Troba la teva recepta

La ‘Guia del vermut’, tot el que cal saber d’aquesta beguda

L’autora, Ester Bachs, recull tots els vermuts de l’Estat amb receptes, còctels i menjars casolans

Guia del Vermut

Guia del Vermut

La ‘Guia del vermut’, d’Ester Bachs, és el llibre definitiu per als amants d’aquesta beguda llegendària i per a tothom qui vulgui descobrir aquest món. Al llarg dels últims anys, el vermut ha anat recuperant el seu paper central en les nostres reunions socials. La beguda va aparèixer primer a Catalunya i, a poc a poc, es va anar fent popular a la resta de l’Estat.

Amb aquesta guia es vol aconseguir una recapitulació dels millors vermuts que es fan a l’Estat espanyol, receptes de còctels, i els restaurants de vermut més representatius i amb segell d’identitat. Explica la història d’aquesta beguda, com es fa, com s’ha de preparar el vermut casolà i cupons amb ofertes per a tot l’Estat.

Hi ha diferents tècniques per fer el vermut. A la guia, el lector hi podrà trobar des de la forma clàssica fins a la més nova. Les formes més recomanades de servir la beguda són amb una base estreta o una de boca ampla. La temperatura depèn de la tipologia, però tots els vermuts necessiten un cop de fred i ser conservats al frigorífic. 

Breu història del vermut
Al segle XVIII, el metge italià Villifranchi va publicar dues obres, ‘Enología toscana’ i ‘Memoria sopra i vini’, en què detallava l’elaboració d’un licor a partir de la mescla de vi amb absenta. El vermut significa ‘donzell’, principal ingredient d’aquest tipus de begudes. El primer vermut francès és de 1821 i es diferencia de l’italià pel color, el sabor i la graduació alcohòlica.

Actualment es poden trobar dues varietats de vermut: el blanc i el negre (també conegut com vermell). El negre és més dolç i amb influència italiana, i el blanc és més sec i amarg, amb una graduació alcohòlica superior i amb origen francès.

Reus va ser l’origen de la beguda a Espanya a finals del segle XVII. Es va produir una expansió vinícola i Augusto Perucchi va elaborar un producte similar al vermut. Gràcies a l’elaboració d’aquest producte, Reus es va convertir en la capital catalana de l’aiguardent. El 1892 la ciutat va arribar a tenir una trentena d’empreses que elaboraven més d’un centenar de marques diferents. Aquest any, Reus ha inaugurat un museu exclusiu del vermut.

Els ingredients del vermut

El vi:
  • La base del vermut és vi blanc jove de graduació i amb sabor suau.

Les herbes aromàtiques:
  • Les herbes que aporten un sabor amarg són l’angèlica, el llúpol, la quina i el ruibarbre.
  • Si es vol donar un efecte aromatitzant, el vermut ha de portar pell de taronja, anís, romaní, alfàbrega o farigola.
  • Si es vol aconseguir un sabor a mig camí entre l’amarg i l’aromatitzant, s’ha d’utilitzar absenta, ginebre, verònica o camedris.
  • Les herbes que aporten un efecte suavitzant són la canyella, la nou moscada, la vainilla i el sofre.
Aigua i alcohol:
  • Les herbes aromàtiques escollides s’han de submergir en una solució hidroalcohòlica de 50 graus perquè així se’n pot extreure l’aroma.
Sucre:
  • Sucre caramel·litzat, most concentrat o edulcorants. El toc més o menys dolç és opcional.

Els millors vermuts i on trobar-los
A la guia trobarem una selecció de 80 vermuts. De cadascun d’aquests, l’autora ofereix una breu descripció i una nota de tast amb una anàlisi de l’aspecte visual, l’aroma i el sabor. A més, indica el tipus de vermut, la varietat de raïm, la graduació alcohòlica i el preu aproximat.

També descobrireu com preparar el vostre propi vermut casolà amb receptes de cuina, còctels i consells de maridatge. Algunes de les receptes que inclou són: paella de bou, verat amb espàrrecs i patates i rostit de vermut amb pollastre.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

16 nov

Tallers Món Sant Benet 2019

Cada cap de setmana, del dissabte 19 d'octubre al 29 de gener, el monestir de Sant Benet i la Fundació Alícia...

14 oct - 17 nov

II Sants fa Xup Xup

Des del 14 d'octubre fins el 17 de novembre, 19 establiments dels barris de Sants i Hostafrancs s'uneixen per engegar...

04 oct - 17 nov

II Festival Cordeví

Durant aquesta tardor, del 5 d'octubre al 17 de novembre se celebra la segona edició del Festival Gastronòmic...

07-17 nov

9è Festival Most

Un any més, tothom qui vulgui gaudir de la millor producció audiovisual relacionada amb la cultura de...

Portada Cuina 233

VIETNAM. L'ÚLTIM SECRET DEL REBOST ASIÀTIC

  • Panellets d'autor
  • Rosa Vallespí

UN ANY DE CUINA PER 19,90€ I DE REGAL LA REVISTA APART

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto