Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Les 11 DO de vins de Catalunya

Repassem les característiques i les singularitats dels vins que es fan a tots els racons del país

17/09/2018

Estem en plena verema i és un bon moment per recordar que Catalunya és terra de vins molt bons. En la majora dels casos, els cellers, repartits per tot el territori, s'adhereixen a una denominació d'origen, que garanteix el compliment d'unes normes de qualitat i d'elaboració de cara al client. Aquestes normes les marca cada Consell Regulador i dóna un caràcter propi a cada vi. Segur que de la majoria ja n'heu sentit a parlar, però si hi ha alguna denominació d'origen que no coneixeu, aquestes són les 11 que hi ha a Catalunya, sense comptar la DO Cava, que regula l'elaboració d'aquest escumós

01 Festa de la Verema d'Alella

Festa de la Verema d'Alella

Alella

D'aquesta denominació d'origen, que inclou una desena de cellers de les comarques de Barcelona, us recomanem els vins blancs, ja que són els que tenen un sabor més característic. En general, els vins d’aquesta DO són lleugers, suaus i aromàtics i s'elaboren amb diverses varietats de raïm:

 • Per als blancs, es fa servir pansa blanca o xarel.lo, chardonnay, chenin, garnatxa blanca, macabeu, malvasia, moscatell de gra petit, parellada, picapoll blanc i sauvignon blanc.
 • Per als negres, les varietats són cabernet sauvignon, garnatxa peluda, garnatxa negra, merlot, monastrell, pinot noir, samsó, sumoll negre, syrah i ull de llebre.
02 Vinyes

Vinyes

Catalunya

Sota aquesta qualificació trobarem una selecció de vins que són varietats comunes als territoris catalans. Així, doncs, es produeixen vins característics de Catalunya. Els vins negres són potents, però equilibrats. Per la seva banda, els blancs són lleugers i afruitats i els rosats, dolços.

 • Les varietats de raïm blanc d'aquesta DO són albariño, chardonnay, chenin blanc, garnatxa blanca, gewürztraminer, macabeu, malvasia, malvasia de Sitges, moscatell d'Alexandria, moscatell de gra petit, parellada, pedro ximenes, picapoll blanc, riesling, sauvignon blanc, subirant parent, sumoll blanc, vinyater, viognier i xarel·lo.
 • Les varietats de raïm negre d'aquesta DO són cabernet franc, cabernet sauvignon, garnatxa peluda, garnatxa roja, garnatxa tinta, garnatxa tintorera, merlot, monestrell, petit verdot, picapoll negre, pinot noir, samsó, sumoll negre, syrah, trepat i ull de llebre.
03 Cellers Domenys elabora diversos vins amb trepat

Cellers Domenys elabora diversos vins amb trepat

Conca de Barberà

Els municipis vitivinícoles per excel·lència de la comarca són l’Abadia de Poblet i l’Ordre dels Templers. Produeixen un dels vins blancs més prestigiosos de Catalunya i el seu rosat esta elaborat amb una varietat autòctona que li dóna un sabor únic.

 • Les varietats de raïm blanc d'aquesta DO són chardonnay, chenin, garnatxa blanca, macabeu, moscatell de gra petit, moscatell d'Alexandria, parellada i sauvignon blanc.
 • Les varietats de raïm negre d'aquesta DO són cabernet franc, cabernet sauvignon, garnatxa negra, merlot, monastrell, pinot noir, samsó, syrah, trepat i ull de llebre.
04 Vinyes de la DO Costers del Segre

Vinyes de la DO Costers del Segre

Costers del Segre

Aquesta qualificació s’estén als vins de les comarques de Pallars Jussà, Pallars Sobirà, el Segrià, l’Urgell, el Pla d’Urgell, les Garrigues, la Noguera i la Segarra. Utilitzen una tecnologia moderna i elaboren una àmplia gamma de vins negres. També trobareu rosats, blancs i cava.

 • Les varietats de raïm blanc d'aquesta DO són albariño, chardonnay, chenin, garnatxa blanca, gewürztraminer, macabeu, malvasia, moscatell d'Alexandria, moscatell de gra petit, parellada, riesling, sauvignon blanc, viognier i xarel.lo.
 • Les varietats de raïm negre d'aquesta DO són cabernet sauvignon, cabernet franc, garnatxa tinta, garnatxa tintorera, garnatxa negra, samsó, merlot, monastrell, petit verdot, pinot noir, samsó, syrah, trepat i ull de llebre.
05 Finca Garbet

Finca Garbet

Empordà

L’Empordà destaca pels seus productes gastronòmics, i el vi no n'és una excepció. Tot i que predominen els rosats, el vi més característic de la zona és la garnatxa de l’Empordà, que és molt dolç.

 • Les varietats de raïm blanc d'aquesta DO són chardonnay, garnantxa blanca, garnantxa roja, gewürztraminer, macabeu, malvasia, moscatell de gra petit, moscatell d'Alexandria, picapoll blanc, sauvignon blanc i xarel·lo.
 • Les varietats de raïm negre d'aquesta DO són cabernet franc, cabernet sauvignon, garnatxa peluda, garnatxa negra, merlot, monastrell, samsó, syrah i ull de llebre.

   

06 Vinyes de la DO Montsant

Vinyes de la DO Montsant

Montsant

Aquesta denominació d’origen correspon a vins d’alguns territoris de la comarca del Priorat i de la Ribera d’Ebre. Els millors vins que ofereixen són, sens dubte, els vins negres.

 • Les varietats de raïm blanc d'aquesta DO són chardonnay, garnatxa blanca, macabeu, moscatell de gra petit, pansal, parellada.
 • Les varietats de raïm negre d'aquesta DO són cabernet sauvignon, garnatxa peluda, garnatxa negra, samsó, merlot, monastrell, picapoll negre, syrah i ull de llebre.
07 Les arrels més joves de la DO Penedès

Les arrels més joves de la DO Penedès

Penedès

És una de les zones que té la tradició vitivinícola més arrelada al territori. És per això que trobem una selecció molt variada de vins d’aquesta DO. Tot i això, destaca pels seus vins blancs.

 • Les varietats de raïm blanc d'aquesta DO són chardonnay, chenin, garnatxa blanca, gewürztraminer, macabeu, malvasia de Sitges, moscatell d'Alexandria, moscatell de gra petit , parellada, riesling, sauvignon blanc, subirant parent, sumoll blanc, viogner i xarel·lo.
 •  Les varietats de raïm negre d'aquesta DO són cabernet franc, cabernet sauvignon, garnatxa, merlot, monastrell, petit verdot, pinot noir, samsó, ull de llebre, sumoll negre i syrah.
08 Enotren pel pla de Bages

Enotren pel pla de Bages

Pla de Bages

Aquesta zona té arrelada al seu territori una llarga tradició vitivinícola, que forma part de la seva història i personalitat. La varietat autòctona picapoll dóna lloc a vins blancs d’una qualitat insuperable. També tenen una gran varietat de vins negres i rosats.

 • Les varietats de raïm blanc d'aquesta DO són chardonnay, gewürztraminer, macabeu, malvasia de Sitges, parellada, picapoll blanc i sauvignon blanc.
 •  Les varietats de raïm negre d'aquesta DO són cabernet franc, cabernet sauvignon, garnatxa tinta, garnatxa negra, merlot, picapoll negre, sumoll negre, syrah i ull de llebre.

   

09 Bótes de vi en un celler de la DOQ Priorat

Bótes de vi en un celler de la DOQ Priorat

Priorat

Els vins d’aquesta zona són d’una qualitat excepcional. Us recomanem sens dubte els vins negres, amb sabors i aromes complexos.

 • Les varietats de raïm blanc d'aquesta DO són chenin, garnatxa blanca, macabeu, moscatell d'Alexandria, moscatell de gra petit, pansal, pedro ximenes, picapoll blanc i viogner.
 • Les varietats de raïm negre d'aquesta DO són cabernet franc, cabernet sauvignon, garnatxa peluda, garnatxa negra, merlot, picapoll negre, pinot noir, samsó, syrah i ull de llebre.

   

10 Raïm negre

Raïm negre

Tarragona

És una DO amb una àmplia varietat de vins, sobretot blancs. També trobem rosats, negres, licorosos dolços i rancis secs. Destaca el Tarragona clàssic i, en un segon lloc, el vi de missa.

 • Les varietats de raïm blanc d'aquesta DO són chardonnay, chenin blanc, garnatxa blanca, macabeu, moscatell d'Alexandria, moscatell de gra petit, parellada, pedro ximenes i sauvignon blanc.
 • Les varietats de raïm negre d'aquesta DO són cabernet franc, cabernet sauvignon, garnatxa peluda, garnatxa negra, garnatxa tintorera, merlot, samsó, syrah i ull de llebre.
11 Vinyes de la Terra Alta

Vinyes de la Terra Alta

Terra Alta

Aquesta comarca té uns paisatges excepcionals i, a més, produeix molt bon vi. Destaca per la garnatxa blanca i el macabeu, però els seus rosats i negres tampoc us deixaran indiferents.

 • Les varietats de raïm blanc d'aquesta DO són chardonnay, chenin blanc, garnatxa blanca, macabeu, moscatell d'Alexandria, moscatell de gra petit, parellada, pedro ximenes i sauvignon blanc.
 • Les varietats de raïm negre d'aquesta DO són cabernet franc, cabernet sauvignon, garnatxa peluda, garnatxa negra, garnatxa tintorera, merlot, samsó, syrah i ull de llebre.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

 • Les últimes notícies per estar al dia
 • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: