Troba la teva recepta

La qualitat del raïm i les malalties de la vinya protagonitzen el XXX Congrés Enològic

'Vadevi', Ramon Roset Morera, Aleix Solergibert Serra, Josep Maria Puiggròs Jové i Joan Juvé Santacana van ser els guanyadors de la Nit de l'Enologia

Vins i vinyes

Vins i vinyes

Amb el títol "Eficiència i sostenibilitat a la vinya i el vi", el XXX Congrés d'Enologia ha estat centrat en la qualitat del producte i en el desenvolupament positiu dels camps. Aquest macrocongrés anual permet a centenars d'enòlegs conèixer i descobrir tècniques per tal de mantenir saludables les vinyes i generar bon vi. L'edició d'aquest any ha sigut la primera que s'ha celebrat juntament amb el XXXVI Congrés Internacional del Cava, segons l'acord adoptat per tal d'impulsar un nou camí conjunt, amb la finalitat d'obtenir una vitivinicultura de referència.

Concretament, hi ha hagut conferències sobre el manteniment de les vinyes amb l'estabilització microbiològica del vi i es va parlar de l'aplicació de llevats específics als cultius per tal de millorar la qualitat del raïm i, per tant, del vi. També s'ha respirat preocupació general per l'amenaça del bacteri 'Xylella fastidiosa', capaç de destruir milers d'hectàrees de conreu, seguit d'un tema sobre les malalties de la fusta ocasionades per fongs. Malgrat això, una de les conferències estrella va ser el desenvolupament de productes bioplaguicides per al control de las malalties de la vinya, una manera d'evitar l'enfrontament amb la 'Xylella fastidiosa' o amb altres tipus de afeccions que poden afectar els vegetals.

Després de les ponències, es va realitzar un tast sensorial de vuit escumosos del món, que, a més de les seves apreciacions enològiques, generà diversos debats entre els participants com l'efecte de comparació de preus o la diferència entre xampany i cava. La jornada va acabar amb una opinió de la mà de J. M. Canals, president degà de l'Associació Catalana d'Enòlegs i el Col·legi d'Enòlegs i Enòlogues de Catalunya, sobre la necessitat d'una escola de màrqueting per formar encara més els professionals. D'aquesta manera, els productes aconseguirien una millor acceptació en el mercat global.

L'esdeveniment va acabar amb la clàssica Nit de l'Enologia, que consisteix en un lliurament de premis en cinc categories establertes com a acte de reconeixement de la figura dels enòlegs i professionals que donen valor al sector. El primer va ser per a 'Vadevi', en la categoria de "publicació especialitzada en el món del vi", mentre que el mèrit corresponent a la "tasca de difusió del món de l'enologia, el vi i el seu entorn" va ser per a Ramon Roset Morera, cap de redacció de 'Vadevi' i professor de sommeliers.

La categoria per reconèixer "el currículum i l'expedient dels alumnes que es formen a la URV en el grau d'enologia" va ser per a Aleix Solergibert Serra, guanyador d'un premi per al seu projecte vinculat a la família, on destaquen les múltiples accions que desenvolupa l'enòleg. El premi per a la "llarga trajectòria en el món del vi" va ser entregat a Josep Maria Puiggròs Jové, enginyer agrícola, doctor en història i llicenciat en antropologia cultural. Finalment, el reconeixement per a "la dilatada i fructífera trajectòria professional" ha estat per al president de Juvé&Camps, Joan Juvé Santacana, impulsor president de Primeras Marcas i president també durant 10 anys de la Cofraria del Cava.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

24 abr

Taller 'Cuina fàcil de primavera'

Les noves temporades s'han d'aprofitar per cuinar noves receptes o per tornar a plats deliciosos que trobàvem...

25 abr

Cicle de Sopars 'El Peix a la Cuina Mediterrània'

El Museu Marítim de Barcelona, juntament amb el restaurant Norai, la cooperativa Cap a mar, la revista CUINA...

25 abr

Taller 'Menú fruiter: receptes dolces i salades amb fruites'

Les fruites són riques en vitamines, aigua, fibra, i són naturalment dolces, de manera que ens poden...

25 abr

Sopars a 4 mans al Divinum de Girona

El restaurant Divinum, a Girona, organitza durant el mes d'abril una sèrie de sopars amb 4 dels millors xefs...

Portada 226

BOJOS PER LES PATATES FREGIDES!

  • Esmorzars de forquilla
  • Sense res que hi sobri, sense res que hi falti

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto