Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

La ‘Guia del vermut’, tot el que cal saber d’aquesta beguda

L’autora, Ester Bachs, recull tots els vermuts de l’Estat amb receptes, còctels i menjars casolans

Guia del Vermut

Guia del Vermut

La ‘Guia del vermut’, d’Ester Bachs, és el llibre definitiu per als amants d’aquesta beguda llegendària i per a tothom qui vulgui descobrir aquest món. Al llarg dels últims anys, el vermut ha anat recuperant el seu paper central en les nostres reunions socials. La beguda va aparèixer primer a Catalunya i, a poc a poc, es va anar fent popular a la resta de l’Estat.

Amb aquesta guia es vol aconseguir una recapitulació dels millors vermuts que es fan a l’Estat espanyol, receptes de còctels, i els restaurants de vermut més representatius i amb segell d’identitat. Explica la història d’aquesta beguda, com es fa, com s’ha de preparar el vermut casolà i cupons amb ofertes per a tot l’Estat.

Hi ha diferents tècniques per fer el vermut. A la guia, el lector hi podrà trobar des de la forma clàssica fins a la més nova. Les formes més recomanades de servir la beguda són amb una base estreta o una de boca ampla. La temperatura depèn de la tipologia, però tots els vermuts necessiten un cop de fred i ser conservats al frigorífic. 

Breu història del vermut
Al segle XVIII, el metge italià Villifranchi va publicar dues obres, ‘Enología toscana’ i ‘Memoria sopra i vini’, en què detallava l’elaboració d’un licor a partir de la mescla de vi amb absenta. El vermut significa ‘donzell’, principal ingredient d’aquest tipus de begudes. El primer vermut francès és de 1821 i es diferencia de l’italià pel color, el sabor i la graduació alcohòlica.

Actualment es poden trobar dues varietats de vermut: el blanc i el negre (també conegut com vermell). El negre és més dolç i amb influència italiana, i el blanc és més sec i amarg, amb una graduació alcohòlica superior i amb origen francès.

Reus va ser l’origen de la beguda a Espanya a finals del segle XVII. Es va produir una expansió vinícola i Augusto Perucchi va elaborar un producte similar al vermut. Gràcies a l’elaboració d’aquest producte, Reus es va convertir en la capital catalana de l’aiguardent. El 1892 la ciutat va arribar a tenir una trentena d’empreses que elaboraven més d’un centenar de marques diferents. Aquest any, Reus ha inaugurat un museu exclusiu del vermut.

Els ingredients del vermut

El vi:
  • La base del vermut és vi blanc jove de graduació i amb sabor suau.

Les herbes aromàtiques:
  • Les herbes que aporten un sabor amarg són l’angèlica, el llúpol, la quina i el ruibarbre.
  • Si es vol donar un efecte aromatitzant, el vermut ha de portar pell de taronja, anís, romaní, alfàbrega o farigola.
  • Si es vol aconseguir un sabor a mig camí entre l’amarg i l’aromatitzant, s’ha d’utilitzar absenta, ginebre, verònica o camedris.
  • Les herbes que aporten un efecte suavitzant són la canyella, la nou moscada, la vainilla i el sofre.
Aigua i alcohol:
  • Les herbes aromàtiques escollides s’han de submergir en una solució hidroalcohòlica de 50 graus perquè així se’n pot extreure l’aroma.
Sucre:
  • Sucre caramel·litzat, most concentrat o edulcorants. El toc més o menys dolç és opcional.

Els millors vermuts i on trobar-los
A la guia trobarem una selecció de 80 vermuts. De cadascun d’aquests, l’autora ofereix una breu descripció i una nota de tast amb una anàlisi de l’aspecte visual, l’aroma i el sabor. A més, indica el tipus de vermut, la varietat de raïm, la graduació alcohòlica i el preu aproximat.

També descobrireu com preparar el vostre propi vermut casolà amb receptes de cuina, còctels i consells de maridatge. Algunes de les receptes que inclou són: paella de bou, verat amb espàrrecs i patates i rostit de vermut amb pollastre.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 281

TOT EL SABOR DE L'ESTIU!

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Maria Solivellas

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: