Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

292CUINA portada
Cuina núm. 292. Setembre 2025

Toca tornar a l'escola! Idees i receptes perquè els nens aprenguin cuinant

En aquest número

Actualitat / Plats del mes

Per estar al dia en el món gastronòmic

Text: Salvador Garcia-Arbós

Actualitat / L'Entrevista

Arnau Muñío

Direkte

Dels budells del mercat de la Boqueria al cor del barri de l’Eixample. De vuit a divuit llocs a la barra. De l’eclosió més esperançadora de la restauració barcelonina a aspirar a qualsevol repte que es proposi perquè el futur és seu.

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Actualitat / Preguntes (im)pertinents

Què estem disposats a fer per un tortell de nata?

De com una troballa una mica escatològica al mig de la muntanya es pot convertir en un motiu per gaudir d’unes bones postres de la millor pastisseria del poble.

Text: Maria Nicolau / Il·lustració: Julio César Pérez

Actualitat / Cuina de dades

Farem curt de pistatxo?

Mai abans hi havia hagut tanta fal·lera pels productes amb pistatxo o la seva crema (croissants, torrons, gelats, bombons…). Però l’arribada de la xocolata Dubai ho va sacsejar tot, i ha convertit aquesta tendència en una autèntica bogeria. Tant és així que, a principis d’any, les existències de pistatxo es van exhaurir arreu del món. 

Per als profans en la matèria, la xocolata Dubai —creada a l’emirat homònim— destaca per un farciment exquisit de crema de pistatxo i tahina, amb un toc cruixent, que sedueix des del primer mos. En el moment en què comença la collita d’aquesta fruita seca, descobrim les dades que la converteixen en un ingredient molt cobejat.

Actualitat

Els quatre mans: què hi ha darrere d’aquesta tendència?

Els àpats a quatre mans s’han convertit en una tendència en la restauració contemporània. Més enllà d’atreure públic i fomentar el diàleg gastronòmic, aquests esdeveniments contribueixen també a reforçar la projecció pública dels xefs.

Text: Judith Càlix

Actualitat / Sopa de lletres

La darrera dieta miracle que no et pots perdre...

Les creences predicades pels profetes de l’església de la veritat miraculosa d’Instagram i TikTok ara han posat el focus en la dieta antiinflamàtoria.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Mar Guixé

Menjar

Menú del mes de setembre

Sandra Pisa comença el curs amb una proposta ben saborosa. Un menú que podem preparar amb alfàbrega, albergínia, pasta i xocolata i que ens permetrà reprendre l’activitat amb el paladar ben satisfet!

Text i receptes: Sandra Pisa / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

Menjar / Els 40 principals

Escabetx de sardines

Aquest mes, parlem d'una tècnica ancestral de la cuina catalana que combina tradició i conservació. El vinagre n’és l’eix central, i un dels més coneguts és el de sardines, especialment quan fa calor. Per això és un dels 40 principals de Carme Ruscalleda.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

Menjar

Aprendre cuinant

En un món on el ritme accelerat de la vida quotidiana sovint ens aboca a triar opcions alimentàries ràpides i processades, introduir la gastronomia en l’educació infantil esdevé una eina fonamental per fomentar una societat més saludable, conscient i sostenible. Menjar no és només un acte fisiològic, sinó també una expressió de cultura i identitat, i, sobretot, una oportunitat d’aprenentatge. Coincidint amb l’inici del curs escolar, explorem alguns projectes educatius on el menjar té un paper central.

Text: Mònica Ramírez / Receptes i cuina: Rais Esteve / Foto receptes: Pep Montoya / Estilisme: Inés Montoya

Menjar / La convidada

Eudald Carbonell, l’home que se les pensa totes

Dino a Tarragona amb l’historiador, arqueòleg i antropòleg, que em té preparada una sopa amb molta substància.

Text: Cristina Serret / Foto: Enrique Marco

Menjar

La cuina catalana i Josep Pla

Fa un segle, es publicava Coses vistes, el primer títol de l’aleshores jove periodista Josep Pla. Un llibre fet d’articles, retrats i narracions on no es va estar d’incloure dos articles dedicats a la cuina catalana, textos pioners sobre la matèria, que prefiguren el seu clàssic El que hem menjat.

Amb motiu de l’efemèride, visitem l’exposició que li ha dedicat la Fundació Josep Pla, de Palafrugell, i ho fem amb el seu comissari, Joan Safont. A més, ens entaulem al restaurant Pa i Raïm, ubicat a la casa familiar de l’escriptor.

Text: Joan Safont Plumed / Receptes i cuina: Roseta Jorba / Fotos: Enrique Marco (receptes i restaurant) i Paco Dalmau (exposició Coses vistes)

Menjar / Cuina sense drames

Plats senzills i amb un gran resultat

Sofia Janer ens anima a preparar receptes fàcils que us faran quedar bé davant de la família, els amics o amb qui us vingui de gust compartir un bon àpat!

Receptes i cuina: Sofia Janer / Foto: Mariona Villavieja / Ingredients: Bonpreu i Esclat

Menjar / Nutrició

Val la pena prendre suplements de vitamina D?

Tot i que la suplementació de vitamines i minerals pot ser útil en alguns casos, una dieta equilibrada i una exposició solar adequada sovint en garanteixen els nivells suficients.

Text: Redacció / Receptes: David Caballero

Menjar

Quesadillas

Us convidem a endinsar-vos en els sabors intensos i reconfortants de la cuina mexicana amb una de les seves joies més estimades. A diferència dels tacos, que se serveixen oberts i sovint amb carn i salses, la quesadilla es tanca com un farcell i sempre s’hi posa formatge calent. Si hi sumem que és ben versàtil i fàcil de fer, no teniu cap excusa per no animar-vos a preparar-ne!

Edició: Ferran Caldés / Receptes: David Caballero / Foto: Getty images

Menjar / En un pim-pam

Tres receptes ràpides i amb només cinc ingredients

Amb el cuiner Arnau París, volem donar-vos idees per cuinar plats boníssims i originals quan us quedin pocs ingredients a la nevera. I el millor de tot és que els podeu preparar en un tres i no res!

Recepta i cuina: Arnau París

Menjar / Les postres de casa

Una volta dolça al món

Des del pastís mexicà més famós fins a les aromes especiades de l’Índia i la pasta de full més fina del Magreb, fem un viatge dolç per postres emblemàtiques del planeta amb tres receptes irresistibles que podeu preparar i assaborir a casa.

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Beure / Glops

Un tast de l'actualitat del sector del vi

Beure

Quan el vi torna al monestir

Monestirs i vi, un vincle mil·lenari que encara obre portes avui, de l’Empordà al Priorat, explicant la història de tot un país. 

Text: Romina Ribera / Foto: Cedides

Beure / Joc de copes

El maridatge ideal per a la coca de recapte

Alguns diuen que és la pizza catalana, però el que és cert és que, tot i la similitud, hi ha una gran diferència: no porta base de tomàquet i això ens dona més opcions per maridar-la.

Text: Sílvia Culell

Beure / Pel broc gros

Un local amb història i un ‘bartender’ polifacètic

El Bar Lola, amagat en un carreró del centre històric de la vila, alegra les nits tossenques amb còctels d’autor gastronòmics i trucs de màgia.

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

Beure / Birrologia

La muniquesa

Fora de Baviera, és un estil que es deixa veure ben poc. Una llàstima, ja que es tracta d’un dels millors exemples que podem trobar de lluïment dels malts.

Text: Joan Villar-i-Martí / Foto: Enrique Marco

Viure / Gastropistes

8 restaurants ideals per a una primera cita

Si voleu causar una bona impressió en la primera trobada i assegurar-vos la possibilitat de repetir, feu un cop d’ull a aquesta selecció de restaurants òptims per impressionar.

Text: Laura Conde / Il·lustració: Mar Guixé

Viure / Taula reservada

Quan el paisatge dicta el menú

El Celler de Joan Pàmies celebra 25 anys de cuina arrelada al Baix Camp amb una proposta gastronòmica viva que convida a tornar-hi.

Text: Judith Càlix / Foto: Enrique Marco

Viure / Pròxima parada

Ciutat de Panamà, amb Mario Castrellón

Els seus sabors són la millor mostra de la suma de cultures gastronòmiques que enriqueixen el país: ameríndia, hispana, africana, antillana, xinesa, americana… Una destinació fascinant.

Text: Belén Parra

Viure / L'adreça

Kenshô: fermentats naturals del Delta

La botiga gurmet del projecte d’Humbert Conti i Meritxell Jardí és un petit gran rebost de proximitat, sostenibilitat, salut i cultura de l’arròs, al terme municipal de l’Ampolla.

Text: Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Viure / Entaulats

D’una fusió inesperada a tapes i vermuts nostrats

Visitem una de les novetats més recents de l’Eixample de Barcelona, fem el vermut a la capital del Maresme i tastem tapes amb tocs asiàtics a la capital del Baix Camp.

Text: Ferran Caldés i Margalida Ripoll

Viure / Mediateca

Els llibres del setembre i la 'playlist' d'Arnau Muñío

Les lectures d’aquest mes ens transporten a l’Edat Mitjana, ens fan viatjar a Portugal i ens conviden a divertir-nos cuinant amb els petits de casa, a cuidar-nos, a refrescar-nos i a descobrir la cuina de mercat.

Text: Maria Sicilia

Viure / Agenda

Les activitats que no us podeu perdre al setembre

Traieu l'agenda i apunteu-vos aquestes propostes. Arreu del territori, podeu gaudir de fires, de festes i de trobades gastronòmiques, sols o acompanyats!

Receptes
  • Amanida de tomàquet Monterosa a la menta
  • Arròs amb conill
  • Arròs negre
  • Babutxes
  • Braç sorpresa
  • Broqueta de síndria
  • Canelons de verdures
  • Confitura de tomàquet amb trufes gelades 
  • Crocant de foie
  • Escabetx de sardines
  • Fals pappardelle de pastanaga amb pesto de cacauet
  • Gaspatxo de síndria
  • ‘Ladoos’ de coco
  • Minihamburgueses de peix
  • Minipizzes sense gluten
  • Muffins de béicon i herbes fresques
  • Nuggets de pollastre i moniato
  • Pa de pita farcit d’albergínia
  • Panet farcit de figues i xocolata
  • Pastís de tres llets
  • Pipirrana de tomàquet raf
  • Quesadilla d’espinacs amb xampinyons
  • Quesadilla de gambes, formatge i guacamole
  • Quesadilla de pollastre amb verdures
  • Romesquet de gatet
  • Sarsuela
  • Sopa de mandonguilles
  • Torrada fresca
  • Verat al forn amb coliflor i tomàquet 
  • Wonton de mandonguilles
Últims números publicats

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
292CUINA portada

TOCA TORNAR A L'ESCOLA! IDEES I RECEPTES PERQUÈ ELS NENS APRENGUIN CUINANT

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Arnau Muñío

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: