Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Ets un enoturista curiós?

A prop de Barcelona és possible trobar grans cellers, però també petits elaboradors de vins i caves que et poden fer descobrir experiències meravelloses. Te'n descobrim uns quants!

CUINA.CAT

03/07/2020

L'enoturisme fa anys que es practica a les comarques de Barcelona. A principis del segle XX, els nostres avis ja visitaven les caves en una tartana que enllaçava l'estació de tren amb el celler. Avui et proposem que facis un recorregut per les principals experiències per endinsar-te en aquest meravellós món de l'enoturisme. 

01 Torres a Vilafranca del Penedès

Torres a Vilafranca del Penedès

Caminar entre vinyes

A les cinc denominacions d'origen del vi i el cava que hi ha a les comarques de Barcelona pots fer-hi un munt de coses. Des d'aprendre a distingir entre un vi jove i un vi de criança fins a participar en les tasques diàries d'un celler, descobrir les diferents varietats de raïm o, fins i tot, dormir en una finca vitivinícola. I, si t'agrada caminar, també pots seguir qualsevol dels itineraris senyalitzats que transcorren entre vinyes. Vols unes quantes idees?

Si vas a l'Alt Penedès et trobaràs Els camins del vi i el cava, uns recorreguts que et fan conèixer les diferents varietats de vinyes que hi ha a la comarca i t'acompanyen a diversos indrets d'interès de la zona. La proposta inclou onze itineraris a peu. Al cor del Bages s’hi ha creat una ruta per visitar el conjunt de tines de pedra seca que antigament s'utilitzaven per fer vi a les vinyes que quedaven molt lluny dels pobles. El recorregut surt del poble de Pont de Vilomara i és brutal. Si optes pel Maresme, a prop d'Alella i Tiana pots visitar bonics paisatges mediterranis que evoquen el poema Vinyes verdes vora el mar, de Josep Maria de Sagarra. A més, el Parc de la Serralada Litoral et proposa diferents rutes que et permeten apreciar la recuperació agrícola de la zona.

02 VINSEUM. Museu de les Cultures del Vi de Catalunya

VINSEUM. Museu de les Cultures del Vi de Catalunya

El vi en un museu!

Sí, sí. Com ho llegeixes. El VINSEUM, situat a Vilafranca del Penedès, és el primer museu del vi obert a l'Estat i un dels primers d'Europa: porta 80 anys explicant històries al·lucinants. Relats inoblidables sobre la gent que ha fet i desfet els paisatges de la vinya, les feines que acompanyen els ritmes de la terra, les tradicions que han estat forjades a partir d'aquesta activitat, la ciència i la paciència necessàries perquè puguis gaudir d'un bon vi a taula. A més, et permet descobrir la història mil·lenària del vi a la Denominació d'Origen Penedès. 

Hi vas amb la mainada? Hi trobareu tallers de sensibilització a les olors, els colors i les textures, guiats per artistes i educadors especialitzats. 

03 Vi

Vi

Quines activitats!

Els amants del turisme del vi ho tenen clar: les comarques de Barcelona són un autèntic paradís. Cada cop hi ha més activitats que permeten descobrir els paisatges de les diferents denominacions d'origen i, al mateix temps, tastar els vins que s'hi elaboren. Propostes interessants que lliguen el territori amb el món del raïm. Les vols conèixer? Agafa llibreta i boli.

Primera parada: la DO Penedès. Ofereix una gran varietat d'activitats turístiques per descobrir els secrets del vi i el cava. A Vilafranca del Penedès, per exemple, et pots prendre una copa a dalt de tot del campanar de la basílica de Santa Maria o creuar les portes d'uns cellers que són autèntiques joies de l'arquitectura modernista. I a Sant Sadurní d'Anoia t'encantarà fer una ruta teatralitzada que et transporta a l'època de la fil·loxera o visitar el Centre d'Interpretació del Cava. 

Segona parada: la DO Alella. A Teià pots visitar el celler romà de Vallmora, un jaciment que demostra que la vinya es conrea en els vessants de la serralada de Marina des de fa més de dos mil anys. I a Alella, a mitjans de setembre, solen organitzar la Festa de la Verema i pots apuntar-te a qualsevol dels magnífics tallers de tast i maridatge que s'hi organitzen.

Seguim? Les activitats de la DO Pla de Bages faran les delícies de tots aquells que vulguin un contacte més directe amb la terra i passar una estona inoblidable entre vinyes. Grans i petits poden col·laborar en les feines del camp o recórrer a peu la ruta de les barraques i les tines de pedra seca, unes construccions de pedra que van aixecar al segle XIX els pagesos de la zona per facilitar les tasques agrícoles.

04 Fassina de Can Guineu

Fassina de Can Guineu

I si visitem la Fassina de Can Guineu?

Vols saber-ho tot sobre el món del cava? A Sant Sadurní d'Anoia hi falta gent! Allà hi trobaràs un centre d'interpretació on podràs ampliar els teus coneixements i assabentar-te d'un munt d'anècdotes. Es tracta de la Fassina de Can Guineu, una destil·leria construïda l'any 1814 que en l'actualitat proposa un viatge fascinant pel reialme de l'elixir bombollejant que ha polvoritzat les fronteres de les comarques de Barcelona.

Podràs descobrir els orígens, la història, el procés d'elaboració i els controls de qualitat del vi escumós que regula la Denominació d'Origen Cava. A més, veuràs brotar un cep davant dels teus ulls, recordaràs la plaga de fil·loxera que va arrasar les vinyes al final del segle XIX i tindràs l'oportunitat de tocar un exemplar d'aquest insecte. També reviuràs les tradicions, la cultura, l'art de viure i l'esperit de celebració associats al consum responsable de cava, una beguda que és sinònim de festa a tot Catalunya.

05 Festa de la verema

Festa de la verema

Les festes de la verema més imprescindibles

La verema sempre ha estat identificada amb la festa. Des de temps antics, la recol·lecció del raïm ha tingut caràcter de ritual, ja sigui pel seu arrelament a les terres mediterrànies o per la seva ànima popular amb les colles formades per veremadors. Encara ara, són molts els pobles i ciutats de les comarques de Barcelona que organitzen festes de la verema obertes a tothom. Així que agafa l'agenda! Això sí, recorda que caldrà consultar el web de cada municipi per saber com serà la festa, a causa de la covid-19. 

El primer cap de setmana de setembre, Sant Sadurní d'Anoia celebra la Festa de la Fil·loxera, en què es rememora com la població va superar aquesta terrible plaga que, a finals del segle XIX, va arrasar les vinyes. Sitges també celebra la Festa de la Verema a començament de setembre, amb concursos de trepitjadors de raïm, la famosa font del vi i una mostra de gastronomia i vins al passeig de la Ribera. A Alella, la Festa de la Verema s'organitza a mitjans de setembre i inclou una mostra enogastronòmica en què els cellers presenten novetats i els restaurants, les seves millors creacions culinàries.

La Festa de la Verema d'Artés té lloc el primer cap de setmana d'octubre. El municipi s'omple de gent decidida a gaudir dels espectacles al carrer, la degustació de productes artesans i el lliurament de premis a la conservació de les barraques de vinya i les tines de pedra, les extraordinàries construccions que són un dels patrimonis arquitectònics més importants de la comarca. Finalment, a finals d'octubre se celebra la Festa del Most a Font-rubí, unes jornades que són dignes hereves de les antigues tradicions de verema. L'esmorzar de pagès és un dels actes amb més èxit de la celebració, juntament amb la trepitjada popular.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: