L'objectiu per al 2020 de l'empresa Xerigots, dedicada a la distribució i venda de formatges artesans, a Vilafranca del Penedès, era impulsar la venda en línia. Havien obert aquesta via, tímidament, el novembre de 2019. Des d'aleshores fins a l'inici del confinament, el 15 de març, havien aconseguit 150 clients. Però en només tres setmanes, a partir del confinament, ja n'han sumat 450 més. La conclusió de Jordi Bertran, administrador de Xerigots, és clara: "El camí en línia s'obre per no tancar-se. No només per a nosaltres, sinó per al comerç en general".
La línia de negoci principal de Xerigots és la distribució per a l'hostaleria. Fins al març, si més no, suposava el 83% de tot el que venien. "Gairebé no servim al comerç al detall perquè aquell sector necessita formatges més verds, que puguin aguantar temps al taulell. Nosaltres venem formatges a punt per consumir, i això els restaurants ho treballen més bé. Però també poden ser interessants per al consumidor final, a qui li arriben a casa al punt. Per això hi vèiem un camí per explorar", explica. De fet, com que també fan tastos, per començar ja tenien una base de dades de 4.000 clients potencials a qui informar-los del nou servei.
El moment de fer-ho bé
El confinament els va enxampar amb els magatzems plens. Alguns formatges—com el beaufort o el parmesà— encara tenen marge per conservar-se emmagatzemats. Però no pas els tous. "Donar-los sortida amb la venda en línia ha permès que no els hàgim de llençar", valora Bertran. "Però, sí", puntualitza, "la castanya econòmica la patirem, perquè el preu no és el mateix, però en canvi, si ho fem bé, haurem obert un camí amb molt de futur". I en aquest "fer-ho bé" hi inclou el suport als productors i elaboradors del sector: "Després de Setmana Santa ja hauré de fer comandes noves, i les faré a formatgers artesans catalans. És important que entre tot el sector fem una xarxa que ens ajudi a tots, perquè tots ho necessitarem".
Ahir mateix, de Xerigots, en van sortir 120 caixes d'assortiments de diversos formatges encarregats per clients particulars. "Encara no estàvem preparats per a això, però ens n'estem sortint i ens servirà molt per al futur. De fet, era el nostre objectiu per enguany", valora Bertran. També pensa que si ells i altres empreses del sector ho fan bé, "després d'aquesta crisi, poc o molt haurà crescut el percentatge de consumidors que valoren els productes artesans de proximitat, i aquests seguiran amb nosaltres". I comenta com ara reben moltes comandes de clients que les fan enviar a altres amics i familiars: "Molts ens demanen que els adjuntem una targeta amb una dedicatòria, i entre nosaltres comentem que sembla que la gent ara s'adona que l'important de debò són les persones que estimes".