Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Un estudi demostra que la salsa maionesa va néixer a l’illa balear

El text del Centre d’Estudis Gastronòmics Menorca refuta els arguments que la feien francesa

maionesa

maionesa

És, potser, la salsa més universal. Potser també per això, el seu origen històric i el seu nom són motiu de debats abrandats entre els partidaris de l’origen menorquí i els que aposten per la procedència francesa. I tot plegat per una emulsió que, vista amb ulls de gormand, sembla pura alquímia feta només amb ous, oli i sal.

Ara, un estudi del Centre d’Estudis Gastronòmics Menorca confirmaria que la salsa maionesa va néixer antigament en aquesta illa balear, ja que refuta tots els arguments que la feien francesa i demostra que n’hi havia constància escrita a mitjan segle XVIII —un fet que negaven els experts oposats a aquesta teoria—, però anomenada sota el concepte d’‘aioli bo’.

La cuina francesa la va popularitzar
‘La vertadera història de la salsa maonesa altrament dita aioli bo’ és el nom de l’estudi de Pep Pelfort que conclou que la maionesa “neix i es desenvolupa a Menorca sense cap mena de dubte, sent àmpliament coneguda pels menorquins com a mínim a la primera meitat del segle XVIII, però molt possiblement abans”. Tot i això, es va estendre pel món a través de la cuina francesa, que hi va tenir accés en conquerir l’illa, especialment per la fascinació per la salsa del duc de Richelieu.

La maionesa o maonesa és una salsa mare de la qual se’n deriven moltes altres com la salsa tàrtara i la salsa rosa. Els menorquins en reclamen el nom de ‘maonesa’ —gentilici de Maó, la capital de l’illa—, mentre que els francesos en reclamen la paternitat argumentant que era una salsa gala que va prendre el nom de ‘sauce mahonnaise’ per commemorar la presa de la ciutat balear el 1756 pel duc de Richelieu.




En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: