Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 290
Cuina núm. 290. Juny 2025

Un rebost únic. Plats per assaborir els paisatges de muntanya de casa nostra

En aquest número

Actualitat / Plats del mes

Per estar al dia en el món gastronòmic

Text: Salvador Garcia-Arbós

Actualitat / L'Entrevista

Oriol Lagé

L'anxova divina

Roda el món i torna al Born. És el que ha fet quan venien mal dades: rodar i rodar per ressituar la cuina al lloc que li pertoca. Al restaurant OT va fer història de la gastronomia catalana moderna; ara comanda un restaurant en un hotel de luxe a la vora del mar. Sens dubte, que l’Oriol recuperi la flama és una de les notícies més suculentes d’enguany.

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Actualitat / Preguntes (im)pertinents

Per què els vegans no mengen figues?

De com la reproducció de les vespes converteix aquesta fruita en territori prohibit per a les persones que no mengen aliments d’origen animal.

Text: Maria Nicolau / Il·lustració: Julio César Pérez

Actualitat / Gastroquiz

Rodrigo Martínez

Aquest argentí ha treballat amb xefs com Martín Berasategui, Koldo Royo i Nandu Jubany. El 2013, va instal·lar-se a Andorra per treballar a Sport Hotels i a l’Hermitage, i el 2022 va obrir el restaurant Beç, que, en poc més de dos anys, s’ha posicionat com un dels referents de la gastronomia andorrana.

Text: Ferran Caldés

Actualitat / Cuina de dades

Fet aquí, consumit al món

El vi català és apreciat arreu del món, també als Estats Units. Per això el sector viu amb incertesa les decisions del president Trump. Aquest país és el mercat comprador de vi més gran del món, i per això la imposició d’aranzels pot afectar i molt el vi que es produeix a Catalunya.

Actualitat

L’escola Joviat guanya el Concurs de Joves Cuiners i Cambrers de Catalunya

El 9 de maig, Manresa es va convertir en el punt de trobada de les escoles d’hoteleria del país, en la divuitena edició del concurs organitzat per la Generalitat de Catalunya i CUINA.

Text: Ferran Caldés / Foto: Mariona Villavieja

Actualitat

L'hora del suro

El suro, material clau per a la història, la gastronomia i la indústria de les poblacions del voltant del massís de les Gavarres, s’obté entre Sant Joan i Sant Jaume, coincidint amb la temporada de pela de les alzines sureres. En aquest reportatge, hem acompanyat el mestre pelador Eloi Madrià per veure com s’extreu manualment l’escorça de l’arbre, i conèixer els secrets de l’ofici i el procés per fabricar taps de qualitat. Acabem la jornada amb l’esmorzar tradicional dels peladors, una experiència autèntica per connectar amb la cultura surera de la comarca.

Text: Mònica Ramírez / Foto: Enrique Marco

Actualitat / Sopa de lletres

Les begudes vegetals, que no són ‘llet’, estan de moda

A casa nostra, és un dels llocs del món on les anomenades begudes vegetals han tingut més èxit, darrerament, en detriment del consum de llet.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Mar Guixé

Menjar

Menú del mes de junio

Aquest mes, Sandra Pisa ens proposa un menú que ens ajuda a refrescar-nos i a preparar-nos per a l’arribada de l’estiu. L’ha preparat amb carbassó, formatge, seitó i nectarina, per fer una crema, un pastisset, un aperitiu i una mousse.

Text i receptes: Sandra Pisa / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

Menjar / Els 40 principals

Mar i muntanya

Els plats de mar i muntanya són un tret distintiu de la cuina catalana. Uneixen sabors del mar i de terra ferma en receptes sorprenents i plenes de caràcter, com les mandonguilles amb sípia, uns dels 40 principals de Carme Ruscalleda, que protagonitza aquestes pàgines.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

Menjar

La història mai explicada del mató de Montserrat

Tenim el mató tan associat a Montserrat com a El noi de la mare. Montserrat té mil anys; la nadala amb prou feines en té tres-cents. De la mateixa manera que parlem d’un origen imprecís del “tam, pa-tam-tam que les figues són verdes”, situat entre els segles XVIII i XIX, tampoc no podem concretar gaire quan arriba el mató a Montserrat, però en volem explorar la història i oferir-vos-en receptes per gaudir-ne com cal.

Text: Salvador Garcia-Arbós / Foto: Jaume Morera, StockFood i Getty images / Receptes: David Caballero

Menjar / La convidada

Un arròs amb galeres amb Ignasi Blanch

Dino amb l’il·lustrador i artista plàstic a Roquetes, al menjador de la casa on va créixer amb els seus pares i els seus quatre germans.

Text: Cristina Serret / Foto: Enrique Marco

Menjar

Plats de muntanya

La cuina de muntanya de Catalunya és una expressió de l’entorn pirinenc i dels seus cicles naturals. Arrelada a la tradició i a la sobrietat pròpia de la vida en altura, es basa en productes locals de qualitat, molts dels quals s’han recuperat i revalorat els darrers anys. 

Edició: Ferran Caldés / Cuina i receptes: Eva G. Hausmann / Foto: Becky Lawton

Menjar / Nutrició

L'alimentació influeix en l'envelliment?

El que mengem té efectes a llarg termini, ja que els nutrients que ingerim poden ajudar a endarrerir l'envelliment cel·lular i cuidar-nos el cervell a mesura que ens fem grans.

Text: Redacció / Receptes: David Caballero

Menjar

Sense encendre el foc

A finals d’abril, vam descobrir que, sense electricitat, la comoditat de cuinar a casa amb microones, vitroceràmica, cuina d’inducció i forn elèctric s’esfumava. La majoria ens vam haver de buscar la vida per dinar, i alguns també per sopar. Si mai ens torna a passar una cosa similar, tingueu a mà aquestes receptes: per fer-les no us caldrà engegar cap electrodomèstic.

Edició: Ferran Caldés / Receptes: David Caballero / Foto: Getty images

Menjar / En un pim-pam

Tres receptes ràpides i amb només cinc ingredients

Amb el cuiner Arnau París, volem donar-vos idees per cuinar plats boníssims i originals quan us quedin pocs ingredients a la nevera. I el millor de tot és que els podeu preparar en un tres i no res!

Recepta i cuina: Arnau París

Menjar / Les postres de casa

Fins i cruixents

Cruixents, delicades i versàtils, les masses fines com la fil·lo, la bric i la kataïfi ens permeten elaborar postres sorprenents que fusionen tradició i creativitat. Aquest més us proposem un pastís, uns cons i uns triangles per llepar-vos-en els dits!

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Beure / Glops

Un tast de l'actualitat del sector del vi

Beure

Beure's una icona arquitectònica

Quan pensem en un celler, potser ens ve al cap una masia o un edifici industrial. Aquesta imatge ha canviat. Cada cop més, els cellers s’alien amb l’arquitectura per crear espais funcionals, que captivin per bellesa, sostenibilitat i integració en el paisatge. Són les noves catedrals del vi.

Text: Judith Cortina i David Jobé / Foto: Cedides

Beure / Joc de copes

L'art de maridar un plat d'arròs

L’arròs és l’estrella dels mesos de calor i l’excusa perfecta per reunir els amics i la família al voltant d’una taula. El vi no hi pot faltar, ara bé, quin lliga millor amb cada tipus d’arròs?

Text: Sílvia Culell

Beure / Pel broc gros

Una cocteleria que reviu la Barcelona de Bocaccio

Focacha és un local amagat que recorda la Gauche Divine amb bons còctels i un interiorisme retrofuturista espaterrant.

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

Beure / Birrologia

Märzen

És l’estil que representa millor l’imaginari col·lectiu de la cervesa torrada, però les millors amaguen molt més del que la indústria ens vol fer creure.

Text: Joan Villar-i-Martí / Foto: Enrique Marco

Viure / Gastropistes

8 productes catalans amb molt de pedigrí

Un país petit com el nostre té una diversitat de productes, ingredients i receptes tan remarcable que ha merescut el reconeixement internacional. Aquest mes en coneixem alguns!

Text: Laura Conde / Il·lustració: Mar Guixé

Viure / Taula reservada

Una cuina viatgera amb arrels ebrenques

Liderat pels germans Caramés, Meleta de Romer reinterpreta la tradició local amb tocs viatgers i producte de proximitat.

Text: Judith Càlix

Viure / Pròxima parada

Lloret de Mar, amb Fran Agudo

Aquesta destinació turística de la Costa Brava conserva un llegat indià i modernista, i una història marinera que també s’evidencia en les seves tradicionals jornades gastronòmiques.

Text: Belén Parra

Viure / L'adreça

Tros de Sort, el Pallars artesà i gurmet

L’agrobotiga nascuda de la formatgeria homònima i que hi és a tocar, a l’entrada de Sort, és un aparador fonamental del rebost gastroalimentari de qualitat del Pallars, Jussà i Sobirà.

Text: Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Viure / Entaulats

Del Moll de la Fusta a Lleida i Nou Barris

Aquest mes, anem del Moll de la Fusta als peus de Collserola i als afores de Lleida, per tastar des de propostes d’alta cuina fins a cuina familiar actualitzada i bon marisc en ple interior del país.

Text: Ferran Caldés i Margalida Ripoll

Viure / Mediateca

Els llibres del juny i la 'playlist' d'Oriol Lagé

Us proposem que amplieu la biblioteca gastronòmica amb llibres que us transporten al sud-est asiàtic, a la cuina dels monestirs i a les arrels de la cuina catalana, entre d’altres.

Text: Maria Sicilia

Viure / Agenda

Les activitats que no us podeu perdre al juny

Traieu l'agenda i apunteu-vos aquestes propostes. Arreu del territori, podeu gaudir de fires, de festes i de trobades gastronòmiques, sols o acompanyats!

Receptes
  • Amanida de búrgul i blat de moro amb herbes fresques
  • Amanida de xicoia i formatge Garrotxa
  • Batut de xocolata, plàtan i llavors de xia
  • Bistec tàrtar de vaca bruna del Pirineu i xips de patata
  • Broquetes de xai xisqueta marinades
  • Coca rústica 
  • Cons de ricotta i festucs
  • Crema verda freda
  • Escabetx de sardines
  • Hummus de llenties amb pastanagues i lli
  • Hummus de pèsols
  • Mandonguilles amb sípia
  • Mel i mató amb albercocs i ametlles torrades
  • Mousse ràpida de nectarina
  • Paella amb galeres
  • ‘Pancake’ de formatge i tomàquet confitat
  • Pasta amb salmó, llimona, tomàquet sec i parmesà
  • Pastís de poma i brie 96 Pastissets de mató de Montserrat amb gerds
  • Raviolis de mató de Montserrat amb porradell
  • Seitons en vinagre
  • Torrades amb mató de Montserrat, ou mollet i verduretes
  • Torrades de truita fumada i bolets de primavera escabetxats
  • Triangles de xocolata i avellanes
  • Truita de pèsols
  • ‘Wraps’ de salmó amb formatge fresc i enciam
Últims números publicats

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 290

UN REBOST ÚNIC. PLATS PER ASSABORIR ELS PAISATGES DE MUNTANYA DE CASA NOSTRA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Oriol Lagé

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: