Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

6 embotits italians que has de conèixer

Una recopilació dels embotits italians més consumits

CUINA.CAT

03/06/2020

Els embotits, aquestes peces de carn picada, condimentada i introduïda dins la tripa d'un animal, són extremament coneguts a la gastronomia catalana, però la seva influència va més enllà de la nostra zona, ja que ha creuat els cinc continents. I és que era inevitable, ja que aquests aliments han captivat els paladars més capritxosos amb els seus múltiples sabors. La seva tipologia es resumeix en tres grans grups: curats, cuits i crus o frescos, i estem segurs que heu menjat un embotit de cada apartat. Us portem un recopilatori dels embotits italians més populars. 

01 Salami

Salami

Salami

És, potser, un dels embotits més famosos del món, i és que la seva popularitat va de la mà amb el seu sabor (que a Itàlia n'hi ha quasi 40!). El salami s'elaborava tradicionalment amb carn de porc, però actualment es prepara amb una barreja de vaca i porc. El centre de la seva producció és a la ciutat de Mòdena, on s'asseca a l'aire, però a altres regions d'Itàlia com Nàpols o Secondigliano estan lleugerament fumats. Per altra banda, els de Monteverde han de passar un llarg procés de maduració, cosa que els aporta un sabor exquisit, però els més coneguts internacionalment són, sens dubte, els 'salame' de Bolonya.

02 Fuet

Fuet

Llonganissa

Podem considerar la llonganissa com la germana del salami, ja que la seva elaboració és molt similar: es prepara amb carn magra de porc, cansalada, sal i espècies, tot embotit sense cap temps d'espera. A Itàlia encara conserva el seu nom original, 'luganega', per ser Lucània la ciutat on va néixer l'àpat (l'actual Basilicata, al sud del país). A Catalunya, però, n'hem reinventat la recepta fins a tenir varietats tan bones i esteses com el fuet, la llonganissa de Vic, l'espetec o el tastet.

03 'Prosciutto'

'Prosciutto'

'Prosciutto'

El 'prosciutto' és un tipus de pernil tallat fi amb un procés d'elaboració llarg i delicat; un pas en fals pot fer malbé tot el producte final. Primer, se sala la pota de pernil durant dos mesos i es premsa gradualment i amb cura per tal de treure tota la sang que queda a la carn sense trencar l'os. Després es neteja la sal i es penja en un lloc fosc i ben ventilat fins que s'assequi, cosa que pot durar fins a 18 mesos. El 'prosciutto' se serveix freqüentment a la cuina italiana tallat ben fi com 'antipasto' (entrant), juntament amb 'grissini' o, especialment a l'estiu, amb meló verd.

04 'Pancetta'

'Pancetta'

'Pancetta'

Molt semblant, precisament, a la cansalada, la 'pancetta' es tracta de carn de porc procedent de la panxa de l'animal, curada amb el mètode de la salaó i especiada. La particularitat d'aquest embotit és el seu assecat, que ha de tenir una durada de tres mesos i, a més, no hi ha una única recepta italiana, ja que cada regió en produeix la seva pròpia varietat. Normalment s'utilitza per donar sabor a altres plats, especialment salses per a pasta.

05 Pepperoni

Pepperoni

Pepperoni

Tot i que s'ha tornat un mot conegut mundialment, en realitat el terme 'pepperoni' és una corrupció de 'peperoni', el substantiu italià per referir-se als pebrots. Malgrat això, avui dia es coneix aquest embotit per la seva presència a la pizza, ja que és un dels seus ingredients més habituals pel seu sabor fort i picant, agradable per als amants d'aquest àpat italià. Generalment, s'elabora amb porc o una combinació de carns de porc, cap de bestiar, cavall i vedella, tot condimentat amb diferents tipus de pebre per afegir aquest sabor potent que ha captivat tothom.

06 Salsitxa

Salsitxa

Salsitxa

Com passa amb molts tipus d'embotits, la salsitxa és el recurs perfecte per utilitzar parts d'animal que, encara que són comestibles i sovint nutritives, no tenen un aspecte particularment desitjable. D'aquesta manera, elements com el greix, les vísceres o la sang de porc o de vaca són els ingredients principals de les salsitxes, tot embolcallat en la pell de l'intestí, encara que actualment és més comú utilitzar col·lagen o cel·lulosa. Són el centre dels més que coneguts 'hot-dogs', que solem condimentar amb quètxup, maionesa o mostassa.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 277

TERRINES. EL CLÀSSIC QUE TORNA

  • Plats del mes
  • Jo Baixas

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto