Els vins sense alcohol s'estan fent un lloc al mercat, els cellers aposten fort per noves tecnologies per elaborar-los, grans sommeliers els reivindiquen i apareixen botigues especialitzades en begudes sense alcohol perquè cada vegada hi ha més demanda. Ningú no enganya ningú i tothom té clar que, si bé s'ha perfeccionat molt, l'elaboració dels vins sense alcohol no ha arribat encara als extrems de perfecció de la cervesa. No obstant això, les noves tecnologies i una demanda creixent fan que els vins desalcoholitzats tinguin cada vegada més qualitat i propietats gustatives, i sobretot olfactives, i siguin molt semblants als vins convencionals.
És precisament per això que el celler de Gelida va proposar l'experiència de fer un tast de vins sense alcohol obert al públic, conduït per la mateixa Meritxell Falgueras, filla de la casa, sommelier i comunicadora i autora del llibre Què beure quan no beus (Urano, 2017); David Seijas, excap de sommelieria del restaurant El Bulli i autor del llibre Confessions d'un sommelier (Ara Llibres, 2024), i Andrea Mellado, propietària de la botiga en línia de begudes sense alcohol The Blue Dolphin.
Neverwine de Gallina de punk és el primer vi que es va servir i és un dels fills de David Seijas. "És l'únic vi dels meus que m'he begut", explicava. Ell elabora a diferents punts del territori els seus vins convencionals sota el nom Gallina de Piel, i és que, tot i haver superat l'addicció a l'alcohol i que ja fa més de set anys que no beu –en aquesta entrevista ho explicava–, continua amb el mateix projecte.
Aquest vi és elaborat amb raïm de la varietat albariño, perquè per fer vi sense alcohol primer s'elabora un vi de manera estàndard, vigilant que la graduació no superi els 10º, i, a través d'un procés mecànic molt sofisticat, se separen l'alcohol, les aromes del vi i el líquid. En una segona fase s'agafa aquest líquid i se li retornen les aromes i s'hi afegeixen additius perquè s'assembli el màxim possible a la beguda primigènia. En aquest cas, té menys sucre perquè un dels additius és most de la mateixa varietat albariño. El resultat és un vi que olorant-lo ningú no té cap dubte que és vi.
Per a Falgueras, no es tracta de valorar aquestes begudes en contraposició amb els vins convencionals, sinó que més aviat els considera un complement. "A la restauració, a la gent que no beu alcohol, els deixen amb una experiència a mitges i, amb aquests vins, seria més completa", afirma. Per a David Seijas, serveixen també per alleugerir la pressió de no beure en un esdeveniment social. "Si a un acte, un sopar o una festa tens una copa de vi, ningú et fa preguntes incòmodes i ningú es preocupa de per què no beus", relata, recordant situacions en què ha hagut de donar moltes explicacions sobre el fet de no consumir alcohol.
El Domaine de la Prade és un vi rosat elaborat amb garnatxa del Llenguadoc i és un dels vins del projecte 'Oddbird', una marca sueca que va néixer com a elaboradora de vins sense alcohol. És el segon vi que es va servir al tast i té la particularitat que no surt al mercat fins que ha passat dotze mesos a l'ampolla per tal que se n'assentin totes les característiques.
La desalcoholització dels vins negres és molt més complexa i té una dificultat afegida per mantenir la semblança amb la beguda original. Tanmateix, el Natureo O,O negre que elabora Família Torres, i que va ser el tercer vi del tast, és, segons Seijas, dels més aconseguits. De fet, aquest celler del Penedès és dels més importants del món en l'eleboració d'aquest tipus de vins.
Finalment l'acte va acabar amb el Nooh Sparkling Blanc, un escumós francès d'alta gamma, elaborat amb el raïm sauvignon blanc, del celler La Coste, de la Provença francesa. En el cas dels escumosos, les bombolles són afegides perquè no s'aconsegueixen de forma natural a la segona fermentació en ampolla.
Andrea Mellado explicava que els cellers amb els quals treballen estan polint les tècniques de desalcoholització per aconseguir "unes begudes, amb característiques similars a les del vi, que permetin una degustació, amb menjar o sense, gratificant i que ofereixin la possibilitat de beure alguna cosa més als restaurants, a més d'aigua a les persones que no beuen alcohol".
En aquest sentit, els tres han estat molt clars a l'hora d'explicar que aquest producte no és idoni per a les persones que han tingut problemes d'addicció a l'alcohol, sinó que més aviat és un vi per ampliar l'oferta de begudes i per ser totalment complementari al consum de vins amb alcohol.