Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Es busca el millor jove cuiner i cambrer de Catalunya

Una vintena d’alumnes de les escoles oficials d’hostaleria i turisme han competit per representar el Principat a l’SpainSkills

catskills1

A la cuina, preparant els plats de la competició

catskills2

Acabant un plat de l'hora del dinar

catskills3

Concursant i jurat a la prova de sala

A 50° sortien els plats dels fogons de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona el dijous 10 de maig, tot i que la temperatura dins la cuina era de plena ebullició. Un any més se celebrava el CatSkills, el concurs de joves cuiners i cambrers organitzat pel Departament d’Ensenyament, amb el suport la revista CUINA i la col·laboració d’Aneto, Nestlé Profesional i cellers Torres, entre d'altres.

Aquestes olimpíades d’oficis s’organitzen a totes les comunitats autònomes, i a Catalunya se n’ha fet la quarta edició. Tenen com a objectiu trobar el/la jove de menys de 21 anys amb més habilitats i destreses en el seu camp. El vencedor d’enguany en la modalitat de cuina ha estat Genís Costa (Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida), i en segon lloc, Sílvia Llunell (Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Girona). En la modalitat de servei i bar ha estat premiat Miguel Escribano (Institut Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona), i en segon lloc, Alba Puyol (Escola Joviat, de Manresa).

Onze flamants cuiners surten esglaonats amb els seus plats davant el jurat. Mentrestant, a sala, hi competeixen vuit joves més en l’art de saber servir. Després de setmanes de preparació la cursa de fons arribava a la línia de meta. Obstacles, nervis, esforç… i per fi havia arribat el dia de la competició. Tots ells vesteixen la responsabilitat d’haver estat escollits els millors alumnes de les seves escoles, però el compromís no acaba aquí; CatSkills és el primer tram d’aquesta marató de la perfecció que culmina a WorldSkills. Una primera prova per donar-ho tot, per agafar coneixements i força per tal que els vencedors representin Catalunya als SpainSkills i, seguidament, als mundials.

Cuinar sota pressió

Els nervis tenien gana i es menjaven les tres hores i mitja que tenien els alumnes per elaborar tres plats: un de cuina creativa basat en bacallà, un plat clàssic igual per a tots els participants (ànec amb salmís) i guarnicions (patates suflé, patates tornejades i cebetes glacé). Cada alumne elaborava dues racions, una per exposar i l’altra que seria valorada per un professor que no fos el seu i per l’opinió d’un jurat extern.

“Tot el jurat ha reconegut la bona cuina, però cal dir que el nivell de cuina clàssica és baix. Crec que tot i el talent que veig en els joves s’ha perdut el valor de la cuina clàssica. Penso que cal aprendre a caminar abans de córrer i ser avantguardista.” Aquest era el consell que va donar en el moment del lliurament de premis el crític gastronòmic i president del jurat de cuina Salvador García Arbós. I afegia que “ho hem valorat de la mateixa manera que ho faríem si anéssim a un restaurant, allà seríem crítics i aquí també ho hem de ser”.

“El cuiner que ha guanyat té un enorme respecte pel producte”; el jurat es referia a Genís Costa, que va crear una xatonada de bacallà amb productes de Lleida com botifarra negra, mongeta blanca, tomàquet o escarola. “Vaig pensar que molta gent faria un plat calent i poc tradicional i jo volia sortir una mica de la normalitat”, afirmava el vencedor de cuina.

Ser servicial


“Serenitat, elegància i perfecció”, així descriu Miguel Escribano, guanyador de la modalitat de servei i bar, les destreses que s’han de tenir a la sala. Els concursants havien de vestir una taula, fer el tall de salmó, la decantació del vi, utilitzar la tècnica de pelat i tall de fruita o trobar la simetria en els plecs dels tovallons. En aquesta modalitat es van presentar nou escoles —una d’aquestes va abandonar en l’últim moment.

El 3 de maig passat es va celebrar a l’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Barcelona el campionat CatSkills de pastisseria, en què van participar un total de cinc escoles. L’alumna de l’Escola Joviat de Manresa Helena Postigo va ser la guanyadora d’aquesta modalitat. Després d’aquest maig ple de nervis, l’ambient es relaxa fins al gener i febrer de 2013, quan els guanyadors d’aquesta edició catalana competiran als SpainSkills.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: