. fresques o seques?: les fresques cal deixar-les a la nevera ràpidament i rentar-les amb aigua freda per dessalar-les i aconseguir que perdin la sorra abans de consumir-les. Per eliminar la sal per complet us caldrà canviar l’aigua tres vegades i remoure-les una mica. A continuació s’han de coure amb aigua bullent el temps indicat, en funció del tipus d’alga.
Si les compreu seques (deshidratades), es mantindran bé si les deixeu a l’envàs amb què les heu comprat o si les guardeu en un recipient hermètic. Abans d’utilitzar-les cal deixar-les en remull uns deu minuts i que augmentin de volum (fins a set vegades). Algunes algues necessiten 20 minuts en remull, com la kombu, i d’altres menys de deu, com la wakame. Si voleu afegir algues a un guisat que ja conté força líquid durant l’elaboració, no cal que les remulleu abans. Amb la humitat durant el temps de cocció en tindran prou per augmentar de volum i estovar-se.
L’alga nori, la que es fa servir per als makis, no es posa en remull: es torra fins que agafa un to entre verd i daurat i ja es pot consumir directament.
. presentació: es recomana tallar les algues verdes a tires un cop remullades, seguint la direcció amb què han crescut. Les negres, en canvi, queden millor picades o senceres.
. elaboració: es poden prendre crues o cuites, un cop remullades:
- l’aigua de cocció de l’alga kombu es pot aprofitar per fer llegums guisats
- les algues hijiki es prenen sobretot a l’hivern, en plats de cullera, i també necessiten un temps de remull llarg. Un cop cuinades no és aconsellable reescalfar-les
- l’alga wakame és la més indicada per fer la sopa de miso. També la podeu afegir, crua, en amanides
- l’alga nori és la que es fa servir per al sushi o, tallada a tires, condimenta més d’un plat calent
- l’alga kanten va molt bé per espessir sopes o com a base de gelatines de fruita