El mol·lusc del delta de l’Ebre reivindica la tradició de les musclades populars per la revetlla
musclos delta ebre-st joan
Fogueres, petards i coca. Però també cava i musclos! Aquesta és la reivindicació de la campanya encetada pel Gremi de Majoristes de Peix de Mercabarna, la Federació de Productors de Mol·lusc del Delta i el Gremi de Peixateries de Catalunya. No deixa de ser, però, un retorn a una tradició mediterrània que consisteix a celebrar musclades populars per commemorar les revetlles, no només la de Sant Joan, sinó també la de Sant Pere i la de Sant Jaume. I és precisament en aquestes dates perquè coincideix amb el moment àlgid de la temporada d’aquest mol·lusc (de maig a setembre). La tradició marca, a més, que els musclos es mengin cuinats a la marinera, una recepta que es pot trobar en peixateries i parades dels mercats d’arreu del país.
La iniciativa ‘Per Sant Joan, Musclos i Cava’, que es va presentar el dimecres 20 de juny al Mercat de Sants de Barcelona, vol promocionar el consum de productes catalans en les festes més populars del país i, especialment, del musclo del delta de l’Ebre, que té una producció anual de prop de tres milions de quilos. Leandro Serra, president del Gremi de Majoristes de Meix, destaca que les musclades tenen “un preu assumible, són saboroses, saludables i fàcils de preparar”.
En la mateixa línia, el màxim representant de la setantena de productors de mol·lusc del Delta, Josep Ramon Castells, posa en relleu la frescor del musclo del delta de l’Ebre, ja que es tracta d’un producte de proximitat, i les seves característiques gustatives: “La barreja d’aigua dolça del riu i de l’aigua salada del mar li dóna un gust més fi i diferent al del musclo gallec o francès”. Actualment, es treballa per aconseguir que tota la producció sigui ecològica.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia