Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-TE ARA A CUINA AMB UN PREU ESPECIAL!

Cóm podem fer servir les herbes aromàtiques a la cuina?

4 consells per aromatitzar els plats

Herbes aromàtiques

Herbes aromàtiques

Les herbes es poden fer servir tant fresques com seques per cuinar? Quins avantatges i quins inconvenients tenen?

  • Les herbes es poden fer servir fresques o deshidratades i seques, però no totes admeten aquestes dues característiques, cal tenir en compte alguns aspectes per saber com fer-les servir. Les herbes fresquesaporten un perfum més fresc a les elaboracions i, encara que en moltes ocasions podem assecar-les, un cop seques no aportaran les mateixes característiques. És el cas de la menta, l'alfàbrega, el coriandre i el julivert.
  • L’avantatge de les herbes seques és que les podem tenir a mà tot l'any, a casa. Hem de tenir en compte, però, que siguin herbes seques però no velles, que la coloració continuï sent d’un verd intens, no marró, i que estiguin perfectament guardades lluny de la llum directa. Un exemple d'aquestes herbes són l'orenga, la farigola, el marduix, el llorer... Aquestes mateixes herbes fresques també aporten un gran perfum i sabor.

Podem assecar les herbes a casa? Com les podem conservar fresques?

  • Algunes herbes es poden assecar a casa, la millor manera és penjar-les amb la mateixa branca en un lloc fresc i sec on hi hagi una mica de corrent d'aire. Algunes altres és millor deshidratar-les lentament, per evitar cremar-les: es pot fer en un deshidratador, durant un període llarg de temps, o al microones, a màxima potència i en intervals curts.
  • Les herbes que és recomanable fer servir fresques, com és el cas de l'alfàbrega i el coriandre, s’han de conservar dins d'un drap net lleugerament humit, a la nevera, o vives i plantades en un test amb terra, si en tenim la possibilitat.

Les herbes són dolces o salades, o es poden fer servir tant en postres com en cuina salada?

  • Solem tenir les herbes identificades amb la cuina salada o la cuina dolça en els plats tradicionals i clàssics. No obstant això, el ventall de possibilitats és molt ampli i podem fer servir la imaginació per barrejar-les i traslladar-les d'un món a un altre. Per exemple, la menta, que sempre es relaciona amb el menjar dolç, també va molt bé per a una sopa o amb els pèsols. En canvi, l'alfàbrega i el julivert, entre d’altres, també encaixen perfectament en elaboracions dolces.

Com podem incorporar les herbes de tronc (com la farigola i el romaní) als plats, a diferència de les que es poden menjar (julivert, coriandre, menta, alfàbrega...)?

  • Si són de troc dur, el millor és fer-ne un ramet o posar-les en una gasa com les que fem servir per a les infusions; d’aquesta manera controlarem que no s’esmicolin i no ens molestin al plat.
  • Per fer-les servir, cal saber que les seques aporten un gust més concentrat, per això n’hem de posar menys. D’altra banda, a diferència de les fresques, és millor posar-les al principi de les elaboracions, per extreure’n totes les aromes. Les seques van molt bé amb coccions llargues i a temperatures elevades. Un exemple són el llorer, la farigola, el romaní i el marduix.
  • Les herbes fresques no aguanten bé les coccions llargues ni les temperatures elevades, perden color i fragància, per això és millor afegir-les al final de les elaboracions o, en molts casos, afegir-les crues quan presentem el plat o les postres.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 259

BOJOS PELS ARROSSOS SECS!

  • Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò
  • Josep Moreno

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 44,50€ (25% descompte)

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto