Calculen que en tres anys podran tenir les primeres collites, que permetran provar aquest vi a nivell comercial.

Es tracta d’una varietat desconeguda prèvia a la fil·loxera, la plaga que va fer desaparèixer gran part de les vinyes catalanes. Pren el nom de ‘selma’, en referència al poble abandonat homònim nom situat al massís del Montmell, a poca distància de la població on va ser descoberta. Els seus vins presenten matisos vegetals i un punt especiats, sobre un fons de fruita d’arbre que recorda les pomes grogues. En boca, són llargs, amb nervi i bona acidesa.

Nou testimoni de la recuperació patrimonial
Selma es converteix així en un nou testimoni de la recuperació del patrimoni vitivinícola i de la preservació de la memòria històrica de Catalunya de la mà de Bodegas Torres, que està treballant actualment amb 35 varietats ancestrals desconegudes, de les quals sis tenen un gran interès enològic, sense comptar les dues varietats que ja s’estan utilitzant. A més, algunes d’elles estan demostrant ser molt resistents a les altes temperatures i a la sequera, fet que les fa especialment interessants davant el canvi climàtic.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: