Setembre, mes del Cim i Tomba. S'acaba l'estiu i, com cada any, Tossa de Mar celebra la campanya gastronòmica Cim i Tomba, on diversos restaurants de la vil·la ofereixen un menú especial amb aquest plat tan emblemàtic com a gran protagonista.
Què és el Cim i Tomba? Es tracta d'un dels plats més arrelats a la tradició marinera de Tossa de Mar. Els antics pescadors el preparaven a la vora de la barca, quan anar a pescar a la vela o a rem significava ser fora de casa moltes hores. S'emportaven un fogó, un xic de carbó, un morter i una olla de ferro. En un cistell també hi carregaven patates, cebes, alls, tomates i pebrots, així com oli i espècies (sal, pebre, safrà, etc.) i el pujaven a bord. Quan arribava l'hora de dinar, dins l'olla hi posaven la ceba i les patates a rodanxes, el pebrot i el tomàquet ben trinxats i uns grans d'alls. Llavors hi afegien el peix que sortia trencat de la xarxa i sabien que no podrien vendre (bastina, lluerna, aranya, rata, rap, gat, etc.), hi tiraven un bon raig d'oli, ho cobrien d'aigua i ho deixaven coure a foc ràpid.
Mentrestant, agafaven un morter i hi feien un allioli negat ben abundant, que posaven per sobre del peix quan aquest ja era cuit, deixant-ho bullir tot junt de 2 a 5 minuts més. Actualment, el plat no ha canviat tant tot i que els peixos utilitzats són el rap, el rom, el turbot, el bacallà, la rajada o la bastina.
Els restaurants que participen en la campanya del 2019 són: Bahia, Ca la Carme, Can Carlus, Can Pini, Capri, Castell Vell, El Petit de Can Carlus, l'Ajustada, Mestre d'Aixa, Minerva, Sa Barca, Sa Muralla, Tursia, Víctor i Victòria.