Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 291
Cuina núm. 291. Estiu 2025

Els plats del teu estiu

En aquest número

Actualitat / Plats del mes

Per estar al dia en el món gastronòmic

Text: Salvador Garcia-Arbós

Actualitat / L'Entrevista

Els Subirós

Almadraba

La pandèmia no va permetre a les quatre generacions de la família Subirós celebrar el mig segle de vida d'Almadraba Park Hotel. És l'hora, doncs, de pujar a la barca dels cinquanta-cinc anys i retre un homenatge a un indret idíl·lic i una saga familiar capaç de sublimar l'art de l'hoteleria per fer realitat la utopia de l'estiu etern.

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Actualitat / Preguntes (im)pertinents

Per què el meló amb pernil és un clàssic de l'estiu?

De com aquest matrimoni singular gaudeix de carta de naturalesa des del segle XIX i suposa un equilibri delicat que fa bona la dita 'com millor, pitjor’.

Text: Maria Nicolau / Il·lustració: Julio César Pérez

Actualitat / Gastroquiz

Lakshmi Aguirre

Aquesta escriptora gastronòmica basca viu a Andalusia i col·labora en diversos mitjans de comunicació, on escriu sobre les persones que sostenen la gastronomia. Enguany, ha rebut el premi Roca Award al millor article de premsa sobre gastronomia pel reportatge Rocío Tapas y Sushi o el silencio del itamae.

Text: Ferran Caldés

Actualitat / Cuina de dades

Evita una intoxicació aquest estiu!

Amb les altes temperatures, creix el risc d'intoxicacions alimentàries, ja que la calor afavoreix el desenvolupament de bacteris, virus i paràsits als aliments. Els àpats a l'aire lliure, les barbacoes i els pícnics sovint dificulten una conservació correcta i, per això, hem de vigilar més. 

Actualitat

El TresC premia Carme Ruscalleda i Maria Nicolau

El Premi TresC 2025 reconeix una de les veus més influents i admirades de la gastronomia catalana contemporània i el públic atorga el nou guardó Arrels i Fogons a la cuinera Maria Nicolau.

Actualitat

De Catalunya al món

Sis xefs catalans que triomfen fora de les nostres fronteres

De punta a punta del planeta, el talent gastronòmic català ha colonitzat diversos països per difondre el bo i millor de la nostra gastronomia. 

Text: Belén Parra

Actualitat / Sopa de lletres

Som bons turistes gastronòmics?

Si l'estadística prediu que la majoria farem les vacances les setmanes vinents, la lògica permet afirmar que els lectors del CUINA valorem l'atractiu gastronòmic a l'hora de triar destinació.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Mar Guixé

Menjar

Menú de l'estiu

El millor dels mesos de calor és que el rebost s'omple de color i d'aromes, i que podem gaudir de plats boníssims a l'aire lliure. Preneu nota de la proposta que ens fa Sandra Pisa: una coca de pebrot, un pastís de patata, un rotlle de pollastre amb ametlles i una crema d'albercoc per llepar-vos-en els dits.

Text i receptes: Sandra Pisa / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

Menjar / Els 40 principals

Dolç i salat

La cuina catalana té una llarga tradició de maridar sabors dolços i salats en plats festius i quotidians. Fruites com ara prunes, peres i cireres s'integren amb carn, peix i rostits per crear equilibris subtils i sorprenents. Una combinació que és un dels 40 principals de Carme Ruscalleda.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

Menjar

Un dinar a la fresca amb en Cintet

Jacint Carafí, més conegut com a @cintet a Instagram, és una de les cares més joves i dinàmiques del panorama gastronòmic actual. Amb gairebé 100.000 seguidors a lnstagram, ha sabut convertir la seva passió per la cuina en una marca personal cada vegada més coneguda, tot mantenint un fort vincle amb les seves arrels al Penedès i amb la tradició familiar.

Text: Judith Càlix / Foto: Enrique Marco / Receptes i cuina: Jacint Carafí

Menjar / La convidada

Jo mai mai... no he menjat uns calamars així!

M'acosto fins a Mollet del Vallès per dinar amb Aleix Otem, un dels protagonistes de la sèrie 'Jo mai, mai', que m'espera amb una recepta familiar adaptada als nous temps.

Text: Cristina Serret / Foto: Enrique Marco

Menjar

Els plats del teu millor estiu

Quin plat et transporta al millor estiu de la teva vida? És el que hem preguntat a setze cuiners. La resposta ha estat un viatge emocional ple de records, paisatges i taules compartides. Receptes plenes de sol, de rialles i de nostàlgia que revelen que la cuina també és una manera de tornar a casa. Són preparacions senzilles, amb ingredients bàsics, accessibles per a tothom i fàcils de fer, ideals per preparar-les per a trobades amb familiars i amb amics.

Text: Mònica Ramírez

Menjar

Amanides fresques, ràpides i diferents

Si alguna vegada heu pensat que les amanides són avorrides, només cal que tasteu les que us proposem en aquestes pàgines, que són una mostra de les que trobareu al llibre Ensaladas completas (Cinco Tintas, 2025). Aquest estiu, oblideu-vos de les propostes de sempre i atreviu-vos amb combinacions refrescants i ben originals, com aquestes.

Edició: Ferran Caldés / Receptes: Emily Ezequiel / Foto: Issy Croker

Menjar / Nutrició

A l'estiu podem menjar gelats de manera saludable?

Que les ganes de combatre la calor no ens faci caure en l'error de menjar malament. Podem fer gelats a casa i gaudir-los fent salut, amb ingredients 100% naturals i de temporada.

Text: Redacció / Receptes: David Caballero

Menjar

És temps de pícnic

Penseu en una manta estesa sobre l'herba, una nevera portàtil plena de delícies i el moment de sorprendre tothom quan obriu el tàper. Si voleu sortir de casa i parar taula al bosc, al camp, a la platja o al primer tros d'ombra que trobeu, no us perdeu aquestes propostes. Oblideu-vos dels entrepans tristos!

Edició: Ferran Caldés / Receptes i foto: StockFood/Lucy Nunes

Menjar

Un estiu per assaborir el territori

Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Aquest estiu, deixeu-vos seduir pels seus paisatges, les festes de poble, la fruita dolça, els cereals i la cuina que neix de la terra i es viu amb els cinc sentits.

Foto: Agència Catalana de Turisme

Menjar / Cuina sense drames

Plats senzills i amb un gran resultat

Estrenem una secció amb receptes fàcils que us faran quedar bé amb la família, amb els amics o amb qui us vingui de gust compartir un bon àpat!

Receptes i cuina: Sofía Janer / Foto: Enrique Marco / Ingredients: Bonpreu i Esclat

Menjar

Un tastet del Perifèria Cultural

Ja està en marxa la tercera edició de Perifèria Cultural, un cicle que promou la cultura, la gastronomia i la identitat dels Països Catalans. Fins a finals d'octubre, s'han programat una quarantena d'espectacles de format mitjà d'artistes d'arreu del territori en una trentena de pobles diferents: música en directe, circ, dansa, monòlegs i activitats familiars comparteixen escenari amb experiències gastronòmiques pensades a mida per a cada ocasió. 

Text: Redacció / Receptes i cuina: Sergi de Meià / Foto: Jordi Borràs i Martí Escudé

Menjar / En un pim-pam

Tres receptes ràpides i amb només cinc ingredients

Amb el cuiner Arnau París, volem donar-vos idees per cuinar plats boníssims i originals quan us quedin pocs ingredients a la nevera. I el millor de tot és que els podeu preparar en un tres i no res!

Recepta i cuina: Arnau París

Menjar / Les postres de casa

És temps de préssecs i ens encanten!

Sucosos, dolços i perfumats, són els reis de l'estiu, i ens hem proposat oferir-vos-en receptes fresques, originals i plenes de sabor per aprofitar-los al màxim. Arriba el moment de descobrir tot el que podem fer a la cuina amb aquesta fruita irresistible!

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Beure / Glops

Un tast de l'actualitat del sector del vi

Beure

La revolució dels vins blancs

L'interès creixent que desperta el vi blanc es fa notar quan ens entaulem, i, per adaptar-s'hi, els cellers planten vinyes de varietats tradicionals blanques i elaboren blancs frescos, amb un grau alcohòlic contingut i que aspiren a ser una expressió fidel del raïm i del territori d'on neixen.

Text: Jordi Bes i Lozano / Foto: Cedides

Beure / Joc de copes

El repte de maridar les amanides

N'hi ha versions per a tots els gustos i a l'estiu són gairebé omnipresents. Entomem el desafiament d'explicar-vos quins vins són els més adients per a diversos tipus d'amanides.

Text: Sílvia Culell

Beure / Pel broc gros

Receptes medicinals i bona música

Apothucker aposta per un concepte trencador i vol transcendir la definició més estricta i clàssica de cocteleria.

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

Beure / Birrologia

Vienna

Nascuda en l'imperi Habsburg, avui seria un estil residual si no hagués emigrat i fet fortuna a l'altra banda de l'Atlàntic.

Text: Joan Villar-i-Martí / Foto: Enrique Marco

Viure / Gastropistes

8 mercats i festivals per assaborir l'estiu

Festes, concerts, fires i mercats on el menjar i el vi són protagonistes: una guia d'estiu per gaudir del país entre copa i copa, plat a plat, poble a poble i amb bona companyia.

Text: Laura Conde / Il·lustració: Mar Guixé

Viure / Taula reservada

La Borda Xicoies, a Andorra

Text: Judith Càlix

Viure / Pròxima parada

Mallorca, amb Maca de Castro

La Balear Major esdevé, especialment a l'estiu, l'escenari d'experiències de mar i muntanya de les quals també es gaudeix a taula, amb un ventall de productes autòctons excepcionals.

Text: Belén Parra

Viure / L'adreça

Passions: pel pa, els pastissos i el Penedès

Aleix Solà Soley i Míriam Esplugas Miravent lideren un negoci de fleca i pastisseria amb més de 40 anys de vida i quatre establiments, a la comarca marítima i vinícola del Baix Penedès.

Text: Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Viure / Entaulats

Cuina mediterrània, d'interior i de fusió

Aquest estiu, us convidem a descobrir el cap de Creus amb un àpat creatiu a Cadaqués, la fusió del Perú i el Japó a Barcelona, i l'esplendor de la Terra Alta a Horta de Sant Joan.

Text: Ferran Caldés i Margalida Ripoll

Viure / Mediateca

Els llibres de l'estiu i la 'playlist' de la família Subirós

Des de la història viva de la cuina contemporània fins a propostes per descobrir tacos, embotits, escabetxos, patates i herbes sorprenents, aquest estiu teniu lectures per a tots els gustos.

Text: Maria Sicilia

Viure / Agenda

Les activitats que no us podeu perdre aquest estiu

Traieu l'agenda i apunteu-vos aquestes propostes. Arreu del territori, podeu gaudir de fires, de festes i de trobades gastronòmiques, sols o acompanyats!

Receptes
  • Ajoblanco
  • Amanida Bloody Mary
  • Amanida d'endívies i pera amb gorgonzola, avellanes i vinagreta picant
  • Amanida de bolets i kale amb ou escalfat
  • Amanida de carbassa rostida amb sàlvia cruixent
  • Amanida de cogombre amb arròs 
  • Amanida de mongetes 
  • Amanida de patates amb bonítol
  • Amanida de pasta amb pesto, tomàquets cherry i burrata 
  • Amanida de préssecs a la brasa amb mató, pernil ibèric i vinagreta de llimona
  • Amanida de ventresca
  • Calamars farcits a l'estil Otem
  • Caneló cruixent de formatge de tupí
  • Cargols amb xoriço
  • Carpaccio de pop roquer amb maionesa d'oliva de Kalamata
  • 'Cassoulet' pallaresa de xai xisqueta
  • Cilindre de pollastre amb ametlles
  • Coca de llardons amb escalivada
  • Crema d'albercoc
  • Crema de carbassa rostida amb llavors i curri
  • Crema de gamba i rap amb gambes vermelles
  • Crema freda de mongetes
  • Crema de pollastre rostit amb cigrons cruixents
  • Cremós de préssec
  • Cruixent de girella, tomàquet i all amb mel i herbes aromàtiques
  • Empedrat
  • Entrepà Muffuletta
  • Esqueixada de bacallà amb taronja, raves i olives seques
  • Fruita del temps amb pa de figues
  • Gaspatxo
  • Gelat casolà de préssec
  • Gelat de coco
  • Gelats de plàtan i xocolata amb ametlles
  • 'Hong Shao Rou'
  • Llengua amb samfaina
  • Mamadeta
  • Pa de pessic de cireres i albercocs
  • Pastís de carbassó i nous amb formatge cremós
  • Pastís de patata
  • Pastís de préssec i llimona
  • Pastisset de préssec i ametlla
  • Pastisset exprés de temporada
  • Pastissets de carbassó i menta 
  • Pebrot cremós amb coca d'oli
  • Pollastre amb cireres
  • Pollastre de Borgonya guisat
  • Pollastre a la vinagreta amb olives
  • Polos de iogurt i fruites vermelles 
  • Ponx de síndria, gerds i xarop de vinagre 
  • Quiche de bolets
  • 'Sarde in saor'
  • Sardines a la brasa
  • Sardines escabetxades
  • Suquet d'escórpora
  • Tàrtar de tomàquet sec
  • 'Tiradito' de salmó vermell salvatge d'Alaska amb la seva llet de tigre
  • Tomàquet farcit
Últims números publicats

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 291

ELS PLATS DEL TEU ESTIU

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Els Subirós

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: