CUINA.CAT
05/04/2019Per als asteques, el cacau era un aliment d'origen diví, i els científics li van atorgar el nom de 'menjar dels déus'. Divina o no, la xocolata és una de les temptacions gastronòmiques més irresistibles. Us revelem nou maneres de caure-hi.
CREO
Amb cacau pur de l'Àfrica, canyella i molent la xocolata amb dues boles de granit, CREO elabora la xocolata més famosa de les Terres de l'Ebre seguint el mateix mètode des del 1941. Cada any surten de l'obrador del barri de Ferreries 35.000 pastilles de xocolata. Si teniu curiositat per saber l'origen del nom, heu de saber que ve de les inicials de quatre cognoms (Cruselles, Romà, Este i Ortiz), els dels propietaris d'una xocolatera que van comprar els actuals amos de CREO.
Xocolata Jolonch
Xocolata Jolonch elabora xocolata a la pedra des del segle XVIII. I ho fa tan bé que sembla que el president Companys en va demanar un bocí com a última voluntat, abans de ser afusellat per l'exèrcit franquista. Avui, a més de xocolata a la pedra, en fan de més varietats: amarga, amb llet, amb taronja, amb coco i amb fruita de la passió, entre d'altres. Segur que en trobareu una per a vosaltres!
Gluki
Si passejant pel centre d'Olot us arriba una flaire irresistible de xocolata, és que heu arribat a Gluki, el taller artesà que, des del 1870, elabora la temptació més dolça de la capital de la Garrotxa. Gluki deriva de l'arrel grega 'glucos', que vol dir 'dolç'. No hi ha cap dubte que si us animeu a tastar la vintena de varietats de bombons que elaboren, sabreu que la tria del nom ha estat ben encertada.
Enric Rovira
Enric Rovira va entrar al món de la pastisseria amb els seus pares, a Barcelona. I el 1993, amb el seu cosí, Francesc Forrellat, va convertir les naus de Can Forrellat, a Castellbell i el Vilar, en l'obrador d'una fàbrica de xocolata que ha convertit els bombons originals i atrevits en un signe d'identitat de la pròpia marca i del petit municipi bagenc, des d'on ven els productes arreu del món.
Xocolata desfeta de Jordi Bordas
Jordi Bordas és campió del món de pastisseria. Les creacions de xocolata, que podeu descobrir a la botiga que té a Viladecans, són una bona mostra de la seva proposta innovadora. I si voleu aprendre com ho fa, només cal que us apunteu a algun dels cursos que imparteix.
Simon Coll
D'espais dedicats a explicar el món de la xocolata i el cacau no només n'hi ha a Barcelona. L'Espai Xocolata Simon Coll, a Sant Sadurní d'Anoia, presenta un muntatge audiovisual que introdueix els visitants en aquest món, abans de fer un recorregut sensorial per tot el procés de creació de la xocolata: des de la recol·lecció del cacau fins a la creació de les xocolates de la marca.
Badia Roca
Que Albert Badia Roca és un dels millors pastissers de Barcelona ho demostra el fet que guanyés un dels primers concursos que es van fer per triar el millor croissant de mantega del país. A la seva pastisseria del barri de Sants podreu comprovar que les creacions dolces també poden ser una mostra d'alta gastronomia i que amb xocolata es poden crear obres d'art.
Granja Viader
La història d'aquesta granja és la història de la llet a Catalunya. Fundada el 1870 com a lleteria, el 1904 se'n va fer càrrec Marc Viader, de Cardedeu. Una placa dins de l'establiment rememora que allà s'hi va inventar el mític Cacaolat, l'any 1931. Avui, la xocolata desfeta que serveixen a la granja Viader s'ha convertit en l'excusa perfecta per berenar amb els amics o descobrir-la als forans.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: