Quatre claus per diferenciar els panellets artesans dels industrials
Davant la irrupció d’un gran nombre d’establiments on és possible comprar panellets de diferents varietats, el Gremi de Pastissers de Barcelona ens dóna les claus per diferenciar un panellet industrial d’un panellet artesanal.
- El massapà. El del panellet tradicional està fet exclusivament d’ametlles, sucre i ous. No porta fècules com patata o moniato ni altres substitutius, introduïts per disminuir el preu. Els consumidors catalans poden comprovar si un panellet és tradicional i artesanal gràcies al segell ETG (Especialitat Tradicional Garantida), que garanteix que només porta aquests ingredients. El segell és una iniciativa de la Federació Catalana de Pastisseria avalada tant per la Generalitat com per la Unió Europea. A més, cal recordar que és una pràctica habitual en la pastisseria industrial la utilització de fècules per abaratir el panellet. El preu ve marcat pel cost de productes com les ametlles o els pinyons, que són més cars que la patata i el moniato.
- L’elaboració. Per fer bons panellets, s’han d’elaborar un a un. És un producte que, per la seva mida i procés, requereix moltes hores de treball a l’obrador i moltes mans. El pastisser pot trigar més de 3 hores a fer panellets de forma artesanal des que obre el sac de fruits secs fins que arriben al taulell.
- Els valors nutricionals. El panellet tradicional no porta conservants ni colorants artificials. Un panellet industrial porta diversos tipus de conservants perquè el producte pugui estar setmanes, i també mesos, si és necessari, emmagatzemat o col·locat en la prestatgeria del supermercat per ser venut. A les pastisseries, els panellets es fan al dia i sense additius, i, tot i així, aconsegueixen que aguantin 48 hores.
- La varietat. Les pastisseries artesanals ofereixen una gran diversitat de sabors de panellets a banda dels tradicionals (amb pinyons, ametlles, xocolata, coco i cafè). Això es deu a la creativitat dels pastissers, que han anat introduint nous i innovadors sabors.
Segons el pastisser Elies Miró, president del Gremi de Pastissers de Barcelona, s’espera que les vendes siguin iguals a les de l’any passat o millors, amb un increment del 3%. Les 900 pastisseries artesanes que hi ha a Catalunya s’espera que venguin prop de 250.000 kg de panellets. Els preus també es continuaran movent entre els 40 i 52 €/kg, tot i que un assortiment variat per a una família de quatre persones pot rondar els 20 o 25 €.
Com s’han de cuinar els panellets perquè siguin els més bons
La festivitat de Tots Sants no seria la mateixa sense castanyes, panellets i moniatos. A la pastisseria Turris, el panellet més venut és el de pinyons, perquè és el més tradicional, però Xavier Barriga, mestre pastisser de Turris, n’ha creat de tota mena i per a tots els gustos: d’ametlla, xocolata, maduixa, amb melmelada de gerds, taronja o coco.
Els panellets estan elaborats artesanalment pel seus obradors: el massapà s’elabora a partir d’una recepta tradicional (amb farina d’ametlla marcona, sucre de llustre i clares d’ou). Després de 48 hores, es prepara el massapà dels diferents sabors i es divideixen les boles per donar-los la forma adequada. Es couen a una temperatura de 260 ºC durant tres o quatre minuts. Després només queda gaudir dels panellets a casa.
Els panellets més venuts continuen sent els de pinyons, ametlles, coco i xocolata, tot i que els de sabors innovadors, com el de mojito, cada vegada tenen més acceptació entre els consumidors.
Cacao Sampaka presenta una tauleta de castanya i xocolata amb crocant
L’estiu passat, la novetat de Cacao Sampaka va ser una tauleta de xocolata blanca, llima i pebrot, i, per continuar amb la seva col·lecció de ‘Tauletes estacionals’, l’escollida per representar aquesta tardor és una tauleta de castanya amb xocolata negra i crocant picat d’ametlles torrades i caramels.
A més, l’empresa presenta els seus bombons elaborats amb 3 xocolates diferents i sempre de manera artesana. Uns dels més famosos són els de castanyes de xocolata amb praliné trufat i marron glacé.
Maridatge dolç de vins per celebrar Tots Sants
El celler de Sant Pau d’Ordal Albet i Noya ha preparat una activitat diferent per celebrar la festivitat de Tots Sants. Aquest celler ha volgut anar més enllà dels panellets, de les castanyes i els moniatos, i per això ha preparat una activitat dolça i diferent per a tots els amants dels vins i dels dolços.
Tot començarà amb una visita guiada pel celler per conèixer el procés d’elaboració dels vins ecològics. Després es farà un maridatge dels vins del celler d’Albet i Noya i les creacions pastisseres de la Pastisseria Bertran de Vilafranca del Penedès, la que té més tradició de la ciutat i reconeguda amb diversos premis.
Es maridaran tres vins Clàssics Penedès i un vi dolç amb 4 elaboracions fetes pel pastisser Ramon Bertran, on els sabors i les textures juguen un paper important. Els vins proposats són:
- Clàssic Penedès Brut Natural mètode ancestral 2014 amb Préssec d’Ordal amb diferent textures.
- Clàssic Penedès Brut Nature Reserva 3 2011 amb crema anglesa amb xocolata de iogurt i 'peta zetas' de xocolata negra
- Clàssic Penedès Brut 21 2011 amb sablé d’ametlla i neula
- Dolç Adrià 2007 amb merenga seca de cirera
Aroma de castanya a una espelma
Per als amants de les aromes exòtiques, la perfumeria parisenca Jovoy ha creat una espelma que simbolitza les tradicionals castanyes calentes que es torren al foc i que escalfen els dies més freds de la tardor i l’hivern. El preu és de 45 €.
Aquesta espelma es presenta en una capsa petita i vermella i es pot acompanyar amb una campana de vidre exclusiva. Gràcies a la cera de murta (la més antiga del món), l’espelma té més de 50 hores de combustió, la seva metxa és 100% de cotó i el trenat està fet a mà.
Basar d’estris per a una bona castanyada
Si voleu celebrar una bona Castanyada a casa, us recomanem aquesta paella de ferro de 28 cm de la marca Claudia&Julia, que es pot fer servir amb qualsevol tipus de cuina. Té ventilació lateral per millorar la circulació de la calor i un fons dissenyat per torrar les castanyes. El preu de venda és de 16.50 € i la podeu trobar al web de Claudia&Julia (www.claudiaandjulia.com).