La primavera incerta i plujosa d'enguany feia témer el pitjor, però finalment, aquest dilluns, el sol ha sortit a Poblet per rebre les últimes novetats dels vins de la DO Conca de Barberà. Prop de 150 assistents entre prescriptors, xefs, responsables de restaurants i premsa especialitzada han pogut tastar els vins que oferien els disset cellers que s'han aplegat al peu del monestir.
El trepat ha estat el gran protagonista. Aquest raïm negre, propi de la zona, cada dia està més de moda per la versatilitat que ofereix. En aquest sentit, el celler Pla de la Masó, de Barberà de la Conca, ha donat a tastar el seu blanc Xauxa, el primer blanc de noirs elaborat exclusivament amb trepat. Aquest vi, que només té deu graus d'alcohol, encaixa amb una tendència que cada vegada pren més força: el consum de vins blancs de baixa graduació.
Una altra de les novetats és el primer escumós de la DO Conca de Barberà. L'ha elaborat el celler Rendé Masdéu, de l'Espluga de Francolí, amb les varietats parellada (blanc) i trepat (negre). La primera anyada surt amb 36 mesos de criança.
També són novetats el primer vi negre de trepat del Celler Portell-Vinícola de Sarral, que fins ara només dedicava aquesta varietat a l'elaboració dels rosats tradicionals d'aquesta denominació. Els cellers Castell d'Or i Mas de la Pansa van optar per oferir els seus vins monovarietals de trepat, entre els quals, un dolç d'elaboració molt acurada.
Però el trepat ha compartit protagonisme amb altres varietats, com el garrut (també conegut com a monastrell) i la garnatxa negra, presents en els vins dels cellers Cara Nord, Abadia de Poblet, Aymar Vitivinícoles, Josep Foraster o Vidbertus. Les varietats blanques pròpies de la zona, com el macabeu i sobretot la parellada, destaquen en els vins dels cellers Domenio, Carles Andreu, Gerida Viticultors, Gàbor celler o Vins de Pedra –aquest darrer, mereixedor del premi a la millor parellada de l'última edició de la Guia de Vins de Catalunya.
Que a la DO Conca de Barberà hi ha vida més enllà del trepat també ho van demostrar el Celler Clos Montblanc i el celler Vega Aixalà. Aquest últim, a més, està desenvolupant la línia de vins de mínima intervenció Emma, si bé no els va fer tastar a Poblet perquè, per les seves característiques, no poden disposar del segell de la denominació d'origen.
En aquest acte, la DO Conca de Barberà ha mostrat un potencial indiscutit en un entorn, el del monestir de Poblet, que ha marcat la història vitivinícola de la comarca.