La setena edició de la Mostra Internacional de Pastisseria de Sant Vicenç dels Horts ha premiat les 50 millors pastisseries de Catalunya, amb el lliurament de les distincions Fava de Cacau - Sant Vicenç dels Horts. La pastisseria Hofmann (Barcelona) ha guanyat el premi a la Més innovadora, la Ferrer (Olot) a la de Més valor històric i La Xicra (Terrassa) va ser guardonada com a elaborador del Producte més singular.
El lliurament dels Premis Fava de Cacau - Sant Vicenç ha estat un dels actes centrals de la Mostra Internacional de Pastisseria del 2024, que aplega reconegudes figures internacionals de la pastisseria. La Pastisseria Hofmann, de Barcelona, va ser distingida durant la gala amb el guardó de la Fava d’Or a la pastisseria més innovadora. Nascuda fa 16 anys al barri del Born, fruit de la passió d’una cuinera per la rebosteria, la Hofmann es distingeix per oferir un “delicat catàleg, que segueix una línia d’innovació constant amb un producte específic per a cada estació”, segons ha remarcat el jurat. La Pastisseria Hofmann suma aquest premi a altres distincions recents, com les del Millor croissant artesà de mantega d’Espanya (2010), la Millor pasta de te (2015), la Millor pastisseria de Barcelona (2020) o la Millor pastisseria de Catalunya (2022). L’any passat va guanyar en els Premis Fava de Cacau - Sant Vicenç dels Horts el reconeixement com a Millor pastisseria de Barcelona i la seva àrea, guardó que també rep en l’edició actual (vegeu la llista del final).
La segona Fava d’Or ha estat per a la Pastisseria Ferrer Xocolata, d’Olot (la Garrotxa), com a pastisseria amb Més valor històric. Fundada el 1907, és una pastisseria, xocolateria i bomboneria tradicional i d’autor, situada a la plaça de l’Àngel d’Olot, en un establiment que convida a entrar per dos espais units, però diferenciats: Pastisseria Ferrer –amb assortiment de postres i dolços per a cada època de l’any– i Ferrer Xocolata –un espai de creació i degustació del derivat del cacau ideat i impulsat per Jordi Ferrer, quarta generació de la família.
La tercera Fava d’Or ha estat la que reconeix el dolç més singular i l’ha guanyat La Xicra Pastisseria, de Terrassa, pel seu producte El cardinal. Es tracta d’un dels dolços típics de la cocapital vallesana, junt amb la Pauladina i el Dàcar, que té els orígens a Viena –on es coneix com a Kardinalschnitte (llesques de cardenal). La Xicra la serveix en format individual, delicat, cruixent i fundent, acompanyat d’una salsa de xocolata del 70% de cacau.
Les millors pastisseries del país
Els Guardons Fava de Cacau - Sant Vicenç dels Horts també han distingit amb la Fava d’Or les millors pastisseries de cadascun dels set àmbits territorials del país. Els guanyadors han estat: Hofmann, de Barcelona (Barcelona i comarques); L’Obrador, del Vendrell (Penedès); El Cigne, de Manresa (Catalunya Central); Tornés, de Girona (Comarques de Girona); Cal Jan, de Torredembarra (Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre); Tugues, de Lleida (Ponent) i Gil, de Llívia (Pirineus). Totes, llevat la de la Catalunya Central, han repetit el premi, ja que l’any passat també van ser mereixedores de la Fava de Cacau dels respectius àmbits territorials. La d’El Cigne (Manresa) va obtenir l’any passat la distinció del dolç Més singular.
A més, el jurat, coordinat per l’especialista Marc Balaguer i integrat per professionals de reconegut prestigi que no disposen de pastisseria en propietat, ha premiat les 50 millors pastisseries de Catalunya, agrupades per àmbits territorials.
Els 50 reconeixements
Aquestes són les 50 pastisseries que han obtingut el reconeixement del jurat. Totes 50 reben la mateixa distinció i valoració, sense priorització d’ordre ni classificació.
- Morreig (Barcelona)
- Pastisseria Baixas (Barcelona)
- Pastisseria Bubó (Barcelona)
- Pastisseria Carrió (Barcelona)
- Pastisseria Escribà (Barcelona)
- Pastisseria Faixat (Barcelona)
- Pastisseria Hofmann (Barcelona)
- Pastisseria L’Atelier (Barcelona)
- Pastisseria Madeleine by Ferrieres (Barcelona)
- Pastisseria Sant Croi (Barcelona)
- Pastisseria Santantoni (Barcelona)
- Pastisseria Takashi Ochiai (Barcelona)
- La Xicra Pastisseria (Terrassa)
- Pastisseria Grau (Martorell)
- Pastisseria Maurici Cot (Llinars del Vallès)
- Pastisseria Sant Llehí (Sant Antoni de Vilamajó)
- Pastisseria Rodellas (Sant Celoni)
- Pastisseria Uñó (Mataró)
- Pessic Pastisseria (la Garriga)
- El Bruguer (Vic)
- El Xocolater de Taradell (Taradell)
- Pastisseria Àger (Moià)
- Pastisseria El Carme (Vic)
- Pastisseria El Cigne (Manresa)
- Pastisseria Pessics (Artés)
- Fleca Parés (Vilafranca)
- Pastisseria L’obrador (el Vendrell)
- Pastisseria Rossana (Calafell)
- Pastisseria Targarona (Igualada)
- Confiteria Padreny (Reus)
- Pastisseria Bahía (l’Ampolla)
- Pastisseria Cal Jan (Torredembarra)
- Pastisseria La Font (Cambrils)
- Pastisseria Larrosa (Flix)
- Pastisseria Xocosave (Riudoms)
- Peralta Pastissers (Tortosa)
- FA Pastisseria (Lleida)
- Pastisseria Carme (Lleida)
- Pastisseria Tugues (Lleida)
- Pastisseria Vilà (Tàrrega)
- Sucrerie Pastisseria Alpicat (Alpicat)
- Casa Cacao (Girona)
- Gou Pastisseria (Palafrugell)
- LaSal Pastisseria (Banyoles)
- Pastisseria Praliné Girona (Girona)
- Pastisseria Tornés (Girona)
- Pastisseria Ferrer Xocolata (Olot)
- Pastisseria La Menuda (Banyoles)
- Pastisseria Maison Marcel (Sant Feliu de Guíxols)
- Pastisseria Gil (Llívia)