Aquest dimecres hem posat punt i final a la setena edició del Plat Favorit dels Catalans amb la proclamació de la botifarra amb seques com a millor esmorzar de forquilla del país. Aquest plat, defensat pel cuiner Adrià Edo, del restaurant Ditifet, de Girona, s'ha imposat als altres finalistes del concurs: el bacallà a la llauna, les mongetes amb xipirons i les mandonguilles guisades, després de rebre més d'11.000 vots en la darrera fase del concurs.
L'edició d'enguany d'El Plat Favorit dels Catalans va començar el 18 d'octubre amb dotze candidats. Dotze esmorzars de forquilla que representen una de les tradicions gastronòmiques més nostrades i un dels àpats més populars dels caps de setmana. Després d'una primera fase en què van caure sis candidats de la llista, la segona fase va determinar quins serien els quatre finalistes del concurs, que es van disputar el premi durant la celebració del Gastronomic Forum Barcelona, quan es va conèixer el resultat de la votació popular i els vots del jurat professional, amb un valor del 30% del total, format per Judith Càlix (directora de CUINA), Ada Parellada (xef de Semproniana), Sergi de Meià (xef i autor del llibre 'Esmorzars de forquilla') i Pep Palau (director de Gastronomic Forum Barcelona). Abans d'emetre el vot, Judith Càlix va moderar una taula rodona al voltant dels esmorzars de forquilla.
El resultat del concurs va ser anunciat per la periodista Marta Delcor, i Adrià Edo va recollir el xec commemoratiu que l'acredita com a padrí del plat guanyador del Plat Favorit dels Catalans 2022.
Després de la gran final, va arribar el moment de celebrar-ho amb una sessió de música en directe a càrrec de Due Music a l'estand de Damm, patrocinador del concurs juntament amb La Selva i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
L'edició d'enguany del Plat Favorit dels Catalans ha estat una de les més disputades del concurs, amb gairebé 100.000 vots emesos durant tres setmanes. Ara, la botifarra amb seques acompanya els guanyadors de les edicions anteriors dels concurs a l'Olimp gastronòmic català: l'escudella i carn d'olla (2016), el pollastre i capó del Prat (2017), la coradella de Molins de Rei (2018), el cebiche (2019), els cargols a la catalana (2020) i el fricandó (2021).